Как URL параметрите се отразяват на SEO

URL параметри SEO - Как да оптимизираме URL параметрите на сайта си
Съдържание:

URL параметрите хабят ресурс за обхождането им, показват дублиранo съдържание и объркват сигналите за класиране. Открийте няколко начина, за да избегнете проблемите с URL параметрите за SEO и да подобрите класирането си в Google.

Въпреки, че уеб програмистите и маркетинг експертите харесват параметрите, URL параметрите често носят само проблеми на SEO експертите. Едно и също съдържание може да бъде разделено в стотици различни URL адреси чрез множество пермутации на атрибутите.

Проблемът с параметрите е, че не можем просто да ги премахнем. Те са от решаващо значение за потребителското изживяване на определени уебсайтове.Ето защо трябва да разберем как да се справим с тях по начин, който не наранява класирането ни в Google.

Ето какво ще разгледаме днес:

 • Основни принципи на URL параметрите
 • SEO проблеми, причинени от URL параметри
 • Оценяване на степента на проблема с параметрите
 • Приложими SEO решения за параметри
 • Най-добра практика за обработка на URL параметри

Как работят URL параметрите?

URL параметри в SEO - схема

 

Частта от URL адреса, която идва след въпросителния знак, е известна като URL параметър и също така е позната от низовете на заявките за псевдоними или URL променливите. URL параметрите се състоят от знак за равенство, разделящ двойка – ключ и стойност. Амперсандът може да се използва за добавяне на повече от един параметър към същата страница.

Примери за най-честите употреби на параметри:

 • Проследяване – ?utm_medium=social, ?sessionid=123 or ?affiliateid=abc
 • Нареждане – ?sort=lowest-price, ?order=highest-rated or ?so=newest
 • Филтриране – ?type=widget, colour=blue or ?price-range=20-50
 • Идентифициране – ?product=small-blue-widget, categoryid=124 or itemid=24AU
 • Разделяне в страници – ?page=2, ?p=2 or viewItems=10-30
 • Търсене – ?query=users-query, ?q=users-query or ?search=drop-down-option
 • Превод – ?lang=fr, ?language=de or

SEO проблеми с URL параметрите

1. Параметрите показват дублирано съдържание

Обикновено URL параметрите не допринасят за промяната в съдържанието на страницата. Преподредената версия на страницата често не е толкова различна от оригинала. URL адрес на страница с маркери за проследяване или идентификатор на сесия е идентичен с оригинала.

Всеки един от следните URL адреси биха върнали набор от джаджи.

 • Статичен URL: https://www.example.com/widgets
 • Проследяващ параметър: https://www.example.com/widgets?sessionID=32764
 • Записващ параметър: https://www.example.com/widgets?sort=newest
 • Идентифициращ параметър: https://www.example.com?category=widgets
 • Параметър за търсене: https://www.example.com/products?search=widget

В случая се генерират доста URL адреси за показване на едно и също съдържание в различна подредба – сега си представете подобно решение за всяка категория на уебсайта ви. Всъщност има такива уебсайтове.

Големият проблем с това е, че търсачките третират всеки базиран на параметри URL адрес като нова уеб страница. Така те виждат множество варианти на една и съща страница. Всички показват дублирано съдържание и всички сочат към една и съща ключова фраза или семантична тема.

Въпреки че такова дублиране е малко вероятно да доведе до пълното ни изчезване от резултатите в търсачките, то води до канибализация на ключови думи и може да обърка представата на Google за цялостното качество на сайта. Причината е, че тези допълнителни URL адреси не добавят реална стойност.

2. Хабене на квота при обхождане

URL параметрите могат да пропилеят квотата ви за обхождане, тъй като могат да генерират голям брой дублирани страници на уебсайт. Квотата за обхождане се отнася до броя страници, които търсачката, може и ще обходи. Когато изкуственият интелект на търсачката открие URL с параметри, има опастност да обходи множество страници, които са генерирани от едно и също съдържание, но с различни стойности на параметрите.

Това може да направи така, че роботът да изразходва повече време и ресурси за обхождане на тези дублиращи се страници, вместо за други важни страници на уебсайта. Ето така, квотата за обхождане на уебсайта, може да се изчерпи по-бързо, отколкото иначе. Изчерпването на ресурса, от своя страна,  може да повлияе отрицателно на видимостта на уебсайта в резултатите от търсачката.

За да се избегнете това, се препоръчва да използвате статични URL адреси вместо URL адреси с параметри, когато е възможно, или да използвате маркера „rel=canonical“, за да насочите търсачките към основните версии на вашите уеб страници.

3. Параметри объркват сигналите за класиране на отделни страници

Ако имате множество пермутации на едно и също съдържание от една страница, връзките и социалните споделяния може да идват в различни версии. Така ще отслабнат вашите сигнали за класиране. Когато объркате търсачката, тя става несигурена коя от конкуриращите се страници да индексира за заявката за търсене.

4. URL адрес без параметри е по-пригледен и се клика по-често

URL адресите, които включват много параметри , могат да бъдат трудни за четене и може да не изглеждат толкова надеждни. Ето защо хората предпочитат не предпочитат да кликат на тях често. Това може да повлияе на ефективността на уебсайта, тъй като по-малко кликвания ще доведат до по-лошо класиране и по-малко интерес към марката. Важно е да се уверите, че URL адресите са лесни за четене и разбиране, за да насърчите хората да кликнат върху тях.

Ето защо хората предпочитат кратки URL адреси без параметри
Ето защо хората предпочитат кратки URL адреси без параметри

Как да открием проблеми с URL параметрите в адресите на сайта си?

За да разберете и управлявате параметрите, използвани на уебсайт, можете да следвате следните стъпки:

 1. Използвайте инструмент като Screaming Frog, за да търсите URL адреси с параметри.
 2. Проверете инструмента за URL параметри на Google Search Console, за да видите какви параметри е идентифицирал Google.
 3. Прегледайте регистрационните файлове, за да видите дали Googlebot обхожда URL адреси, базирани на параметри.
 4. Използвайте оператори за разширено търсене като „site:“ и „inurl:“, за да видите как Google индексира параметрите.
 5. Проверете отчета за всички страници в Google Анализ, за да видите как потребителите взаимодействат с параметрите.

Следвайте тези стъпки и ще можете да идентифицирате всички параметри, използвани на вашия уебсайт, както и да решите как да се справите с тях. Потърсете професионална помощ от SEO специалисти като се свържете с нас.

SEO подходи за решения на проблемите с URL параметрите

Можете да подобрите оптимизацията за търсачки (SEO) на уебсайта си, като прегледате и намалите броя на параметрите, използвани във вашите URL адреси.

1. Елиминирайте ненужните URL параметри

За да направите това, можете да изпълните следните стъпки:

 1. Помолете вашият SEO специалист или програмист за списък с всички параметри на уебсайта и техните функции.
 2. Идентифицирайте всички параметри, които вече не са необходими или полезни. Например, ако използвате бисквитки за проследяване на потребители, може да не се нуждаете от параметър за идентификатори на сесии.
 3. Премахнете всички параметри, които вече не са необходими или полезни.
 4. Потърсете всички параметри, които може да причиняват технически проблеми или „технически дълг“, и ги отстранете.

Следвайки тези стъпки, ожете да намалите отрицателното въздействие на параметрите върху вашето SEO и да подобрите ефективността на уебсайта си.

2. Не използвайте празни стойности

Включете параметри в URL само ако помагат за определена цел. Не позволявайте добавянето на ключове за параметри (частта от URL адреса, която идва след „?“), ако нямат съответстваща стойност. С други думи, не включвайте безполезни или празни ключове за параметри в URL адрес. Така ще подобрите яснотата и полезността на URL адреса.

3. Не дублирайте ключове в адресите

Оставяйте само един параметър с едно и също име в URL-а си. Не използвайте множество параметри с едно и също име, но различни стойности. Вместо това, съчетайте стойностите заедно след един параметър. Това ще направи URL-а ви по-четим и по-лесен за използване.

4. Подредба на URL параметрите

Ако параметрите в един URL се пренаредят, търсачките ги разбират като еднакви стойности. Поредността на параметрите не е важна от гледна точка на дублираното съдържание. Но всяка от тези комбинации използва квотата за обхождане на страници и разделя сигналите към сайта в множество страници със сходно съдържание.

Избегнете такива проблеми, като помолите разработчика си да напише скрипт, който да поставя параметрите в постоянен ред, независимо от това как са били избрани от потребителя.

Според мен, трябва да започнете с всички параметри за превод, след това да добавите странициране, след това филтриране и сортиране. Накрая да добавите параметрите за свободен потребителски текст и проследяване. Предимства: Позволява по-ефективното използване на квотата.

Rel=“Каноничен“ атрибут на връзката

Атрибутът „rel=canonical“ указва, че една страница има еднакво или подобно съдържание на друга. Това заблуждава търсачките да съберат сигналите за URL-а, който е указан като каноничен.

Можете да използвате rel=canonical във вашите URL адреси, базирани на параметри, за да проследявате, идентифицирате или сортирате параметрите.

Този подход не е подходящ, когато съдържанието на страницата с параметри не е достатъчно сходно с каноничната, например за странициране, търсене, превеждане или някои параметри за филтриране

Предимства: Относително лесна техническа имплементация. Много вероятно да предотврати проблеми с дублирано съдържание. Събира сигналите в каноничния URL.

Недостатъци: Използва голяма квота за обхождане.

Meta Robots Noindex Таг

Задайте команда „noindex“ за всяка страница, базирана на параметри, която не добавя стойност за SEO. Този атрибут ще предотврати индексирането на страницата от търсачките.

URL адресите с атрибут „noindex“ също се търсят по-рядко и ако са налични за дълго време, ще накарат Google да не следва свързаните с тях линкове.

Предимства: Относително лесна техническа имплементация.

Недостатъци: Команда „noindex“ няма да спре търсачките от извличането на URL адресите, но ще ги стимулира да го правят по-рядко. Не събира сигналите към страницата. Разбира се от търсачките като силна препоръка, но не е задължително да я следват.

Robots.txt Забрана

Файлът robots.txt е този, който търсачките първо поглеждат преди да обходят сайта ви. Ако виждат, че нещо е забранено, няма да отидат там. Можете да използвате този файл, за да блокирате достъпа на търсачките до всички URL адреси, базирани на параметри (с Disallow: /?), или само до конкретните заявки, които не искате да се индексират.

Предимства: Лесна техническа имплементация. Позволява по-ефективно използване на извличането с малка квота. Избягва проблеми с дублирано съдържание. Подходяща за всички типове параметри, които не искате да се извличат.

Недостатъци: Не събира сигналите към страниците. Не премахва съществуващите URL адреси от индекса. Не решава проблемите веднъж за винаги и по най-оптималния начин.

Забележка: Препоръчвам само в много редки случаи като краен вариант!

Инструмент за URL параметри в Google Search Console

Конфигурирайте инструмента за URL параметри на Google, за да кажете на търсачките за каква цел имате параметрите си и как бихте искали да бъдат обработени.

Google Search Console има съобщение за предупреждение, че използването на инструмента „може да доведе до изчезването на много страници от търсене“. Това може да звучи демотивиращо. Трябва да прецените кое е по-опасно. Хиляди дублирани страници, които объркват способността на сайта ви да се класира или загуба на позиции при неправилно използване на инструмента.

Преминете от динамични към статични URL адреси

 1. Превръщането на динамични URL-и с параметри в статични URL-и с подпапки е добра идея за ключовите думи, като категории, продукти или филтриране на атрибути, които са важни за търсенето.
 2. Може да е проблемно за цена, търсене и проследяване, като всяка заявка на потребител създава статична страница, която се състезава за класиране с оригиналната или показва ниско качество на страниците в търсачката.
 3. Не е решение за проблемите с повтарящото се съдържание.

Най-добри практики и решения за URL параметрите

Има шест начина да се обработват параметрите на URL за SEO. Някои от тях се съвместими, а някои не. Няма един идеален начин, който да работи еднакво добре за всички сайтове. Определянето на най-подходящия начин зависи от приоритетите на сайта.

 1. Направетеразлика в ключовите думи, такава, че да знаете кои параметри би трябвало да са подходящи за търсенето на статични URL адреси.
 2. Използвайте rel=“next“ и rel=“prev“ за правилното обработване на пагинацията.
 3. За всички останали URL-и базирани на параметри, използвайте правила за съхранение на реда, които съдържат ключове само веднъж и предотвратяват празните стойности, за да ограничат броя на URL адресите . Добавете rel=canonical атрибут към подходящите URL-и.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top