Как AI ще промени SEO? – ChatGPT и lamDA

Съдържание:

Да започнем с големите новини за AI и как изкуственият интелект ще повлияе на SEO. Днес ще разгледаме как Chat GPT, lamDA и други алгоритми потенциално ще повлияят на оптимизацията на сайтове в бъдеще. Ако още не сте пробвали ChatGPT на OpenAI , може да си поиграете в пясъчника.

Какво са ChatGPT и lamDA?

LAMda и ChatGPT са модели за обработка на естествен език (NLP), разработени от OpenAI. И двата модела използват архитектурата Transformer и са обучени да генерират човешки отговори на подкани на естествен език.

Какво е ChatGPT?

 1. ChatGPT е езиков модел, който е обучен да генерира отговори на въпроси на разбираем език. Специално проектиран е за разговори и се самоубчава върху набор от данни, който включва широк спектър от информация, за да дава отговори под формата на диалог.
 2. ChatGPT може да се използва за създаване на чатботове, да замести обслужване на клиенти или да генерира отговори на въпроси и подкани в контекста на разговора.
 3. Технологията ChatGPT, използва техники за машинно обучение и голямо количество данни, за да генерира съгласувани и естествено звучащи отговори на подкани, което го прави мощен инструмент за приложения, където разговорът е важен.

Какво e lamDA?

LAMda е вид модел за обработка на естествен език (NLP), разработен от изследователи в OpenAI.

 1. LamDA е обучен да предвижда следващата дума в поредица от текст въз основа на контекста на предишните думи.
 2. LAMda използва механизъм за самонаблюдение, за да претегли важността на различните думи във входната последователност и да генерира по-точна прогноза.
 3. Способенността на LAMda за обучение без надзор, му позволява да може да се учи от необработени текстови данни, без да има нужда от обозначени примери.

LAMda дава силни резултати при различни NLP бенчмарк тестове и може да се използва за задачи като превод, езиково моделиране и генериране на текст.

Каква е разликата между изкуствения интелект ChatGPT и lamDA?

LAMda се използва предимно за задачи за езиково моделиране, като например предвиждане на следващата дума в поредица от текст въз основа на контекста на предишните думи. В сравнение с нея ChatGPT е специално проектиран за разговори и е обучен на набор от данни, който включва широк спектър от данни за разговори. ChatGPT може да се използва за генериране на отговори на подкани на естествен език за приложения като chatbots и обслужване на клиенти.

Разбира ли ChatGPT български език?

ChatGPT разбира български език, но далеч не се справя добре с писането на български.  Въпреки, че не се справя отлично ми казва, че си е взел поука от отправената забележка и ще се научи от нея. Ето какво имам предвид.

Разговор на български с ChatGPT
Разговор на български с ChatGPT

Как ChatGPT ще пoвлияе на SEO?

Може би ChatGPT няма да повлияе директно на класирането ви в Google, но алгоритъмът му, може да се използва за генериране на високо качествен материал от вече събраните данни, с които разполага.

Въпреки това способността на ChatGPT да генерира висококачествено съдържание в реално време, може потенциално да се използва за създаване на съдържание за уебсайтове, което е възможно да подобри класирането им в търсачките.

Също така ChatGPT може да се използва за генериране на ключови думи и фрази, които са подходящи за определена тема, което може да помогне за подобряване на SEO на уебсайт, като го направи по-подходящ за заявките, които хората търсят.

Забележка:

Въпреки това е важно да се отбележи, че SEO е сложна област и има много фактори, които могат да повлияят на класирането на уебсайта, включително цялостния дизайн и структура на уебсайта, използването на ключови думи и други SEO техники на страницата и качеството и количество връзки, сочещи към уебсайта. Подобряването на SEO на уебсайт изисква цялостен подход, който взема предвид всички тези фактори.

Един от начините ChatGPT да повлияе на класирането е, ако бъде използва

Какви са неодстатъците на тези двa популярни AI модела?

 1. Скорост
  И двете системи (за момента) дават отговорите си твърде бавно в сравнение с Google. Причината е, че най-вероятно има бум на интерес към функционалностите им.
 2. Възможност за грешка
  Ако наборът от данни, с който работят, не е достатъчно разнообразен или представителен, резултатът на ChatGPT може да не е точен или надежден.
 3. Ограничен контрол
  ChatGPT не е специално проектиран за конкретна задача или контекст. В резултат на това може да е трудно да се контролира резултатът, генериран от ChatGPT, или да се прецизира за конкретна цел.
 4. Пристрастия в набора от данни за обучение
  Езикови модели, като ChatGPT, се обучават чрез обработка на големи количества текст. Текстът, с който се обучават езиковите модели, може да съдържа нестандартни образци, които влияят на изхода на модела. Например, модел, обучен с данни, написани основно от мъже, може да генерира текст, който е насочен към мъжки взгледи.
 5. Етични опасения
  Езикови модели, като ChatGPT, изискват етично размишление за защита на поверителност, съгласие и отчетност. ChatGPT може да се използва за създаване на фалшиви новини или дезинформация, или за представяне на лица или организации в определена светлина.
 6. Разходи и ресурси
  Обучението и използването на големи езикови модели като ChatGPT изисква значителни компютърни ресурси и може да бъде скъпо и бавно.

Изводи

В правилните ръце ChatGPT и LamDA може да са два много мощни инструмента. Те биха могли да ни помогнат в обработката и структурирането на информация. Двата инструмента могат да се ползват както за генериране на качествено съдържание. Могат да се ползва и за генериране на еднакви преписани измислици. Колкото по-често се срещат онлайн измислици, толкова по-истинни ще изглеждат в очите на алгоритъма. Наблюдават се и други AI алгоритми, които хората захранваме с фалшиви данни като например:

 • Youtube – фалшиви харесвания и гледания
 • Google – фалшиви заявки за ключови думи
 • Instagraм, Facebook и уебсайтове- фалшив трафик

Нашето желание за яздене на алгоритъма по определен начин, може да доведе до подаване на грешна информация. Така алгоритъмът трудно ще различава истинното от фалшивото. Колкото повече източници споделят сходна истина, толкова по-заблуждаван може да бъде един изкуствен интелект. Поради тази причина от Вземи SEO се стараем да пишем собствената си позиция и разсъждения относно събитията касаещи класирането.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top