SEO заглавия - Вземи СЕО

SEO оптимизация на заглавията в сайт

Правилната употреба на заглавните title тагове H1, H2, H3, H4, H5 и H6

vzemiseo-seo-zaglaviya-vzemisite-seo-headings
Правилната структура на съдържанието в страницата, трябва да започва с H1 (Heading 1) за основното заглавие на страницата, като всяко следващо заглавие, увеличава номера си до H6 (Heading 6). Съобразявайте се с дъщерните заглавия. Например:

<H1>Заглавие на страницата</H1>
[Текстова интродукция, която обяснява на читателя каква е основната тема на страницата и с какво ще ни запознае съдържанието ѝ. Около 10 изречения.]

<H2>Първо подзаглавие на страницата</H2>
[Текстът към това подзаглавие. Опитайте се текстът да отговаря на 100% на заглавието, под което стои. Това ще помогне на потребителите ви да се ориентират по-добре в сайта.]

<H2>Второ подзаглавие на страницата</H2>
[Текстът към това подзаглавие. Опитайте се текстът да отговаря на 100% на заглавието, под което стои. Това ще помогне на потребителите ви да се ориентират по-добре в сайта.]

<H3>Първо подзаглавие на второто подзаглавие</H3>
[H3 може да е дъщерно заглавие и уточняващо към всяко H2 заглавие. Използва се като подточка за заглавие от тип H2. Съветваме да не изпадате в такива подробности, че да се налага използването на заглавия след тези от H3, защото текстът става твърде насечен и вече не толкова лесен за четене.]

<H3>Второ подзаглавие на второто подзаглавие</H3>

[И така нататък до H6.]

 * * *

SEO Заглавия с title таг H1

SEO заглавията с H1 title таг е препоръчително да се използват само веднъж в заглавието на страницата. Пример с нашият сайт: Едни от главните ни страници са Начало , Услуги , Статии , Информация , За връзка и тн. Заглавията на всяка от тези страници е строго препоръчително да започва с H1 заглавен таг. Това е единствения тайтъл таг, който е препоръчително да не бъде използван на друго място в страницата. Много онлайн блогове и уеб сайтове пренебрегват тази препоръка, което може да се отрази по различен начин на класирането им в Google.

Изключение:

Има много редки случаи, в които заглавни тагове от тип H1 е допустимо да бъдат поставени на повече от едно заглавие в една уеб страница. Ако страницата ви има текст от над 3,000 (три хиляди) думи, какъвто е например случая със страницата ни OFF PAGE SEO, отнасяща се към външното влияние. Там равноправни по важност са заглавието „Външно SEO влияние“ и „Линк Билдинг„. Въпреки това, бихте могли да помислте, как да разделите съдържанието си по-достъпен за хората и търсачките начин. Например, създавайки нова страница.

Приложение на H2 title таг в SEO Заглавието

Съветвам ви да се придържате само и единствено към H2 заглавията, ако страницата ви не обхваща по-обширна тема. Повечето статии разделят заглавията си на едно H1 заглавие с множество H2 подзаглавия.

Правилната употреба на останалите <H>eading тагове

Заглавните тагове от H3 до H6 следват същата логика като в предишните два.  Всяко по-голямо число обособява условно категория, в която H-таговете с по-малки числа са подредени постепенно в низходящ ред. Тоест от по-малкото към по-голямото, следвайки продължителността на съдържанието в текста. Заглавните тагове от H3 до H6, често не се налага да се използват. Например, на тази страница, аз не съм използвал нито един заглавен таг по-голям от H2. Основните 2 Тitle тага, които са ни необходими , за да обособим съдържанието си се намират в първите две seo подзаглавия, а именно H1 и H2.

Допълнителна информация за SEO Заглавия

SEO заглавия и SEO оптимизация на заглавията в текста от Вземи СайтВажно е да се знае , че употребата на H1,H2,H3,H4,H5 и H6 заглавията, за да се постигне определен визуален изглед е меко казано непрепоръчителна. Въпреки, че много „уеб дизайнери“ залагат в дизайна си тайтъл тагове от различен тип, само за да постигнат даден изглед, това не е добра практика. Примери за неправилната употреба на title таговете, ще открием в цялата мрежа. Вместо да се използва CSS (език за стилизиране на дадени елементи).

Пример: телефон за контакт, име на автора, контактна информация на фирмата в header-a или footer-a , някои поставят H1-H6 тайтъл тагове. Оставете тази работа на вашият дизайнер, който може да акцентира върху текста по подходящ и работещ за търсенията начин и няма да доведе до куп неразбории, невалиден код или неправилно структориране на страницата ви. Не ви препоръчваме да експериментирате с поставянето на <H2> title тагове над заглавията с <H1> ,  въпреки че HTML не SEO заглавия и оптимизация на SEO заглавията в Google от ВземиСайт.comни го забранява практически.

Шестте заглавни елемента от H1 до H6 , обозначават заглавия на раздели . Въпреки, че редът и появата на заглавията не е ограничен от HTML DTD, документите, респективно страниците не трябва да пропускат нива ( например, от H1 до H3 ) , като конвертирането на такива документи/уеб страници за други цели и в други формати често е проблемно. W3C

Имайте предвид , че въпреки йерархията на заглавията  , не е необходимо да бъдат използвани всички SEO заглавия от H1 до H6 , за да оформите дадена страница. Пример за това:

Тази подредба, например е добра и веднага щом сте потърсили с Google SEO заглавия , сте попаднали на нас.

сео-заглавия-схема-seo-headings-vzemisite

Ключови думи в заглавията „Сандвич“

В заглавията на страниците в сайта ви, както и в подзаглавията след <H1> , съветваме да добавяте ключовата фраза и нейни вариации. В началото и края на заглавието, а думите около нея, да бъдат точни и описващи предстоящия параграф. Примери за това може да видите на тази страница, като за ключова дума използваме „seo заглавия“, а думите около нея описват за какво се говори във всеки параграф.

Обновяване: 13.12.2020г.  Статията е писана през далечната 2015г. и към днешна дата, съветваме да не прекалявате с ключовите думи и да не се фокусирате твърде много върху тях. Те са важни за търсачките, но ако текста ви не допринася и не помага на хората, постепенно ще се класирате все по-назад в SERPs.

Пример за ключови думи:

  • SEO Заглавия с title таг H1
  • Приложение на H2 title таг в SEO Заглавието
  • Правилната употреба на другите <H></H> в SEO заглавия
  • Допълнителна информация за SEO Заглавия
  • Ключови думи в seo заглавията

Привлекателни SEO заглавия в резултатите на Google

Препоръчително е заглавията ви да изглеждат привлекателно. Не просто да съдържат ключовата дума и търсените фрази, а да са насочени пряко към потребителите и да казват „КЛИКНИ МЕ!„. Освен за Google, ключовата дума не е на първо място при избора на заглавие, което човек ще кликне.

Примери:

  • 10 полезни съвета за SEO заглавията
  • SEO заглавия, които ще ни класират в Google
  • Как правилно да използваме заглавни тагове?
  • SEO заглавия (Пълно ръководство)
  • и тн.

За повече примери, разгледайте заглавията в нашия SEO Блог, както и в блога на Вземи Сайт.

Scroll to Top