Истината за дублирано съдържание

Съдържание:

Не позволявайте съдържанието на сайта ви, за което сте вложили старание да стане невидимо. Ето как дублираното съдържание пречи на класирането и как да разрешите проблема си.

Един от най-големите митове в SEO е ужасяващото „наказание за дублирано съдържание“.

Няма такова нещо като наказание за дублирано съдържание. Никога няма да видите известие от Google Search Console, че имате наказание от Google за дублирано съдържание.

Tова не означава, че вашият сайт не е „наказан“ , ако има същото или подобно съдържание на множество страници или дори други сайтове.

Когато Google срещне едно и също съдържание на сайт – или няколко сайта, алгоритъмът на търсачката решава кое съдържание да класира.

В повечето случаи, обаче Google класира грешното съдържание.

Ако това се случи, полезното съдържание, върху което сте работили толкова упорито, ще стане невидимо като F-22 Раптор, но за съжаление не ефективно колкото него.

Какво е дублирано съдържание?

Дублираното съдържание е точно това, което си представяте. Когато едно и също копие на съдържание (текст, изображения, мулти медия, връзки) се появи на две или повече уеб страници. Дублирано съдържание може да се намира на вашия собствен уеб сайт или да се копира на друг сайт, който не контролирате.

Какво не е дублирано съдържание?

    Footer секцията на уеб сайта ви не е дублирано съдържание. Тя има свои собствени тагове, които я отделят оттага (тялото) на страницата
    Header секцията (заглавната част на сайта ви) аналогично има собствентагове и тя не би трябвало да ви притеснява

Google знае, че това съдържание не е в основата на това, което се опитвате да покажете, обикновено въз основа на разпределението на страниците – или как е проектирана вашата страница.

Проверете за дублирано съдържание

Забелязвам, че дори опитни SEO професионалисти изпускат да проверяват за дублирано съдържание, освен в началото на работата си и по време на техническия анализ на сайт.

Това е грешка! Препоръчвам да настроите график за обхождане на сайта и периодично да правите преглед за дублирано съдържание!

Дублираното съдържание може да се появи, когато някой друг обходи вашия сайт и публикува вашето съдържание като свое собствено. В наши дни, това е често срещана практика в интернет. Понякога го правят хора, но по-често AI софтуери (софтуереи с изкутвен интелект).

Най-често може да го видите на други уебсайтове, защото създаването на оригинално съдържание отнема време и е по-лесно просто да копирате и поставите съдържание, което друг вече е създал или да използвате собственото си съдържание за страници със сходен контекст. Това е грешка, която води до наказания! Възможно е сайтът ви да стане невъзможен за класиране в Google.

Някои инструменти автоматично наблюдават дублираното съдържание периодично и изпращат предупреждение, когато бъде открито. Ние от Вземи SEO работим с точно такива инструменти.

Наблюдение на дублираното съдържание

Има много различни налични инструменти за наблюдение за дублирано съдържание. Използваме три различни инструмента.

Първият ни избор е Semrush. В Semrush отчетът за проверка на сайта, проверява за дублирано съдържание – но само в домейна. Затова използваме втори инструмент за наблюдение на дублирано съдържание и други части на мрежата. Установихме, че Copyscape работи най-добре, но има много други инструменти.

Ние също използваме Grammarly, който има страхотен Chromium engine плъгин за бързи проверки на сайтовете, които посещавате. Повечето от инструментите са предназначени за ученици или копирайтъри, на които им се налага да проверяват за плагиатство. Тези инструменти може да не са изрично предназначени за намиране на „дублирано съдържание“, но работят чудесно за намирането му.

В кои случаи дублирането на съдържанието е позволено?

Най-често използваните търсачки не са определили какво точно представлява „дублирано съдържание“. Много SEO експерти са се опитали да определят кога съдържанието преминава от „подобно“ в дубликат. Аз лично препоръчвам цялото съдържание да е до 90% уникално от всички останали копия. Използвам един модул за „плътност на ключови думи“ за целта.

Няколко инструмента сравняват две части от съдържанието и предоставят процента на дублиране. Отидете в Google и потърсете „проверка на дублирано съдържание“ или „инструмент за плътност на ключови думи“ и трябва да можете да намерите такъв, който работи за вас.

Как да коригирате дублирано съдържание?

На теория, след като откриете дублирано съдържание, корекцията не представлява трудност и може да я приложите веднага. Методите, които ще споделя са няколко.

На първо място това, което трябва да направите, е да направите съдържанието си уникално. =)

В действителност понякога може да има трудности и да е по-сложно, отколкото изглежда. Всички знаем, че Google търси съдържание, което показва опит, авторитет и доверие.

Когато копирайтър поправи дублиращо се съдържание, което е написал, пренаписването може да излезе неблагозвучно и грубичко. Лесно е коригираното дублирано съдържание да приеме формата на резюме, писано от петокласник, където ученикът просто пренаписва това, което е прочел в Wikipedia.

За да се справите с проблемите на дублираното съдържание, обикновено е по-добре да имате различен копирайтър от оригиналния автор на съдържанието,

Един съвет – не показвайте на новия автор съдържанието, което трябва да бъде пренаписано! Нека новият копирайтър започне от нулата. Това практически гарантира, че новото копие на съдържанието ще бъде уникално.

Препоръчителна статия за задълбочени познания.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Scroll to Top