Кога трябва да използвам Canonical вместо 301 пренасочване ?

Кога да използваме 301 пренасочване и кога canonical
Съдържание:

Днес ще покажем разликите между каноничните тагове и 301 пренасочванията и ще научим кога да използваме тези методи в случаите с дублираното съдържание.

301 пренасочвания

301  Пренасочването е начин за постоянно преместване на съдържаннието от един URL адрес към друг. Той гарантира, че потребителите, които имат достъп до оригиналния URL, автоматично ще бъдат пренасочват към новия URL. Прилагането на 301 пренасочване може да се извърши по различни начини чрез:

 1. .htaccess файла – файл отговарящ за достъпността на файловете и папките в текущата директория, Това е препоръчителния метод, който се избира.
 2. PHP redirect – фуннкция, която обозначава пренасочване, Обикновено този метод е по-бавен.
 3. Vhosts записи – Много бърз метод, ако разполагате със собствен VPS хостинг за сайта си, защото инструкциите се изпълняват на сървъра преди всички други. Може да е необходим скриптов език за по-лесно добавяне и организиране на файла.

Основната цел на пренасочването 301 е безпроблемното прехвърляне както на потребителите, така и на сигналите на търсачката от стария URL към новия.

Канонични тагове

Каноничният маркер/таг се използва за указване на предпочитания URL адрес, когато имате подобни страници на уебсайта си. Помага на търсачките да разберат коя версия на страницата трябва да се счита за основна. Каноничният етикет е полезен в ситуации като „версия за печат“ на страница или когато имате опции за сортиране на страница. Той се поставя в секцията <head> на уеб страницата и трябва да се използва само там, за да се осигури правилна функционалност.

Канонични тагове или пренасочвания?

Пренасочването е директива, която изрично казва на търсачките да отидат на друга страница, докато каноничният таг е намек за търсачките относно предпочитаната версия на страницата.

Важно е да разберете, че търсачките могат да изберат да игнорират каноничен етикет, дори ако той е внедрен правилно!

Например, ако всички връзки на вашия сайт сочат към конкретен URL адрес и вашата карта на сайта показва този URL адрес, търсачките може да игнорират каноничния маркер, сочещ към различна версия на URL адреса. По-силни сигнали, като вътрешно свързване, могат да надделеят над каноничния маркер в такива случаи.

Кога да използвате SEO пренасочване?

Използвайте пренасочване 301, когато имате две еднакви или много сходни страници и не е необходимо и двете страници да са достъпни по други бизнес причини. Ето няколко примера:

 • Продукти, които вече не носите.
 • Остарели страници, които не желаете да актуализирате.
 • Страници, които са премахнати от вашия сайт.
 • Страница, която е преместена на различен URL адрес.
 • Когато закупите домейн с изтекъл срок на валидност, за да прехвърлите правомощията му за домейн на вашия сайт.

Имайте предвид, че пренасочване 301 не трябва да се използва временно, тъй като може да се кешира от CDN и някои браузъри, което затруднява бързото му отменяне. Може също да забави честотата на обхождане на стария URL от търсачките.

Кога да използвате Canonical?

Каноничните тагове са полезни в различни сценарии, когато искате да посочите предпочитаната версия на страница. Ето няколко примера:

 • „Печатна версия“ на страница със същото съдържание, но различно оформление.
 • Аспекти и сортиране на страници, където продуктите са еднакви, но сортирани по различен начин (напр. по цена).
 • Премахване на нежелани параметри, като маркетингови URL низове, от показване в резултатите от търсенето.
 • Продукти, които принадлежат към множество категории, където искате да консолидирате всички версии на една страница.
 • Ситуации, при които към URL адреса се добавят параметри, но съдържанието остава непроменено, като например промяна на оформлението или представянето без промяна на съдържанието.

Работа с продукти с подобно съдържание и описания

Когато се работи с продукти с подобно съдържание и описания, решението за използване на каноничен етикет зависи от конкретните обстоятелства. Докато някои SEO професионалисти предлагат използването на канонични тагове за подобни продукти, но различни цветове, може да има случаи, когато цветът е достатъчно важен, за да оправдае отделна страница. Обмислете обема на търсене на всеки вариант и намерението на потребителя, за да вземете информирано решение. Не забравяйте, че основната цел е да предоставите най-доброто потребителско изживяване и да отговорите на очакванията им за търсене.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top