Индексиране на HTTPS страници Google Update

Съдържание:

Индексиране на HTTPS страници по подразбиране

На 17 декември 2015 г., Google обяви в своя официален уебмастър блог, че ще има промени в сигурността и индексирането на сайтове и страници от типа HTTPS. Като фокусират вниманието си върху сигурността и комфорта на потребителите на техните платформи – Търсачката Google, Gmail, сайтът за видео – Youtube и социалната мрежа Google+, имплементираха модела за масово прилагане на https:// в началото на URL адресите им.

За да подкрепят този стремеж, Google призовава всеки собственик на уеб сайт да последва този пример и предлага малка награда. В същото време Google обясни и някои от промените в начина, по който търсачката ще възприема информацията от HTTP over Transport Layer Security.

Като SEO експерт с дългогодишен опит, разбирам, че тези мерки са необходими и че трябва да бъдат следвани от всички собственици на уеб сайтове, за да се гарантира оптималното им представяне в търсачките и повишаване на сигурността за потребителите.

Какво да избера аз? HTTPS или HTTP?

Вече знаете мнението на Google. Преди да се хвърлите да правите всичко, което те препоръчат, е добре да се консултирате и със специалист.

В зависимост от естеството на сайта ви, услугите, които той предлага и наличността на модул за покупко-продажба трябва да се вземе предвид всичко това.

Мое лично мнение е, че добре представеното информативно съдържание винаги ще доминира над един сайт с HTTPS. Преди да направите тази стъпка, не е лошо да помислите „Има ли необходимост от нея?“, „Вашите клиенти/потребители по-сигурни ли ще се чувстват?“ и не на последно място просто гледате да сте модерни или ще използвате секретният протокол по предназначение за извършване на транзакции или подсигуряване на търговска дейност и други.

Условия, по които Google Update към Дек. 2015 ще индексира HTTPS

  • Страницата да не съдържа несигурни зависимости. Прочети повечеПровери тук
  • Да не се блокира в robots.txt файла.
  • Без пренасочване на потребителите през несигурна HTTP страница.
  • Без rel = „canonical“ линк към HTTP страницата.
  • Няма noindex мета таг.
  • Без водещи връзки към несигурни вътрешни HTTP страници и URL адреси.
  • Картата на сайта (Sitemap) съдържа URL адресите на HTTPS страници, или не присъстват HTTP версиите на URL адреса.
  • И естествено сървърът да има валиден TLS сертификат.

„Въпреки, че системите ни предпочитат HTTPS версията по подразбиране, може да направите това ясно и за другите търсачки чрез пренасочване на вашия сайт, от HTTP към HTTPS версия и чрез прилагане на HSTS header на вашия сървър.“ — Google

За финал към HTTPS обновлението:

Поздравления за Google и поредният им опит да подобрят качеството на услугите в интернет, поне за тези търговци, които се интересуват от това да се видят в резултатите от търсение. =) Считам това, като успешна поредна тактика да се отсеят заинтересованите уеб търговци и притежатели на уеб магазини. Ще използвам заключението, да ви препоръчам нашите услуги свързани с изработка на уеб магазин за търговия в интернет. Не защото е подходящо място в статията да бъде счетено като реклама, а защото се интересуваме от клиенти, които ще се грижат за техните проекти, точно както и Google очаква от тях. По този начин в нашето портфолио ще фигурират резултати за успешен бизнес. Обмислете внимателно следващият си ход!

Google I/O 2014 Видео:

 

Източници:
Google Blog
Google Webmaster Central

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top