Google Алгоритми

История на важните за SEO Google Алгоритми по дати

Актуализациите на алгоритъма на Google могат значително да повлияят на оптимизацията за търсачки (SEO) и класирането на уебсайтове на първа страница. Разбирането на тези актуализации и обновления, и как те засягат вашия уебсайт е от голямо значение за поддържането на силно онлайн присъствие. Това е списък с най-важните актуализации на алгоритъма на Google, свързани със SEO. За всяка актуализация ще включвам точната дата на актуализацията и дали е потвърдена от Google.

Флорида (ноември 2003)

Точна дата: 16 ноември 2003 г
Потвърдено от Google: Да
Актуализацията във Флорида беше една от първите значими актуализации на алгоритъма на Google. Той имаше за цел да разбие спам и нискокачествени уебсайтове, използвайки манипулативни SEO тактики, за да се класират по-високо в резултатите от търсенето. Тази актуализация доведе до значителни промени в подхода на уебсайтовете към SEO и постави по-голям акцент върху качественото съдържание и потребителското изживяване.

Панда (февруари 2011)

Точна дата: 23 февруари 2011 г
Потвърдено от Google: Да
Актуализацията на Panda е предназначена да идентифицира и санкционира уебсайтове с нискокачествено или „тънко“ съдържание. Тази актуализация доведе до значителен спад в класирането за много уебсайтове, особено тези, които разчитаха в голяма степен на отглеждане на съдържание и препълване с ключови думи. Актуализацията на Panda изясни, че висококачественото съдържание е от съществено значение за успеха на SEO.

Пингвин (април 2012)

Точна дата: 24.04.2012г
Потвърдено от Google: Да
Актуализацията на Penguin имаше за цел да намали влиянието на нискокачествените обратни връзки върху класирането при търсене. Тази актуализация наказва уебсайтове, които използват схеми за връзки или други манипулативни тактики за изграждане на обратни връзки. Актуализацията на Penguin изясни, че обратните връзки трябва да се печелят естествено чрез качествено съдържание и ангажираност на потребителите.

Колибри (август 2013)

Точна дата: 20.08.2013г
Потвърдено от Google: Да
Актуализацията на Hummingbird беше значителна промяна на алгоритъма за търсене на Google, насочена към предоставяне на по-подходящи резултати от търсенето въз основа на намерението зад заявката на потребителя. Тази актуализация акцентира върху обработката на естествен език и семантичното търсене, което помогна на Google да разбере по-добре контекста и значението на заявките за търсене.

Гълъб (юли 2014)

Точна дата: 24.07.2014г
Потвърдено от Google: Да
Актуализацията на Pigeon беше фокусирана върху подобряване на резултатите от местното търсене, особено за малки и средни предприятия. Тази актуализация имаше за цел да предостави по-точни и подходящи резултати от търсенето въз основа на местоположението на потребителя и други местни фактори. Актуализацията на Pigeon също постави по-голям акцент върху местните бизнес директории и рецензии.

Mobilegeddon (април 2015)

Точна дата: 21.04.2015г
Потвърдено от Google: Да
Актуализацията на Mobilegeddon е предназначена да подобри резултатите от мобилното търсене чрез санкциониране на уебсайтове, които не са удобни за мобилни устройства. Тази актуализация ясно показа, че наличието на отзивчив и удобен за мобилни устройства уебсайт е от съществено значение за успеха на SEO, особено като се има предвид нарастващото използване на мобилни устройства за сърфиране в интернет.

RankBrain (октомври 2015)

Точна дата: 26.10.2015г
Потвърдено от Google: Да
Актуализацията на RankBrain беше друга значителна промяна на алгоритъма за търсене на Google, насочена към подобряване на резултатите от търсенето въз основа на намерението на потребителя и контекста зад заявката. Тази актуализация използва машинно обучение и изкуствен интелект, за да разбере по-добре намерението на потребителя за търсене и да предостави по-подходящи резултати.

Мобилно първо индексиране (все още)

Точна дата: март 2018 г. (първоначално пускане)
Потвърдено от Google: Да
Mobile-First Indexing е текуща актуализация, която има за цел да предостави по-добри резултати от търсенето за потребителите, които имат достъп до интернет чрез мобилни устройства. С Mobile-First Indexing Google дава приоритет на мобилната версия на уебсайта пред версията за настолни компютри, когато индексира и класира резултатите от търсенето. Тази актуализация подчертава важността на удобните за мобилни устройства уебсайтове и адаптивния дизайн, за да се осигури безпроблемно потребителско изживяване на всички устройства.

Медик (август 2018)

Точна дата: 01.08.2018г
Потвърдено от Google: Да
Актуализацията на Medic имаше за цел да подобри качеството и уместността на резултатите от търсенето, особено за уебсайтове в здравните и медицинските ниши. Тази актуализация е насочена към уебсайтове, на които им липсва експертен опит, авторитет и надеждност (E-A-T) и подчерта важността на висококачественото съдържание, обратните връзки и потребителското изживяване.

BERT (октомври 2019)

Точна дата: 22 октомври 2019 г
Потвърдено от Google: Да
Актуализацията на BERT беше друго значително подобрение на алгоритъма за търсене на Google, насочено към предоставяне на по-подходящи резултати от търсенето въз основа на намерението на потребителя и контекста зад заявката. Тази актуализация използва обработка на естествен език и машинно обучение, за да разбере по-добре значението на думите в контекста, което помогна на Google да предостави по-точни резултати от търсенето.

Основна актуализация (януари 2020 г.)

Точна дата: 13 януари 2020 г
Потвърдено от Google: Да
Основната актуализация от януари 2020 г. беше обширна актуализация, която засегна много уебсайтове в множество ниши. Тази актуализация се фокусира върху подобряване на общото качество и уместност на резултатите от търсенето и подчерта важността на висококачественото съдържание, потребителското изживяване и E-A-T.

Основна актуализация от май 2020 г. (май 2020 г.)

Точна дата: 04.05.2020г
Потвърдено от Google: Да
Основната актуализация от май 2020 г. беше друга обширна актуализация, която имаше за цел да подобри качеството и уместността на резултатите от търсенето в множество ниши. Тази актуализация се фокусира върху предоставянето на по-точни резултати от търсенето въз основа на намерението на потребителя и контекста зад заявката.

Основна актуализация от декември 2020 г. (декември 2020 г.)

Точна дата: 03.12.2020г
Потвърдено от Google: Да
Основната актуализация от декември 2020 г. беше друга обширна актуализация, която засегна много уебсайтове в множество ниши. Тази актуализация се фокусира върху подобряване на общото качество и уместност на резултатите от търсенето и подчерта важността на висококачественото съдържание, потребителското изживяване и E-A-T.

Актуализация на практическата работа със страницата (юни 2021 г.)

Точна дата: 15.06.2021г
Потвърдено от Google: Да
Актуализацията на Page Experience имаше за цел да подобри цялостното потребителско изживяване на уебсайтове чрез измерване на различни показатели за ангажираност на потребителите, като скорост на зареждане на страницата, удобство за мобилни устройства и натрапчиви интерстициали. Тази актуализация подчертава предоставянето на посетителите на уебсайта на безпроблемно и приятно потребителско изживяване.

Основна актуализация от юли 2021 г. (юли 2021 г.)

Точна дата: 01.07.2021г
Потвърдено от Google: Да
Основната актуализация от юли 2021 г. беше друга обширна актуализация, която имаше за цел да подобри качеството и уместността на резултатите от търсенето в множество ниши. Тази актуализация се фокусира върху предоставянето на по-точни резултати от търсенето въз основа на намерението на потребителя и контекста зад заявката.

Основна актуализация от септември 2021 г. (септември 2021 г.)

Точна дата: 2 септември 2021 г
Потвърдено от Google: Да
Основната актуализация от септември 2021 г. беше друга обширна актуализация, която имаше за цел да подобри качеството и уместността на резултатите от търсенето в множество ниши. Тази актуализация се фокусира върху предоставянето на по-точни резултати от търсенето въз основа на намерението на потребителя и контекста зад заявката.

Актуализация на спама във връзка (юли 2021 г.)

Точна дата: 26.07.2021г
Потвърдено от Google: Да
Актуализацията на спама на връзки имаше за цел да идентифицира и санкционира уебсайтове, които участват в манипулативни практики за изграждане на връзки, като закупуване или размяна на връзки, за да подобрят класирането си при търсене. Тази актуализация затвърди позицията на Google относно важността на висококачествените, естествени връзки, получени чрез предоставяне на ценно съдържание и изграждане на истински взаимоотношения с други уебсайтове.

Актуализация на отзивите за продукти (април 2021 г.)

Точна дата: 08.04.2021г
Потвърдено от Google: Да
Актуализацията на рецензиите на продукти имаше за цел да подобри класирането на висококачествено, задълбочено съдържание за рецензии на продукти. Тази актуализация се фокусира върху оценката на качеството и дълбочината на съдържанието за рецензии на продукта и експертните познания и надеждността на уебсайта, публикуващ съдържанието. Тази актуализация възнагради уебсайтове, които предоставят задълбочени и информативни отзиви за продукти, които помагат на потребителите да вземат информирани решения за покупка.

Актуализация за спам (юни 2021 г.)

Точна дата: 23 юни 2021 г
Потвърдено от Google: Да
Актуализацията за спам имаше за цел да идентифицира и санкционира уебсайтове, които участват в тактики за спам, като препълване на ключови думи, прикриване и други измамни практики. Тази актуализация се фокусира върху подобряване на цялостното качество и уместност на резултатите от търсенето чрез премахване на спам уебсайтове, които предоставят малка или никаква стойност за потребителите.

Актуализация на PageRank (януари 2022 г.)

Точна дата: 10 януари 2022 г
Потвърдено от Google: Не
Актуализацията на PageRank беше актуализация, според слуховете, която се фокусира върху актуализирането на алгоритъма PageRank, използван от Google за измерване на важността и уместността на уеб страниците. Въпреки че няма официално потвърждение от Google, някои SEO експерти забелязаха значителни колебания в класирането и спекулираха, че е настъпила актуализация на PageRank.

С това приключва списъка с основни актуализации на алгоритъма на Google, свързани със SEO до 2022г. Надявам се тази информация да ви е била полезна!

Scroll to Top