Изграждане на обратни връзки за начинаещи: Пълно ръководство за получаване на обратни връзки

Изграждане на обратни връзки - Пълно ръководство на български
Съдържание:

Изграждането на връзки е може би най-трудната част от SEO. Това изисква технически умения, креативност и просто търпение и постоянство. Независимо дали сте нов в изграждането на връзки, или се опитвате да изградите връзки без успех, днешното ръководство за изграждане на връзки ще ви помогне да получите обратни връзки ефективно, за да можете да се класирате по-високо в Google.

Изграждането на връзки си спечели различна репутация. Но като цяло преобладават две гледни точки. Една група SEO специалисти е изцяло посветена на него. А втората група вярва, че изграждането на връзки е спам тактика.

За да стигнем до консенсус, първо трябва да дефинираме какво е изграждане на връзки.

Какво е изграждане на връзки?

По дефиниция изграждането на връзки е набор от дейности за получаване на връзки към вашия сайт от други уеб страници. такива хипервръзки се наричат ​​обратни връзки.

И въпреки че крайният резултат има смисъл и изглежда доста прост, хората не разбират и не могат да разберат правилно част от него, а именно процеса.
В крайна сметка всичко се свежда до производителността. Причината за трудността при изпълнението е, че хората просто се фокусират върху крайния резултат: получаване на обратни връзки към техните страници. Но самият процес всъщност е много социален. Връзките се изграждат от хора, а не от модели, заимствани от видеоклипове и публикации в блогове.

Така че нека предефинираме изграждането на връзки и да зададем тона за останалата част от този урок.

Ключови точки за изграждане на връзки

Изграждането на връзки е процес на изграждане на взаимоотношения с други подходящи собственици на сайтове, които искат и ще се свържат с вашето съдържание, защото това прави и техния сайт по-добър.

Така че изграждането на връзки не е просто получаване на нещо. Той също така включва връзки, уместност и обмен на стойност. Ще говорим за всичко това.

Тъй като ефективното изграждане на връзки е трудно, трябва да разберете защо си струва усилието.

Накратко, обратните връзки се използват от търсачки като Google за класиране на уеб страници. И това е така от 1998 г., когато Google създаде PageRank.

Какво е PageRank?

PageRank е математическа формула, която определя „стойността на една страница“ чрез броя и качеството на други страници, които водят към нея.

Google потвърждава важността на препратките на своята страница „Как работи търсенето“.

Под заглавието „Класиране на полезни страници“ те пишат: „Ако други добре познати уебсайтове по темата се свързват с тази страница, това е добър знак за висококачествена информация.“

Открихме също ясна връзка между органичния трафик и препратките от уникални уебсайтове в нашето проучване на над един милиард уеб страници.

Така че докато получаването на обратни връзки може да бъде по-трудно, отколкото, да речем, писането на публикация в блог, те са абсолютно необходими, ако искате да се класирате за конкурентни ключови думи.

Сега може би си мислите… добре, така или иначе не трябва да се фокусирате върху изграждането на връзки, защото висококачественото съдържание винаги привлича връзки. Но как да разпространите това съдържание на хората?

За съжаление концепцията „ако го направите, ще се появят клиенти“ е чиста фантазия. Или може би сте чували хора да казват: „Получавам тонове трафик, без да изграждам обратни връзки, така че не е необходимо.“ Да, страниците могат да се класират без препратки, но ще повторя. Обратните връзки са абсолютно необходими, ако искате да се класирате за конкурентни ключови думи. А конкурентните фрази обикновено носят най-много трафик и приходи за вашия бизнес.

Например, свързаните със SEO заявки са изключително конкурентни, но също така са много печеливши. Ако погледнете растежа на препратките към нашия блог в Ahrefs Site Explorer, ще видите, че кривата на растеж почти следва нашата крива на органичния трафик. Те растат заедно.

Как да получите обратни връзки?

И така, как получавате обратни връзки? Е, има три начина да ги получите:

 • създаване
 • купуване
 • получаване

Нека да разгледаме всяка от опциите. Изграждането на обратни връзки означава ръчно добавяне на връзки към вашия сайт.

Това може да стане чрез добавяне на вашия уебсайт:

 • към директории (каталози)
 • коментари в блогове
 • чрез добавяне на профил в социалната мрежа.

Това може да се направи от всеки с минимални усилия, така че те не са толкова ефективни по отношение на SEO и класиране.

Купуването на препратки е точно това, което звучи. Плащате такса на уеб администраторите или авторите, а в замяна те поставят връзка към страница на вашия сайт.

Това противоречи на указанията на Google за уеб администратори и потенциално може да доведе до наказания.

Всичко, като например загуба на позиции в SERPs или, дори по-лошо, премахване на страниците ви от индекса за търсене на Google. Освен това закупуването на връзки не може да се нарече евтино.

Свързахме се с 250 уебсайта, за да попитаме дали продават връзки и установихме, че средната цена за закупуване на една връзка е около $353. И не, не сме купили нищо.

Последният начин да получите препратки е да ги спечелите. Това обикновено се прави чрез изпращане на имейли до други собственици и редактори на уебсайтове с молба да се свържат с вас.

Това е най-трудното от трите, но като цяло, колкото по-трудно е да получите връзка, толкова по-ценна ще бъде тя. И поради тази причина ще се съсредоточим върху получаването на обратни връзки чрез имейл. По-късно ще споделя няколко тактики.

Не всички връзки са еднакви. Някои от тях ще ви помогнат да изведете страниците си на върха на Google, докато други могат да навредят на сайта ви.

Какво определя добрите обратни връзки?

И така, какво прави връзката наистина добра? За да опростите това възможно най-много, трябва да обърнете внимание на две основни категории.

Първата категория – Уместност

В идеалния случай искате да получите обратни връзки от подходящи уебсайтове и страници. Например, да приемем, че имате страница за най-добрите USB микрофони. Получаването на връзка от страница за видеоконференции би било много по-подходящо от връзка от страница за градинарство. Това важи и на ниво уебсайт. Получаването на връзка от технологичен сайт като Cnet вероятно ще има по-голяма тежест от връзка от сайт за рецепти като All Recipes.

Втора категория – Авторитет

Ако не сте запознати с понятието „авторитет“ в контекста на изграждането на връзки, то основно представлява така наречената „сила на връзката“, която има една уеб страница. Това е свързано с това как работи PageRank. Както разбрахме по-рано, както количеството, така и качеството на връзките имат значение. Така че колкото повече качествени връзки получава една страница, толкова по-добър е PageRank.

Но PageRank не се появява от нищото. Идва от други страници. Това означава, че страниците с правомощия могат да го предадат на други страници чрез връзки. Следователно, колкото по-висок е PageRank на свързващата страница, толкова повече тя може да премине през връзките.

Например страница C има две връзки, една от страница A и една от страница B. Страница A е по-силна от страница B и също така има по-малко изходящи връзки. Предайте тази информация на алгоритъма PageRank и ще получите PageRank на страница C.

Разбира се, това е опростена версия на начина, по който PageRank работи, но ключът тук е, че трябва да получите връзки от високо авторитетни страници, защото те вероятно ще имат най-голямо влияние върху класирането ви.

Тъй като Google не предоставя PageRank или рейтинги на авторитетни уебсайтове, Ahrefs създаде два показателя, които се опитват да го изчислят.

Какво е Domain Rating (DR) и URL Rating (UR)?

Рейтингът на домейна (DR) е рейтингът на авторитета на нашия уебсайт и отразява цялостната сила на профила на обратната връзка на уебсайта.

А URL рангът (UR) е нашата оценка за авторитет на ниво страница, която отразява цялостната сила на профила на обратната връзка на страницата.

Добре, на този етап разгледахме какво е изграждане на връзки и защо е важно, три начина за получаване на връзки и някои атрибути на качествени връзки. Това, за което все още не сме говорили, са самите връзки.

Нека разберем анатомията на връзката и как всяка част от нея влияе върху SEO.
Структура и атрибути на връзките
Ето как изглежда връзката за посетителите на вашия уебсайт.

И ако погледнем HTML кода, ще изглежда така.

Има три основни части на връзката, които имат значение за SEO:

 • целеви URL адрес
 • котвен текст
 • атрибутът rel или неговата липса.

Целеви URL адрес – URL адресът, до който потребителят ще отиде, когато кликне върху връзката. Втората част от връзката е анкор текстът.

Анкорен текст – интерактивна дума, фраза или изображение, към които е прикачена връзка.

В нашия пример „Изследовател на сайта“ е котвият текст, който е името на нашия инструмент за анализ на конкуренти.

Google използва anchor текст, за да разбере по-добре за какво става дума в дадена страница и според какви условия трябва да се класира.

Но изграждането на много връзки с богати на ключови думи котви се класифицира като схема за връзки и може да доведе до наказание от Google, защото изглежда неестествено.

Например, ако сте имали публикация за най-добрите безжични слушалки със стотици връзки, сочещи към тях и котвения текст „най-добрите безжични слушалки“, това би изглеждало доста неестествено.

Хората често използват котви като:

 • име на фирма
 • заглавие на страница
 • URL адрес
 • фрази като „щракнете тук“

И ето го доказателството. Ако погледнем котвите за обратна връзка, сочещи към нашето изследване на данни от полетата за отговор, ще видите различни текстове за котви като „предишно изследване“, „ahrefs“, „проучване“ и дори конкретни числа като „99,58%“, „8,6% от всички кликвания“ и т.н.

Всъщност само 14 уебсайта са свързани с нас с котвен текст „блок с отговори“.

За повечето спечелени връзки имате много малък или никакъв контрол върху анкор текста, така че прекомерната оптимизация не е нещо, за което трябва да се притеснявате.

rel атрибут

И последната част е атрибутът rel. Някои връзки съдържат атрибута rel, който казва на роботите за връзката между страницата, към която сочи връзката, и страницата, към която води.

Има три стойности на rel атрибут, които трябва да знаете, когато става въпрос за изграждане на връзки: nofollow, UGC и sponsored.

В исторически план nofollow връзките казват на Google, че свързващата страница не иска да бъде свързана с свързаната страница. Поради тази причина Google не предава „авторитет“ на тези връзки.

По-късно Google добави още няколко стойности за атрибута rel: UGC, което означава „Потребителско съдържание“, и спонсорирано, което означава платена връзка. Те също така обявиха, че в бъдеще ще третират тези атрибути като „намеци“, което означава, че могат да предават тежест през тях, както намерят за добре.

Сега, ако на връзка липсва някоя от тези стойности на атрибут rel, тя ще я третира като връзка dofollow. Тоест може да прехвърли PageRank и да подобри позициите в издаването. Всичко това са сравнително нови механики, така че бих препоръчал да се съсредоточите върху изграждането на dofollow връзки, въпреки че това е само отчасти във вашия контрол.

Друго нещо, което искам да отбележа е къде точно е връзката на страницата. Връзките с висок профил са по-склонни да бъдат кликнати и се смята, че Google взема това предвид, когато определя размера на авторитета, който връзката предава.

Например връзка в статия е по-вероятно да бъде кликната, отколкото връзка в долния колонтитул. И при равни други условия първата връзка би била по-добра от втората.

Добре, сега трябва да имате общо разбиране за по-техническите аспекти на изграждането на връзки. Но, както казах, има и творчески компонент за изграждане на връзки.

И под креативност имам предвид:

творческо съдържание
креативен подход към електронната поща.

С достатъчно воля и решителност можете да създадете връзки към всяка страница. Но животът става много по-лесен, когато имате нещо, към което хората наистина искат да се свържат. Така че нека поговорим за съдържанието.

Определение за „съдържание за изграждане на връзки“

Има няколко ключови качества, които притежава съдържанието за изграждане на връзки. Първо, това обикновено е некомерсиално съдържание. Търговското съдържание, като продуктови страници в онлайн магазин или страници за продажби, е по-трудно за намиране на връзки.

Защо? Защото никой не иска да финансира вашата банкова сметка без никаква компенсация или поне без лична изгода от вашите продукти или услуги.

Така че, създавайки много полезно некомерсиално съдържание, вие създавате нещо, което заслужава връзка много повече. Това ни води до второто качество.

Това съдържание трябва да е полезно. Хората искат да направят връзка към полезно съдържание, защото то насочва аудиторията им към ресурси, които допълват техните собствени.

Полезността на съдържанието може да бъде изразена в различни форми. Например, добре написани публикации в блогове с фактическа информация могат да спечелят много връзки.

Healthline е чудесен пример за това. Публикациите им обикновено са кратки и доколкото разбирам, много от статиите им се преглеждат от медицински специалисти. В резултат на това всички техни най-популярни страници, към които хората се свързват, са информативни публикации в блогове, всяка посочена от хиляди препращащи домейни.

Калкулаторите и инструментите също могат да бъдат магнитни връзки. Например нашият безплатен инструмент за проверка на обратни връзки е спечелил над 2000 връзки от уникални уебсайтове. Пенсионният калкулатор на Nerdwallet е спечелил над 800 връзки от уникални сайтове. А ипотечният калкулатор на банковия лихвен процент има над 3500 уникални връзки. Проучванията на данни и казусите също са чудесно съдържание за генериране на връзки. Например нашето изследване на блоковете с отговори привлече връзки от над 1200 препращащи домейна. И не е задължително това да са ваши собствени данни. Тази страница получи връзки от 570 препращащи домейна, което е просто списък с кафе номера.

Ако съдържанието ви е полезно за тяхната аудитория или подкрепя аргументите, които правят със статистика или факти, шансовете ви да получите връзки се увеличават.

Значението на представянето за популяризиране

Втората точка в изграждането на връзки, която изисква креативност, е терена. Когато създавате връзки, трябва да се свържете с автори и редактори и да ги помолите да направят връзка към вас. Както при продажбите, те се наричат ​​„потенциални“ връзки. Този призив се нарича „представяне“ с причина. Не можете просто да помолите хората да се свържат с вас без основателна причина. Нека го погледнем отстрани.

Представете си, че някой почука на вратата ви и ви поиска пари. Това е всичко. Вероятно ще се обезсърчите и просто ще затворите вратата. Но ако кажат, че събират пари за добра кауза във вашата общност, може да ги послушате.

И това ни отвежда до първата част на терена. Трябва да имате основателна причина за кандидатстване. Като цяло, колкото по-основателна е причината, толкова по-добри са шансовете ви да постигнете целта си.

Така че при сценарий с почукване на вратата те може да кажат нещо като… „Здравей, Боби! Казвам се Саманта. Аз съм част от футболния отбор Ahrefs Tigers. Тук съм, защото екипът ни наскоро загуби финансиране и се опитвам да събера пари, за да им помогна да получат нови униформи. Тъй като дъщеря ви Фелисити игра в нашия отбор преди няколко години, си помислих, че може да сте в състояние да помогнете. Искате ли да дарите $10? Това би било достатъчно за половината от една тигърска униформа.

Ако бяхте на мястото на Боби, бихте ли дали на Саманта 10 долара? Може би.

Друг ключов момент, който трябва да се отбележи, е, че теренът е персонализиран. Също така помага за подобряване на процента на преобразуване на връзката. Сега, как да преместим тази стъпка от „може би“ на „много вероятно“?

Нека добавим следното към предложението на Саманта. „Тъй като сме регистрирани като благотворителна организация, ще се радваме да предоставим чек за всяко дарение над $10.“ Представянето вече е подсилено и дори може да доведе до по-големи дарения. И това ни отвежда до последната част от играта, размяната на стойност.

Да, някои хора са по-склонни да се свържат с вас, ако имате основателна причина да препоръчате и съдържанието ви отговаря на споменатите критерии. Но ако те получат нещо ценно в замяна на връзка, независимо дали това е ресурс, който добавя стойност към техния блог или безплатно съдържание от публикация за гости, шансовете ви да получите връзка се увеличават. Но не забравяйте, че неща като обмен на връзки срещу пари или прекомерен обмен на връзки са в противоречие с указанията на Google за уеб администратори.

Същото важи и за изпращане на стоки до човек в замяна на обратна връзка. Ще трябва да бъдете креативни, за да не надхвърлите правилата. Това е много ситуативно и зависи от конкретната страница, за която изграждате връзка.

Както можете да видите, изграждането на връзки е едновременно изкуство и наука. Сферите също са много ситуационни и ще варират от човек на човек. Но има доста оптимизирани стратегии за изграждане на връзки, които са доказали, че работят отново и отново. Нека да разгледаме някои от тези стратегии и ще ви обясня какво представляват, защо работят и как можете да ги приложите.

Гост блогове

Първата стратегия за изграждане на връзки е блогване на гости. Публикуването на блог за гости е, когато създавате съдържание за друг уебсайт. Причината тази стратегия да работи е, че има явен обмен на стойност. Те получават страхотно съдържание безплатно и почти винаги можете да получите обратна връзка към вашия сайт; или в самото съдържание, или в есе за автора.

Гост блоговете работят по следния начин: трябва да намерите други блогове във вашата индустрия, да се свържете с тях и да се договорите за подходяща тема, след което ще напишете публикация за тях.

Един от начините да намерите други блогове в индустрията е да използвате Ahrefs Content Explorer. Просто потърсете тема, свързана с вашата ниша. След това задайте филтъра на „Една страница на домейн“, защото не е необходимо да се свързвате към един и същи сайт няколко пъти. След това можете да зададете филтъра „Ранг на домейн“ на около 40-60, за да намерите уебсайтове с приличен авторитет. Експортирайте резултатите и започнете да изпращате предложения.

Изграждане на връзки чрез страници с ресурси

Следващата стратегия за изграждане на връзки се нарича „изграждане на връзки със страници с ресурси“. Като част от тази стратегия получавате препратки от уеб страници, които препращат към полезни индустриални ресурси.

Тази стратегия работи просто защото единствената цел на тези страници е да предоставят връзки към интересни и полезни ресурси. Така че, ако имате страхотно съдържание и им го показвате, вие всъщност им помагате да изпълнят целта на страницата си.

Самият процес е доста прост. Първо намерете страници с индустриални ресурси, след това се свържете с тях и предложете вашия ресурс да бъде включен в списъка.

Най-лесният начин да намерите подходящи страници е да потърсите в Google със заявка като intitle:resources inurl:resources.html и да добавите фрази, свързани с вашата тема.

Посетете намерените страници и вижте дали те наистина са страници с ресурси, които препращат към други външни страници. Тогава просто трябва да се обърнете към тези, от които искате да получите връзка.

Можете също така да използвате лентата с инструменти за SEO на Ahrefs, която ще ви покаже важни SEO показатели като ранг на домейн, ранг на URL адрес и резултати за трафик на ниво страница и домейн направо в SERPs.

Изграждане на връзки върху повредени връзки

Следващата стратегия за изграждане на връзки е изграждането на връзки върху повредени връзки.

Изграждането на връзки с неработеща връзка е стратегия, при която намирате мъртва връзка, създавате своя собствена подобна страница и след това молите всеки, който се свързва с мъртвата връзка, да се свърже с вас вместо това.

Причината, поради която това работи, е, че уеб администраторите, които се грижат за сайта си, не искат да отвеждат посетителите си до неработещи страници. Така че много често те заменят мъртва връзка с вашата. Има няколко начина да намерите мъртви страници с обратна връзка. Най-бързият начин е да потърсите тема в Ahrefs Content Explorer и след това да филтрирате повредените страници. След това задайте филтъра за препращащ домейн на минимална стойност от 10. Това ще покаже страници с препратки от поне 10 уникални уебсайта.

След като намерите страницата, просто щракнете върху каретката и я прегледайте на archive.org. Трябва да можете да видите съдържанието, което преди е присъствало на мъртвата страница, което ще ви помогне да определите посоката на съдържанието на вашата страница.

Накрая щракнете върху каретката и отидете на отчета за обратни връзки, който показва всички препращащи страници, към които трябва да се свържете.

12 thoughts on “Изграждане на обратни връзки за начинаещи: Пълно ръководство за получаване на обратни връзки”

 1. Имам въпрос относно гост блогинга. Хората казват, че Google намалява стойността на връзката, ако намерят връзки на сайт, който има страници, които приемаме като гост публикации или в които пишем за нас. Не говоря за сайтове, които са създадени специално за публикуване на гост публикации, а за сайтове, които са подходящи и имат приличен DA 30, и имат страница с насоки за публикации на гости. Ще намали ли стойността на връзката в този случай? Трябва ли да се обърнем към сайтове, които нямат изрично написано, че приемат публикации от гости? Очаквам четири отговора, тъй като публикуването като гост не работи за мен. Благодаря предварително!

 2. Радослав Трифонов

  Здравейте, писах на няколко десетки уебсайта онлайн за гост блогване и нито един от тях не ми отговаря. Моят уебсайт е за фабрика за **** www.*************.com. По ваша препоръка в друга статия съм писал на уеб сайтове в моята ниша и сходни на нея. Оставям и коментари в сайтове с надеждата да бъдат одобрени от администраторите и някой и друг мой линк да се промъкне. За жалост доро няма как да ги проследя. Линк билдингът ми се вижда като спам техника. Просто не виждам начин да стана конкурентен в очите на Google. Моля помогнете!

 3. Веселин Янков

  Най-добрият начин е да създадете наистина добро съдържание, което е подходящо за беклинкинг, и след това да разширите обхвата, за да се опитате да накарате подходящи сайтове да направят връзка към него. Много е трудно, затова хората взимат много пари, за да го направят. Инструментът Ahrefs Link Intersect работи добре за намиране на прилични връзки, които всъщност можете да получите

 4. Р. Трайчев

  Как мога да получа висококачествени беклинкове? Бихте ли предложили добри авторитетни сайтове? Можете ли да помогнете, с този казус моля.

 5. Драго

  Най-добрият начин да получите висококачествени препратки е чрез PR усилия. Сайтовете, които правят връзки, обикновено се уважават от Google и търсачките. PR е опцията за създаване на обратни връзки. Колкото повече покритие ще получите, толкова повече вашият сайт ще се показва в търсачките и Google. Можете също да наемете маркетинг специалист или SEO експерт, който може да го направи.

 6. Александър Чанев

  Накратко казано „купете си обратни връзки“. Аз не виждам някакъв логичен и работещ друг метод. Имам няколко онлайн магазина. Това с регистрацията в директории е да те заболят пръстите от регисрации. Освен това директориите са се изхитрили и са почнали да искат пари за връзките. Връзките, които получавам са 90% nofollow връзки. Купените връзки пък са ниско качествени. Има ли излизане от този омагьосан кръг?

 7. Михаил

  Просто со наемете агенция и платете. Те имат връзки за обратни връзки. 🙂
  Всичко друго е тинтири-минтири. Тази статия не е лоша, просто, ако искате резултати = агенция. Дори Борислав знае това. Целта на тази целева страница е да я посетите от Google и да му платите пари от джоба си. Не е ли така?

  1. Някакви препоръки за евтина SEO агенция? Не искам да плащам 500лв. за 5 обратни връзки и също така не искам да плащам на някой за пет спам връзки, Не желая да се обръщам и към Fiverr, защото там за 200-300лв. получавам стотици спам връзки, които могат да наранят уебсайта ми.

   1. Драго

    По-скоро 500-1200лв за 1 обратна връзка – това би било сделка. Няма да намерите много сериозни SEO агенции, които биха ви таксували по-малко.

 8. Здравейте на всички и благодаря за отличната информация в статията! Какъв според вас е най-добрият метод за получаване на подходящи обратни връзки с висок DA за нашия сайт www.************.bg , за да увеличим трафика и класирането? Търся сайтов, които предлагат рекламни съобщения и предлагам да напиша статия за тях с обратна връзка към моята страница и никога не мога да получа отговори… всяка помощ е добре дошла!

 9. Здравейте, казвам се Йоана и съм копирайтър.

  Клиентите, които са били най-успешни с получаването на обратни връзки, не винаги са били наясно с обратните връзки, които получават. Клиенти, фокусирани (от години) върху създаването на силен бранд в социалните медии и присъствие (т.е. последователи). Това, което се случва, е следното: Ако историята за вас или вашата марка е полезна или забавна, други уебсайтове ще искат да я псочат – без да им бъде поискано или платено.

  Един уебсайт, който споменава клиент, е име на домакинство. Друг уебсайт е с относително нисък DA, който очевидно се управлява от копирайтъри, които имат опит в SEO, които имат ниша и марката на моя клиент е проработила за техните цели за съдържание/ключови думи. Продължете да опитвате с аутрич. Не боли. Винаги изграждайте марка, за да подобрите шансовете си за успех в SEO. Вземи SEO са добър пример за това!

  Ако някой се интересува от услугите ми, вижте www.*******-**.com

 10. Отнемащ Дъха

  Създайте страхотно съдържание, към което сайтовете с висока стойност биха искали да се свържат. След това се обърнете към пазар за публикации като Kallisto.io (не е реклама). Използвам тази стратегия повече от година и не ме разочарова, когато става въпрос за получаване на качествени препратки.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top