Възстановяване от Google Panda Наказание

Възстановяване от Google Panda наказание
Съдържание:

Google Panda Наказание

Въведение

С новия Панда алгоритъм на Google, най-малко бих искал да съм защитник на търсачката. Искам, обаче да ви информирам, че Google Panda не е наказание, както много хора си мисля, а алгоритъм. Т.е. това е начин на разбиране и интерпретиране на съдържанието на сайтовете. Google обхожда и подобрява алгоритмите си на търсене непрестанно. Така Google Панда е вече тук, за да ни припомни какво е най-важно за Google, а именно качеството.

Тази статия е написана по желание и въпроси на мои клиенти и читатели на SEO блога. Източниците ми за части от нея са включени преводи от английски език и взаимствано полезно съдържание от наученото в практиката.

Целта на статията е да направим общ безплатен SEO Анализ на възможните причини за лошото класиране на сайта ви и да преценим какви мерки могат да се вземат, за да премахнем наказанието. Как да излекуваме сайта си от каквото и да било Google наказание, ако не знаем, кое точно Google „накзава“ с кой алгоритъм. Също така ще ви покажа начини, по които да се опитате да идентифицирате сами проблемите си и да ги поправите, до колкото това е възможно без излишно лутане в интернет. В следващите няколко стъпки ще обединя материалите, които смятам за най-полезни с често задавани въпроси и дам отговори на тях.

Моето мнение за Google наказанието

Не случайно тук не пиша „Panda наказанието на Google“ , а говоря за наказанията като цяло. Моето мнение е, че без да сме установили първоизточника и причината за проблемите е много трудно, дори почти невъзможно да се каже, кой точно алгоритъм на Google влияе на класирането. Още по-точно казано – кое точно не спазване на правилата на търсачката, от наша страна, пречи на по-доброто ни класиране в SERPs. При мен често идват нови клиенти и ми казват:

Посещенията на сайта ми спаднаха на тази дата и имам проблем с оптимизацията. Органичните ми посещения от Google намаляха значително. Дали Google ме наказват? – Докато наум си мислят продължението „…или са хванали някои от не дотам честните практики за оптимизация, които използвах?

В такива случай аз просто мигам няколко секунди и питам „А вие какви точно начини на оптимизация използвате?“ Отговора от другата страна естествено е

– Само White hat! – (Легитмини)

– Разбира се! – без съмнение заключавам аз.

Честно казано много от тъй наречените „наказания“ , които собствениците на сайтове си внушават, идват като проблем от други места. Ако искате вярвайте, но за някои неща си има сезони! Не може непрекъснато да търсят вас. Веднага ще ви дам и пример за това: Да речем излизате в Google на първа страница и плавате в последните 7-8 резултата на първа страница. След това бавно отивате на 2-ра страница и така назад до 4-та. В един момент се плашите „Ама… чакай сега, какво стана?“ Като реално ключовите думи, за които се борите са „мъжки ботуши“ или „дамски пуловери“ … само че знаете ли какво? Представете си, че е средата на август и никой няма необходимост от вашите пуловери и ботуши от примера. Има и други случаи на неосъзнаване на причината за декласирането, но те са свързани повече с давността на съдържанието и не регулярното му обновяване. Какво да се прави, когато имате сайт, се очаква да го поддържате. =)

Кой пострада след Google Panda?

От Google Панда, пострадаха само собствениците на сайтове, които дълго хитруваха с методики за класиране не дотам . Разбира се, търсачката не цели да наказва никого, а

Как да разпознаем, че сме засегнати от Google наказание?

Google Panda ъпдейта засяга предимно сайтове. които имат  дублирано съдържание. Откъде идва проблема с дублираното съдържание? Проблемът идва, не винаги от това, че сте копирали чуждо съдържание. Проблемът с дублиращото се съдържание, може да идва от страници като блиблиотеки и архиви. Kакто и всички страници които извикват част от съдържание, което вече съществува някъде на сайта ви. Т.е. това включва копия от съдържанието или части от него на собствения ви сайт.

 1. Необходимо е да се определи дали причината е Google Panda наказание, друго наказание или просто трафика към сайта ви е спаднал по други от посочените причини.
 2. Отивате в Google Анализ и гледате само трафикът дошъл от Google (същото може да направите и през Google Search Console), защото както знаете трафикът е разнообразен и има пикове и спадове, в зависимост от търсенето. Особено важно да изключите от обсега си е, ако сте плащали за internet marketing да изключите този трафик от показванията и да видите само органичният трафик към сайта ви.
 3. Отивате на „Трафик от търсенето“ -> „Анализ на търсенето“ , както и задължително проверявате „Мерки предприети ръчно спрямо сайта“.
  Google Наказание - АнализМерки предприети ръчно спрямо сатйа
 4. Вижте traffic drop (рязкото спадане на трафик) към сайта ви и в какво процентно съотношение се е случило спада в рамките на колко дена и ако видите, че спада е рязък от порядъка на 60-90% в определен период от време най-вероятно сте стъпили накриво и търпите наказание.
 5. Ако сте забелязали такъв спад отивате в „Google уеб инструменти“ -> „Подобрения в HTML“ и търсите „Дублирани meta описания“ и „Дублирани маркери title“ , след което обработвате с noindex, докато не вземете някакви мерки.
 6. Готово!

Какво може да предизвика Google Panda ?

 • Проблеми съврзани със сигурността – видимо слаби места на сайта.
 • Дълго време за зареждане на страниците (минифицирайте кода).
 • Кратък престой на сайта (поради невъзможност на потребителя да .
 • Дублирано съдържание (вътрешно съдържание/ дублирано от външни източници).
 • Трудна за разбиране от хората и търсачките вътрешна структура
 • Голяма четота на заглавия не отговарящи на съдържанието
 • Претрупване на сайта ви с реклами

Какво да направя сам, за да възстановя позициите си?

 1. Направете вътрешните страници с установеното дублирано съдържание на сайта си noindex.
 2. Дори да сте копирали изцяло някоя статия изцяло от друг сайт, също и сложете атрибут noindex.
 3. Ако сте тъпкали с подчертани (bold) ключови думи материалите си,  изчистете ги.
 4. Disallow: /?s=* в robotx.txt за страници с голям bounce rate, преглед на проблемите и fix.
 5. Проверете сайта си за malware, спамърски и порнографски или други скрити линкове.
 6. Проучете за всякакви изкачащи прозорци и прекомерни реклами по сайта ви и вземете мерки, за да ги премахнете или намалите.

Ако всичко от горе изброените не успее да ви помогне или просто не можете да се справите сам и не знаете какъв е проблема или пък знаете какъв е проблема, но не можете да го оправите сам и имате нужда от помощ, обърнете се към нас.

Какво научихме дотук?

Дотук научихме, че Google Panda е строг алгоритъм към преписвачите и CMS системите, които генерират дублирано съдържание в сайта автоматично. Научихме също така, че вероятността да сме засегнати от Panda е голяма, но няма как да прибързваме със заключенията, докато не направим проверка. Разбрахме начините да направим проверка, както и как сами да се предпазим от евентуални бъдещи проблеми посредством Google Анализ и Google Уеб Инструменти.

Не бързайте с изводите си, по-добре се доверете на нас за оптимизация на сайт и направете безплатен SEO анализ при нас, за да ви кажем какви може да са причините за безпокойство и изобщо има ли повод за такива.

Имате още въпроси?

В случаи, че имате още въпроси или предложения относно Google наказанията и по-специално Google Panda, разпитайте в коментарите или пък се свържете лично с нас за да ви консултираме и да направим детайлен анализ на вашият сайт.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top