SEO Оптимизация на WordPress сайт

Съдържание:

Най-добрият начин да оптимизарате WordPress сайтът си, е следвайки този урок от началото до самия му край.

UPDATE:
Предстои Update: 06/17/2016

Все повече уеб разработчици използват платформата на WordPress за изработка на сайт. Все повече хора самостоятелно изготвят сайта си с помощтта на WordPress ядрото и все по-често получаваме запитвания за оптимизация на сайт, именно от такива клиенти.

Меню с връзки в съдържанието:

 1. WordPress SEO
 2. Оптимизация на Title тагове в WordPress
 3. Оптимиазция на заглавията
 4. Мета тагове
 5. Мета описание
 6. ALT тагове
 7. Вътрешна линк структура
  1. Стоп Думи
  2. Със или без www?
 8. Структура на външните връзки
 9. Постоянни връзки
 10. XML карта на сайта
 11. Follow и Nofollow – типове връзки
 12. Инструменти от Google
  1. Google Search Console
  2. Structured Data Testing Tool
  3. Mobile-Friendly Test
 13. Изграждане на обратни връзки
 14. Минификация и оптимизиране на код
 15. Мобилен и отзивчив дизайн на сайта
 16. Подредени менюта и навигация в сайта
 17. Breadcrumbs
 18. Редовно водене на Блог
 19. Коментари
 20. RSS Feed
 21. Дублирано съдържание и Canonical Redirect
 22. Използване на плъгини

Как да оптимизирам WordPress сайта си в лесни стъпки?

1. WordPress SEO

SEO оптимизацията на WordPress сайт е много подобна на оптимизацията на сайт, който не използва WordPress. Да речем, че ваш конкурент в страниците с резултатите на Google не използва WordPress ядрото за разлика от вас, но въпреки това се класира много по-добре от вашият сайт. В този случай, той най-вероятно има повече познания в SEO оптимизацията, използва услугите на фирма за оптимизация на сайт или вие нямате никаква представа от това, как да оптимизирате сайта си сами. За ваша радост тази статия, представлява основен безплатен урок за незапознатите.

2. Оптимизиране на Title тагове SEO в WordPress

Заглавието (Title),  обуславя заглавието на страницата (каква е нейната тема) и се взима и показва в отворения таб на браузъра. Показва се там след написване на <title> тага в началото на HTML кода, като правилната му употреба е да се поставя между отварящия и затварящия  <head> таг. Често това е и заглавието, което в общия случай, според преценка на търсачката се появява в резултатите от Google, последвано от URL адреса към страницата и meta описанието на долните два реда.

3. Заглавията

Повечето WordPress теми успяват да уцелят правилната употреба на <h1>,  <h2> и  <h3> в заглавията, само че често се случва да сложат някой <h4>или <h6> таг в сайдбара или в препоръчаните (подобни) постове, което ние не сме на мнение, че е добра практика. Съвет е съдържанието на страниците ви, да е максимално изчистено и да следва възходящият ред. Дублиране и прескачане на заглавията е доста непрепоръчително. Вижте стандартно post.php и  page.php във вашата WordPress тема, които същ често използват и имена от типа на single-blog-post.phpsingle-page.php.

Добра практика е съдържанието на заглавието да съдържа ключовата дума или фраза и да започва с нея, но не за сметка на четимостта и разбираемостта от хора. Честа напоследък е модерно да се добавя и марката или името на сайта в края на заглавието например: „SEO Оптимизация на сайт – VzemiSite“. Използват се различни символи от дълги и къси тирета до права разделителна черта „Заглавие | Име на сайта“. Дръжте заглавията си не твърде дълги за прочитане, но и достатъчно ясни и разбираеми и по темата.

За да разберете повече за писането на оптимизирани заглавия в сайт, вижте статията ни за SEO оптимизация на заглавията в сайтове, където показваме основната структора и ще намерите повече препоръки и информация в общия случай.

4. Мета тагове

Мета таговете служат на търсачките, за да разберат от какво точно естество е съдържанието на страницата. Дали тя бива статия, лендинг пейдж, ревю на продукт, какъв е нейният рейтинг, нейната цел, какво е нейното кратко описание и други. Тук най-вече, ще обсъдим мета описанията или meta description полето.

5. Мета описание (Meta Description)

Полето за мета описание, подобно на вашето заглавие е препоръчително да съдържа ключовата фраза или дума, но отново не за сметка на четимостта и яснотата на съдържанието. Не прекалявайте с дългите описания, защото след определен брой символи, Google спира да им обръща внимание и ги съкръщава атоматично. Има възможност, ако оставите полето за meta description празно Google да го попълни вместо вас, като често взима кратък откъс от първите изречения в текста. Най-често, обаче вие не искате това. Хубаво е мета описанието да е в част от контекста, но и да е написано на ръка, а не генерирано от някой плъгин или автоматично взето от търсачките. Има случаи, в които Google взима описанието в резултатите от текста в страницата, независимо от това, че сте написали ваше собствено.

6. ALT тагове (тагове на картини)

Непрекъснато хората забравят да добавят описания на картините в страницата. Причината е, най-вероятно, че на нас хората не ни е трудно, виждайки една картина да изтълкуваме посланието и за секунди. Търсачките като Google, обаче все още не могат на този етап да разпознаят какво има на снимката, въпреки че разполагат с функции като сравняване на изображения, отркиване на подобни и обекти и цветови комбинации. Поради тази причина има нужда да дадем заглавие на всяка снимка на страницата ни.

Хората се опитват да манипулират описанията, тъпчейки ги с ключовата си дума или фраза, по която оптимизират, но това често помага закратко. Например в много мои лично написани статии тук на vzemiseo.com може да откриете ALT тагове на снимките и картините, които напълно отговарят на самото изображение. Например пиша статия за „Как да направим SEO оптимизация на WordPress сайт?“ , ако първата и втората картина са част от публикацията, е нормално те да носят имена като: „SEO на WordPress сайт“ или „SEO оптимизация за WordPress“. По-надолу, обаче ще видите и други прикачени снимки, които са по-точно част от урока. Техните ALT тагове ще са например: „Резултати в търсачката“ за снимка на екрана, отговаряща на резултатите, които се показват в търсачката посочени със стрелки.

7. Вътрешна линк структура

7.1 Стоп думи

Стоп думите или „stop words“ са думи, които Google не иска да вижда, нито потребителите. Такива думи са: „на“ ,“от“, „не“ , „и“, „до“ и други, или ако съответно адресите ви са на латиница кратките словосъчетания, междуметия и представки, които не носят информация. Те излишно удължават URL адреса и структурата започва да изглежда малко по-грозничко. Още повече

7.2 Със или без www?

 

7.3 URL адреси на кирилица или латиница?

Има и плюсове и минуси в това адресите да са на кирилица. Дали плюсовете са повече, обаче? Това зависи строго от конкретния случай. може да разбере повече, като прочетете статията ни за URL адресите на кирилица, която ще ви помогне да решите.

8. Структура на външните връзки

9. Постоянни връзки (PERMALINKS)

10. XML – Карта на сайта

11. FOLLOW и NOFOLLOW

12. Google Search Конзола

13. Изграждане на Обратни връзки

14. Минифициране и оптимизация на кода

15. Мобилен и отзивчив SEO изглед

Ако WordPress темата ви не е с отзивчив дизайн я сменете, редактирайте или ако не може да се справите сами добавете плъгин, който ще ви предостави улеснен изглед за мобилни устройства. Разбира се има някои неща, с които е добре да се съобразим. На всички устройства, Google иска да се показва едно и също съдържание. Както откъм текст, така и откъм код. Това е основен минус на плъгина за мобилен изглед.

16. Подредени сайт менюта

Хубаво е, не само за SEO оптимизацията, когато човек посети сайта ви, да се ориентира бързо и лесно в интуитивни менюта. Честа грешка е изработчиците или администраторите на сайтове, да не могат да подредят менюто си добре или да го позиционират лошо. Понякога дори некомпетентни дизайнери използват h4-h6 тагове в менюто. Постарайте се да е ясно, да има DIV класове за връзките в главното меню и то да е достъпно на всяка страница, дори от мобилен телефон.

Излишно е да казвам до какво би могло да доведе връзките от менюото, което се намира на всяка страница, да не се отварят. Освен многото счупени връзки, които ще се появят в Google Search Console, е доста шокиращо и за потребителите ви да не пристигнат, където са очаквали и да ги посрещне страница с код 404 за грешка.

17. BreadCrumbs

17.1 Какво са breadcrumbs за SEO?

Доста се спекулира, около breadcrumbs. Ако не знаете какво представляват breadcrumbs, май наистина е време да се запознаете. Breadcrumbs показват целия път от началото на страницата/сайта ви до определената категория/страница, на която се намира потребителя. Те се използват с цел удобно и лесно, да може да се върнете назад в главната предходна категория или страница от сайта.

17.2 Връзките в breadcrumbs:

Препоръчително е да има връзка, към всяка главна страница от самото начало до последната страница с дестинацията. Някои хора препоръчват последната връзка към текущата страница да не съществува, а само да е изписано нейното заглавие. Е, аз съм от тези хора. =)

18. Статии (Редовното водене на БЛОГ)

Редовното писание на нови и информативни статии е неизменна част от популяризирането на сайта. С оглед спазване на темата

19. Коментари

20. RSS Feed

21. Дублирано съдържание и CANONICAL

21.1 Какво е CANONICAL препратка?

21.2 Как да се предпазим от дублирано съдържание чрез използването на canonical redirect?

22. Използване на плъгини

Плъгини, които се считат за помагащи с оптимизацията на WordPress сайтове са Yoast, All In One SEO Pack, Semrush, SEOPressor и други. Хората отчаяно изтеглят тези и подобни приспособления с надеждите да класират сайта си по-добре в интернет.

Истина ли е, обаче че тези инструменти помагат?

Да, истина е, че плъгините за WordPress помагат в оптимизацията на сайта, но съвсем не е вярно, че те ще подобрят класирането ви, ако незнаете как да ги използвате. Това са най-често инструменти, даващи добра информация за повечето фактори, споменати в статията. Въпреки, че чрез тях, можете директно да променяте важни файлове и параметри, без писане на код, това съвсем не означава, че помагате на класирането си. Да, в общия случай дори само следвайки уроците на някой, бихте могли да приложите работещи шаблони на настройките, но дори това няма да ви гарантира подобрение в позициите.

 

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top