Истината за дублирано съдържание

Дублирано съдържание на уебсайт в SEO
Съдържание:

На вниманието на собствениците на уебсайтове и създателите на съдържание! Уморихте ли се да влагате сърцето и душата си в създаването на страхотно съдържание за уебсайта си, само за да бъде заровено дълбоко в резултатите от търсачката?  Може би страдате от проклятието на „дублирано съдържание“. Не се притеснявайте, ние ще развенчаем митовете и ще предоставим практически решения. Ще ви покажем как дублираното съдържание вреди на вашето SEO. Ще ви дадем съвети, за да направите вашето съдържание да се откроява. Пригответе се да издигнете съдържанието си до нови висоти!

Едно от най-големите предизвикателства при създаването и поддържането на успешен уебсайт е проблемът с дублираното съдържание. Много собственици на уебсайтове се опасяват, че дублираното съдържание ще доведе до наказание от Google. Истината, обаче не е толкова проста.

Какво е дублирано съдържание?

Дублираното съдържание се отнася до съдържание, което се появява на повече от едно място в интернет, в рамките на един уебсайт или в множество уебсайтове. При SEO дублираното съдържание може да повлияе отрицателно на класирането в търсачките. Може да причини объркване с определянето на коя версия на съдържанието заслужава да бъде показана в резултатите от търсенето.

Дублираното съдържание обърква търсачките, коя версия да покажат и може да навреди на класирането на вашия уебсайт. Той също така губи ресурси на търсачката, като индексира едно и също съдържание многократно. Избягвайте или коригирайте дублираното съдържание, за да подобрите SEO усилията на вашия уебсайт и цялостното класиране в резултатите от търсенето.

Какво не е дублирано съдържание?

   • Не, Footer секцията на уеб сайта ви не е

  дублирано съдържание . Тя има свои собствени тагове, които я отделят от тялото на страницата Header секцията (заглавната част на сайта ви) аналогично има собствентагове и тя не би трябвало да ви притеснява Google знае, че това съдържание не е в основата на това, което се опитвате да покажете, обикновено въз основа на разпределението на страниците – или как е проектирана вашата страница.

Как дублираното съдържание вреди на класирането ни?

Ето някои ключови начини, по които дублираното съдържание въздейства на SEO и класирането на сайта ви:

 • Загуба на позиции. – Когато търсачките обхождат вашия уебсайт и намират множество страници с еднакво или много подобно съдържание, те може да не са в състояние да определят коя версия е най-подходящата или авторитетна. В резултат на това те могат да изберат да класират една версия на съдържанието по-ниско или изобщо да не го показват в резултатите от търсенето.
 • Намалена видимост. – Може да затрудни уебсайта ви да бъде намерен от потребители, които търсят по конкретни ключови думи или фрази. Това може да намали обема на трафика, който вашият сайт получава, и да ограничи способността ви да привличате нови посетители.
 • Потенциални санкции. – Не съществува „наказание за дублирано съдържание“, но някои типове дублирано съдържание все още могат да доведат до санкции или отрицателни резултати. Препълването с ключови думи или плагиатството може да накара вашия уебсайт да бъде наказан или премахнат от резултатите от търсенето.

Като избягвате дублираното съдържание и се фокусирате върху създаването на висококачествено, уникално съдържание, което предлага истинска стойност за вашата аудитория, можете да подобрите SEO класирането на вашия уебсайт и да привлечете повече органичен трафик.

Видове дублирано съдържание

Ето какви видове дублирано съдържание най-често срещаме, когато оптимизираме сайтове:

 • Съдържание на същия сайт. – Получава се когато едно и също съдържание се появява на няколко места във вашия уебсайт или на различни уебсайтове.
 • От части дублирано съдържание. – Това е, когато едно и също съдържание се появява на множество страници с леки вариации във формулировката. Например когато една статия е публикувана на множество уебсайтове с малки и незначителни редакции.
 • Копирано съдържание. – Кгато съдържание от вашия уебсайт се копира и публикува на друг уебсайт без ваше разрешение. Както и когато вие копирате съдържание дословно от друг уебсайт.
 • Описания на продукти. – Ако продавате продукти на уебсайта си, може да имате множество страници с много подобни или идентични описания на продукти, които могат да се разглеждат като дублирано съдържание от търсачките.
 • Страници само за печат: Някои уебсайтове създават версии на страницата, само за разпечатване.  Това може да дублира съдържанието, ако и оригиналната страница, и страницата само за печат са достъпни за търсачките.
 • Синдикирано съдържание. – Ако публикувате съдържание на други уебсайтове или позволявате на други да публикуват вашето съдържание, съществува риск от създаване на повтарящо се съдържание. Най- често се получава при feed и агрегатори на съдържание.

Важно е да сте наясно с тези типове дублирано съдържание и да предприемете стъпки за предотвратяването им, като например използване на канонични тагове, добавяне на уникално съдържание към всяка страница и избягване на синдикирано съдържание. По този начин можете да подобрите SEO класирането на вашия уебсайт и да привлечете повече трафик към вашия сайт.

Как да проверим за дублирано съдържание на сайта си?

Забелязвам, че дори опитни SEO професионалисти изпускат да проверяват за дублирано съдържание, освен в началото на работата си и по време на техническия анализ на сайт. Това е грешка! Препоръчвам да настроите график за обхождане на сайта и периодично да правите преглед за повтарящо се съдържание!

Дублираното съдържание може да се появи, когато някой друг обходи вашия сайт и публикува вашето съдържание като свое собствено. В наши дни, това е често срещана практика в интернет. Понякога го правят хора, но по-често AI софтуери (софтуер с изкутвен интелект).

Инструменти за идентифициране на дублирано съдържание

Има няколко инструмента, които можете да използвате, за да помогнете за идентифицирането на дублирано съдържание на вашия уебсайт, включително:

 • Google Search Console – Безплатен инструмент на Google, който помага да идентифицирате проблеми с повтарящо се съдържание и други технически проблеми със SEO на вашия уебсайт.
 • SEMrush – Платен инструмент, който може да сканира вашия уебсайт за дублирано съдържание и да предостави подробни отчети за резултатите.
 • Copyscape – Инструмент за откриване на плагиатство, който може да ви помогне да идентифицирате копия на копирано съдържание на други уебсайтове.
 • Grammarly – Има страхотен Chromium engine плъгин за бързи проверки на сайтовете, които посещавате. Повечето от инструментите са предназначени за ученици или копирайтъри, на които им се налага да проверяват за плагиатство. Тези инструменти може да не са изрично предназначени за намиране на „дублирано съдържание“, но работят чудесно за намирането му.

Ръчни методи за идентифициране на дублирано съдържание

В допълнение към използването на инструменти, има няколко ръчни метода, които можете да използвате, за да идентифицирате дублирано съдържание на уебсайта си, включително:

 • Извършете търсене в сайта. Използвайте Google, за да търсите конкретни фрази или изречения от уебсайта си, за да видите дали се показват на други сайтове.
 • Канонични тагове. Каноничните тагове са HTML елементи, които казват на търсачките коя версия на страница да считат за „главна“ версия. Те могат да помогнат за предотвратяване на проблеми с повтарянето на съдържание.
 • Прегледайте уебсайта си за частично дублиращо се съдържание. Потърсете страници с подобно съдържание или само незначителни вариации във формулировката и се уверете, че всяка страница предоставя уникална стойност за вашата аудитория.

С помощта на тези инструменти и методи можете да идентифицирате и адресирате проблеми с дублирането на съдържание на вашия уебсайт, да подобрите своето SEO класиране и да привлечете повече трафик към вашия сайт.

Най-добри практики за избягване на дублираното съдържание на вашия уебсайт

 1. Най-добри практики при създаване на съдържание:
  Създавайте оригинално съдържание, което предоставя стойност на вашата аудитория.
  Използвайте вътрешни връзки, за да помогнете на търсачките да разберат връзките между страниците на вашия уебсайт.
  Избягвайте дублиращо се съдържание на уебсайтове за електронна търговия, като напишете уникални описания на продукти за всеки продукт.
 2. Най-добри практики за техническо  SEO:
  Използвайте пренасочвания 301, за да пренасочвате стари URL адреси към нови, ако трябва да преместите или изтриете съдържание.
  Използвайте канонични тагове, за да идентифицирате „основната“ версия на страница, ако имате подобно или почти дублирано съдържание на уебсайта си.
  Настройте уебсайта си, за да попречите на Google да индексира несъществени страници, като страници само за печат, страници за вход или страници с резултати от търсенето.
 3. Често срещани грешки, които трябва да избягвате:
  Използване на съдържание от други уебсайтове без разрешение или правилно посочване на авторството.
  Дублиране на съдържание в множество страници на вашия уебсайт.
  Не оптимизиране на уебсайта ви за мобилни устройства, което може да доведе до проблеми с дублирано съдържание.

Следвайки тези най-добри практики и избягвайки често срещани грешки, можете да предотвратите проблеми с дублирано съдържание и да подобрите SEO класирането на вашия уебсайт.

В кои случаи дублирането на съдържанието е позволено?

Най-често използваните търсачки не са определили какво точно представлява „дублирано съдържание“. Много SEO експерти са се опитали да определят кога съдържанието преминава от „подобно“ в дубликат. Аз лично препоръчвам цялото съдържание да е до 90% уникално от всички останали копия. Използвам един модул за „плътност на ключови думи“ за целта.

Няколко инструмента сравняват две части от съдържанието и предоставят процента на дублиране. Отидете в Google и потърсете „проверка на дублирано съдържание“ или „инструмент за плътност на ключови думи“ и трябва да можете да намерите такъв, който работи за вас.

Как да коригирате дублирано съдържание?

На теория, след като откриете дублирано съдържание, корекцията не представлява трудност и може да я приложите веднага. Методите, които ще споделя са няколко. На първо място това, което трябва да направите, е да направите съдържанието си уникално. =)

В действителност понякога може да има трудности и да е по-сложно, отколкото изглежда. Всички знаем, че Google търси съдържание, което показва опит, авторитет и доверие.

Когато копирайтър поправи дублиращо се съдържание, което е написал, пренаписването може да излезе неблагозвучно и грубичко. Лесно е коригираното дублирано съдържание да приеме формата на резюме, писано от петокласник. Целта не е да влизате в ролята на ученик преписал това, което е прочел от Wikipedia.

За да се справите с проблемите на дублираното съдържание, обикновено е по-добре да имате различен копирайтър от оригиналния автор на съдържанието,

Един съвет – не показвайте на новия автор съдържанието, което трябва да бъде пренаписано! Нека новият копирайтър започне от нулата. Това практически гарантира, че новото копие на съдържанието ще бъде уникално.

Препоръчителна статия за задълбочени познания.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top