Възстановяване от Google Panda наказание

Възстановяване от Google Panda Наказание

Google Panda Наказание

Въведение в „Google Panda Наказание и Възстановяване“

Тази статия е написана по желание и въпроси на мои клиенти и читатели на SEO блога, като държа да отбележа, че източниците ми за части от нея са включени преводи от английски език и взаимствано полезно съдържание от наученото в практиката, както и статии и видеа на други автори и оптимизатори от интернет.

Цел на статията:

Целта на статията е да направим общ безплатен анализ на възможните причини за лошо влияние на класирането ни и да преценим какво може да се направи по въпроса. Тоест, какво ще даде добър отговор на въпросите ни, ако не знаем на какво точно „наказание“ сме поставени и търпим. Също така ще ви покажа начини, по който да се опитате да идентифицирате сами проблемите си и да ги поправите, до колкото това е възможно без излишно лутане в интернет, като обединя материалите, които смята за най-полезни с често задавани въпроси и дам отговори на тях.

Какво е моето мнение за Google наказанието?

Не случайно тук не пиша „Panda наказанието на Google“ , а говоря за наказанията като цяло. Моето мнение е, че без да сме установили първоизточника и причината за проблемите е много трудно, дори почти невъзможно да се каже, кой точно алгоритъм на Google влияе на класирането или още по-точно казано, кое точно не спазване на правилата на търсачката, от наша страна пречи на по-доброто ни класиране в SERPs. Често клиенти ми казват … „Така и така посещенията на сайта ми спаднаха на тази дата и имам проблем с оптимизацията, вече органичният ми трафик намаля значително. Дали Google ме наказват?“ Докато наум си мислят продължението „…или са хванали някои от сивите ми начини за оптимизация?„. В такива случай аз просто мигам няколко секунди и питам „А вие какви точно начини на оптимизация използвате?“ Отговора от другата страна естествено е „само white hat“ … разбира се без съмнение заключавам аз.

Честно казано много от тъй наречените „наказания“ , които хората си внушават идват като проблем от други места. Ако искате вярвайте, но за някои неща си има сезони! Не може непрекъснато да търсят вас. Веднага ще ви дам и пример за това: Да речем излизате в google на първа страница и плавате в последните 4-5 резултата, като бавно отивате на 2-ра страница и така назад до 4-та. В един момент се плашите „Ама… чакай сега, какво стана?“ Като реално ключовите думи за които се борите са „мъжки ботуши“ или „дамски пуловери“ … само че знаете ли какво ? Представете си, че е средата на Август и никой няма необходимост от вашите половери и ботуши от примера. Има и други случаи на неосъзнаване на причината за декласирането, но те са свързани повече с давността на съдържанието и не регулярното му обновяване. Какво да се прави, когато имате сайт се очаква да го поддържате. =)

Как да разпознаем, че сме засегнати от Google Наказание?

Google Panda ъпдейта засяга сайтове. които най-вече имат дупликирано съдържание. Откъде идва проблема с дупликираното съдържание? Проблемът идва, не винаги от това, че сте копирали чужду съдържание, дори изобщо не го разбирайте буквално. Проблемът в дублиращото се съдържание, може да идва от страници като „блиблиотеки“ или познати още като „архиви“ , както и всички страници които извикват част от съдържание, което вече съществува някъде на сайта ви. Т.е. това включва копия от съдържанието или части от него на собствения ви сайт.

 1. Необходимо е да се определи дали причината е Google Panda наказание, друго наказание или просто трафика към сайта ви е спаднал по други от посочените причини.
 2. Отивате в Google Анализ и гледате само трафикът дошъл от Google (същото може да направите и през Google Search Console), защото както знаете трафикът е разнообразен и има пикове и спадове, в зависимост от търсенето. Особено важно да изключите от обсега си е, ако сте плащали за internet marketing да изключите този трафик от показванията и да видите само органичният трафик към сайта ви.
 3. Отивате на „Трафик от търсенето“ -> „Анализ на търсенето“ , както и задължително проверявате „Мерки предприети ръчно спрямо сайта“.
  Google Наказание - АнализМерки предприети ръчно спрямо сатйа
 4. Вижте traffic drop (рязкото спадане на трафик) към сайта ви и в какво процентно съотношение се е случило спада в рамките на колко дена и ако видите, че спада е рязък от порядъка на 60-90% в определен период от време най-вероятно сте стъпили накриво и търпите наказание.
 5. Ако сте забелязали такъв спад отивате в „Google уеб инструменти“ -> „Подобрения в HTML“ и търсите „Дублирани meta описания“ и „Дублирани маркери title“ , след което обработвате с noindex, докато не вземете някакви мерки.
 6. Готово!

Какво може да предизвика Google Panda ?

 • Проблеми съврзани със сигурността – видимо слаби места на сайта.
 • Дълго време за зареждане на страниците (минифицирайте кода).
 • Кратък престой на сайта (поради невъзможност на потребителя да .
 • Дублирано съдържание (вътрешно съдържание/ дублирано от външни източници).
 • Трудна за разбиране от хората и търсачките вътрешна структура
 • Голяма четота на заглавия не отговарящи на съдържанието
 • Претрупване на сайта ви с реклами

Какво да направя сам, за да възстановя позициите си?

 1. Направете вътрешните страници с установеното дублирано съдържание на сайта си noindex.
 2. Дори да сте копирали изцяло някоя статия изцяло от друг сайт, също и сложете атрибут noindex.
 3. Ако сте тъпкали с подчертани (bold) ключови думи материалите си,  изчистете ги.
 4. Disallow: /?s=* в robotx.txt за страници с голям bounce rate, преглед на проблемите и fix.
 5. Проверете сайта си за malware, спамърски и порнографски или други скрити линкове.
 6. Проучете за всякакви изкачащи прозорци и прекомерни реклами по сайта ви и вземете мерки, за да ги премахнете или намалите.

Ако всичко от горе изброените не успее да ви помогне или просто не можете да се справите сам и не знаете какъв е проблема или пък знаете какъв е проблема, но не можете да го оправите сам и имате нужда от помощ, обърнете се към нас.

Какво научихме дотук?

Дотук научихме, че Google Panda е строг алгоритъм към преписвачите и CMS системите, които генерират дублирано съдържание в сайта автоматично. Научихме също така, че вероятността да сме засегнати от Panda е голяма, но няма как да прибързваме със заключенията, докато не направим проверка. Разбрахме начините да направим проверка, както и как сами да се предпазим от евентуални бъдещи проблеми посредством Google Анализ и Google Уеб Инструменти.

Не бързайте с изводите си, по-добре се доверете на нас за оптимизация на сайт и направете безплатен SEO анализ при нас, за да ви кажем какви може да са причините за безпокойство и изобщо има ли повод за такива.

Имате още въпроси?

В случаи, че имате още въпроси или предложения относно Google наказанията и по-специално Google Panda, разпитайте в коментарите или пък се свържете лично с нас за да ви консултираме и да направим детайлен анализ на вашият сайт.

Scroll to Top