Пълно ръководство за Google Hummingbird

Google Hummingbird Algorithm
Съдържание:

Google Hummingbird Algorithm

Google Hummingbird Алгоритъм

Упорито се оптиваме да си обясним нещата по български и разбира се това е оправдано. Та, въпросът който ни мъчи е какво в края на краищата е това прословуто колибри и защо така нахално ме мести с по две позиции назад та чак на десета страница отидох в резултатите, а бях на втора от пускането на публикацията си? Сложен въпрос, няма да мога да ви отговоря с една дума, но ще се оптиам да ви разкажа всичко, което знам и съм научил за колибри алгоритъма, ако ви е малко очаквайте още за HummingBird или вижте още за алгоритмите на Google, ако искате да научите за другите алгоритми.

Какво e Google Hummingbird?

Както вече ви споменах в интродукцията, преведено от английски ез. Hummingbird е птица, която тук наричаме „колибри“. Пърха бързо, мушка клюнче в сайта ви (цветето) и ако не засмуче някакъв социален сладък сок, не усети бързина във вас или си смукне спам веднага го закъсвате за Новият алгоритъм на Google - Hummingbirdпозиции. Всъщност това е преобраза и паралел с реалният живот, който ще ви помогне да разберете по-добре как точно работи алгоритъма на Google.

Hummingbird е алгоритъм на Google, който навлиза официално от август 2013 год. и цели да опропасти живота на „лъжеоптимизаторите“. Като се замисля, ако напишете в Google „лъжеоптимизатори“ вече съм го използвал толкова много пъти, че сигурно ще излезне именно този сайт, но да се върнем на темата и „Страната на шега.“, защото колибрито не се шегува хич.

Виж още в Wiki

Колибри и сричките

С навлизането на Колибри резултатите с търсения се обогатяват с още едно разширяване около разпознването на срички. От Google твърдят, че те винаги са можели да се справят добре със сричките, но сега се се превърнали в просто ненадминат лидер в откриването и анализирането им, като така придобиват по-обективно мнение за контекста, който се чете/индексира и показват по-релевантни резултати с предположения какво точно се оптиват да намерят хората. Цялото това нещо съществува и в лексиката на един език. Тоест алгоритъма се справя добре с опознаването на различна лексика (все още ни прави впечатление как не се справя особено добре с BG/RU сайтове, но за всичко си има време.) и на база нея дава оценката си на индексираният текст. Цялата тази гиммнастика се нарича семантично търсене и тук може да видите повече за нея, но всъщност не представлява някаква трудност за разбиране. Дори напротив, семантиката се използва дори по време на нормален разговор или брейнсторминг.

Цитат от Стив Мастърс, който ми хареса много е: „Тhink about why people are looking for something rather than what they are looking for.

Промени в идеята за търсене

С други думи алгоритъма ни кара да променим мисленето си като оптимизатори и да започнем да даваме на хората, това което търсят, а не това което искаме да им дадем, защото смятаме, че то им трябва или просто се стремим да го продадем. Именно това е причината да пиша тази статия. Да помогна на хората с разбирането „Какво е Колибри?“ и да дам отговор на въпроса:  „Как Hummingbird на Google промени нещата за всички резултати?“

Това съвсем не е единствената роля на подобрението – Hummingbird от Google.

Съвсем нов начин да погледнем на SEO

Унищожи ли Hummingbird SEO – оптимизацията за търсачки ?

Повратен момент на петднадесетият рожден ден на Google за интернет обществото. Тъкмо тогава разбрахме, че новият алгоритъм ще започне да пърха в ядрото на тъсачката и ще промени начина, по който досега се е гледало на търсенето. Вместо да гледа няколко от написаните думи в полето, Hummingbird на Google гледа комбинациите от думи и се опитва да ги съпостави и да установи истинското значение на търсеното. След това ни показва резултат базиран на това, което предполага че се опитваме да намерим. В заниятието се пита, това слага ли край на оптимизацията по ключови думи?

Не е край, а просто промяна – Отговорът е категорично „НЕ“.

Ключовите думи написани в полето за търсене все още остават важни и с приоритет, но се покачва ролята, която до момента са играли сложните и сложно-съставните ключови думи и фрази. Интересен факт е, че все пак след влизането на Hummingbird със „защитеното търсене“, което на свой ход криптира информацията за ключовите думи и ефективността им при търсене за хората в рекламният интернет бизнес, занимаващ се с i-маркетинг, стигаме отново до извода, че Google се оптива да намали значението и важността на ключовите думи, влияещи на резултата при търсене, които се поставят специално от оптимизатори и собственици на сайтове, за да се показват желаните (манипулирани) резултати на търсещият.

С други думи, вече не е достатъчно да се поставят определни ключови думи на страниците и да се подчертаят по този начин, за да се подобри показването в търсачката. Въпреки, че този метод все още е ефективен, ефективността му не е от огромно значение за алгоритъма. Ще е необходимо да сме доста по-конкретни, за да отговорим на различните въпроси на търсещите хора, което вече не е достатъчно да се направи чрез подчертаване или удебеляване на клочови думи.

Защо Google създават Hummingbird?

Ето какво налага Google да внедрят Hummingbird и защо сега се съобразяваме с него:

 1. Това не е първият алгоритъм на Google и е очаквано подобрение към текущите
 2. Google обещават отговори (решения на търсенията) от създаването на търсачката. Проблемът е, че вече хората питат въпроси, а не пишат „ключови думи“.
 3. Все повече хора използват мобилните си телефони за търсене. More and more people are using their mobile devices to search. Google knows how important it is to understand a question, especially when you are driving. Comprehension is not new. It is just refined.

Hummingbird и Полезното съдържание

Ъпдейта Panda, иска от нас да показваме уникално и информативно съдържание. Така идва въпроса какво прави едно съдържание уникално? Голяма част идва от оригиналността, по която информацията се поднася. Другото е естествено и авторско съдържание, написано по креативен начин и представено с интересна идея на посетителите. Така органичният трафик, сам се приземява при вас. Колибри на Google изисква от нас да направим съдържанието си и полезно, тоест да насочваме хората към полезна за тях информация. Петте неща, които да вземем на прицел при оптимизация са:

 • Съдържание
 • Дълги (сложни) ключови думи (по-точно) фрази
 • Полезна информация
 • SEO в дългосрочен период –  Ежемесечна оптимизация
 • Увеличаване и разшираване на представянето в интернет

Бърз старт в Hummingbird (Оптимизация по Колибри)

Google Колибри - Бърз Старт

Google прави редица промени в подреждането и класирането на уеб сайтове и страници в резултатите си. Сега, когато един от най-скорошните алгоритми – Hummingbird е в действие, пуснат през не толкова далечната 2013, се създава нов разнообразен свят на фона на досегашното търсене. Това ни дава различен поглед над нещата. До ден днешен Hummingbird продължава да има огромно влияние на показваните резултати в SERPs.

В самото си начало, Колибри принуждава бизнеса да промени мисленето и стратегиите си, като това засяга пряко всеки бизнес сайт в интернет. Така започва нова SEO вълна от опити на различните бизнеси да угодят на Google и се мислят съвсем нови white hat стратегии.

Продължете с четенето надолу, за да видите какво установихме и какво ще ви помогне да се справите с нововъведенията.

Google HummingBird – Най-важните фактори

Google Hummingbird - Най-важните правила!

 1. Социалните мрежи
  Социалната активност винаги е била фактор, а след hummingbird направо стана основен „нектар“ или „juice“ за птицата, която лети от мрежа на мрежа и смуче лайкчета, чуруликания, харесвания, споделяния, плюсчета и всякакви още такива интересни неща, които социалните мрежи ни предоставят. Буквално най-важният фактор и не случайно поставен от мен на първо място в класацията. Активността на хората ще покаже, че от нещата ви наистина има смисъл, другото е маскарад. Спрете да търсите и да купувате лайкове, харесвания и нереални хора, които се изпаряват за ден-два. Истината е в това да ви оценят като сайт и brand. Тези фалшиви потребители, които създадохте ще ви оправдаят ли доходите? Ще ви купят ли услугите?
 2. Мобилна версия на сайта
  Мобилна версия на търсениятаSMART PHONEs, ANDROIDs, I-PHONEs, таблети ?
  Тези неща говорят ли ви нещо? Защото, ако ви говорят не личи грам. Какво се случва с мобилните версии на сайтовете в България. Направо съм изумен, когато има такива лесни решения за „responsive layout“, наречи го отзивчив изглед, ако щеш да се правят мобилни приложения в Google Store за купчина пари. Не че идеята е лоша, но това работи, ако зад това приложение има маркетинг, в противен случай просто оптимизирайте сайтовете си за телефони, бе хора!
 3. Бързина на зараждане на сайта
  Живеем в модерни времена и Google се опитва да помогне на потребителите със смарт фони да зареждат сайтове през мобилната си интернет връзка. Нещо, което е доста трудно постижимо в България, като дори ние не претендираме за бързината на собственият си сайт. Защо? Причините са няколко, но откъде да почна… лош код, лоша структура на сайта, не минифицирани файлове, не оптимизирани снимки/картинки, бавен отговор от сървъра (текущият ви хостинг). Последното ме е вбесявало до толкова, че да се чудя как сам да си хоствам всичко или да прибегна пак до VPS и CDN. Все пак не всеки може да си го позволи, поддръжката е трудна и тн. Истинските проблеми идват, когато дизайнерът вътре в мен и оптимизатора водят война „Това да изглежда ли невероятно добре за сметка на друго?“ и често консенсус се постига трудно.
 4. БЕЗ СПАМ!
  Точно така! Забравете всички black hat seo техники или SEO тактики за „лъжеоптимизация“, които сте научили от всезнайковците в интернет. Забравете за спаменето на обратни връзки по разни форуми бъкани с шитлоуд от реклама на секс играчки, за тоновете остарели автоматизирани скрейпъри, ферми за линкове и останалата мусака, която ви лъжат, че все още работи. Има и друг вариант… пробвайте го, ако ли не, няма да дочакате и един месец след индексирането на тази манджа с грозде, която сами сте си надробили и ще потърсите помощ, за да се отървете. Доста често е твърде късно.
 5. Актуална – полезна информация за хората
  Как не разбраха оптимизаторите и собствениците на сайтове, че с трици маймуни не се ловят, а и вече средностатистическият интернет потребител на търсачките не е онзи глупак, който ще кликне на рекламата „Безплатен I-phone. Вие сте 100, 000, 000 посетител.“ Google се оптива да се отърве от това отвратително мазало надробено от „лъжеоптимизаторите“ и дори нещо да се е промъкнало оттук или оттам и да се вижда на първа страница, то няма да бъде кликнато. В случай, разбира се, че някой има глупостта да го натисне ще се върне обратно на SERPs страницата с резултати и сетете се как баунс рейта ви ще хитне пода.

Как да постигнием резултати с още няколко подобрения?

• Приятелски URLs адреси за начало

URL адресите е препоръчително да са лесно четими от потребители, по същият начин както и от търсачките. Направете ги лесни за разбиране, така че като се види връзката, да се знае веднага накъде води тя. Например: на заглавие като „Google Hummingbird Алгоритъм“  отговаря натуралното и естествено „http://mywebsite.com/google-hummingbird-algorithm-explained“. Също така махнте сричките и безполезните думи, както и блокиращите думи от адресите.

• Title тагове и заглавия

Вижте повече за title таговете и заглавията. Колибри ни притиска много стегнато за Title таговете и мета описанията, що се отнася до on page оптимизация. Изисква се заглавията да отговоратя на въпросите и съдържанието на страницата, а не да бъдат подвеждащи за търсачките и да са просто опит за клик.

• Лесна вътрешна архитектура на връзките

Това е нещо, за което говоря от много време. При изграждането на вътрешната архитектура на линковете в сайта ви, е добре да поседнете да хванете лист и химикалче или да използвате paint, за да помислите в процеса на brainstorming, какъв интерфейс, би бил най-полезен, удобен и естествен за потребителите ви. След това да се консултирате с оптимизатор, който да измисли пътищата и дъщерните страници, както и разпредели важността и принадлежността на всяка връзка за отделните страница.

Hummingbird – Разочарования или предимства?

Първо чуждата гледна точка

Винаги има и друга гледна точка. Другата гледна точка при Колибри обновлението, която видях само една статия в интернет да разглежда е, че като потребители и ползващи търсачката, ние очакваме в Google SERPs да ни се показват резултати с най-полезните сайтове, които ще ни помогнат и ще свършат добра работа за нас. Тоест сайтове, които ще отговорят на въпросите ни и ще са подредени спрямо тяхната тежест. Като собственици и оптимизатори на уебсайтове, обаче очакваме да можем да бъдем конкурентни за желаните от нас позиции, като се придържаме към SEO и предлагаме интересно и полезно съдържание, с което хората да отговорят ня въпросите си. Това, което не очакваме, обаче е отговора за потребителите, предоставен от Google да е предложен, преди да сме успели да ги впечатлим с нашата усилена работа.

Карта с предложено търсене – Честно казано, четох един автор да мрънка именно по темата с картите, но аз ще ви дам моята гледна точка за „Information card“ или картата с предложена информация в търсенето, която се появява отдясно на първа страница в SERPs. Примери за такива карти съм показал по-долу. Hummingbid се опитва да даде бърз отговор, като показва информацията предоставена от големи енциклопедични сайтове като Wikipedia, IMDB и други и отдолу добавя и търсенията направени от различни хора придружени с изображение. Вижте повече за Google Knowledge Graph и разберете какви подобрения носи този update.

Какво е оплакването (Разочарованието за някои сайтове)

Четох оплаквания, от това че някои сайтове работят усърдно, за да предоставят тази информация и да „играят по правилата“ , плащайки с мило и драго на SEO фирми, но все пак не си получавали заслужената „награда“. Така, ето и ппримери какво ще намерите в търсачката, ако потърсите имената на исторически личности като „Христо Ботев“ или български спортисти като „Йордан Йовчев“ популярната игра „Starcraft – Wings of Liberty“ или пък нашият град – „София“. (резултатите са снимки направени в chrome browser.)

Google Hummingbird за SEO

Разочарованието на много сайтове, в чието число и официалните новинарски сайтове се опитват да предложат добра и полезна информация, както и да ни изненадат приятно със статийка, но Google вече е отговорил на въпроса ни и вероятността да кликнем на отговора, предложе в information card е доста по-голяма, от това да отворим не толкова нашарен резултат с картинки. Тоест притесненията са свързани с въпроса „Защо да кликам тези резултати, когато имам това, което търся тук – в тази карта. Това ли е краят на SEO оптимизацията за търсачки? Разбира се, че не… продължи нататък.

Оптимизация за Hummingbird (Влияние на SEO)

Google Hummingbird за SEO

Влияние на Hummingbird върху SEO

Не! Колибрито не уби SEO – оптимизацията за търсачки. Колибри просто подобри начина, по който резултатите се виждат, разчиствайки път на стойностни такива.

Отоговор на въпроса: Защо резултата ми в Google не спира да се мести?

Причината не е във вас и вярва ви се или не, това е хубав знак за всички. Щом резултатите ви „плават“ метафорично, това означва че Google често класира и обновява сведенията си. Спирате да мислите, че само щом имате голям сайт или добре оптимизирана страница веднъж е достатъчно да си я оставите така без да се обновява повече никога. 🙂 Именно това иска Hummingbird. Иска активност … каквато и да е социална, споделяния, коментари… нещо да се случва изобщо с вашето съдържание, а не да плава в огромного растящо непрекъснато интернет блато от какво ли не. Намираме се в една малка вселена и е крайно време да разберем, че не сме единствени в нея.

Google обявиха, че появата на Hummingbird (Колибри) , може и да не се усети сред уеб разработчиците. Също така отбелязаха, че SEO няма да бъде повлияно от алгоритъма. До голяма част, това е истина и до голяма част не е. Всичко, което взимахме предвид, когато оптимизираме уеб сайтовете си ще продължи да бъде водещ фактор, но вече ще взимаме предвид и други фактори като оптимиазцията на дълги и смесени думи, да сме полезни с отговори на въпросите на потребители и да правим сайтовете си атрактивни за социалните медии.

Какво научихме дотук?

През годините до сега, след всички нововъведения от Google и ъпдейтите на алгоритмите за търсене, оценявайки и анализирайки сайтовете на нашите клиенти, а и сайтовете на техните конкуренти установяваме много фактори, влиящи на търсенето. Преценихме много плюсове и отсъдихме минусите и грешките на другите оптимизатори. Опитвахме различни – честни и нечестни (black hat и white hat )стратегии, но накрая Google ни връщат отново към начина на мислене, който не е във вреда на другите.

Нашите SEO Аудити, непрекъснато ни дават информация за това къде най-често грешат хората, какво се опитват да постигнат и по този начин, можем най-добре да предскажем какво Google иска от тях или от нас. Не всички отговори могат да бъдат дадени, но всички въпроси могат да бъдат зададени. Въпроса тук е: „Знаете ли кои въпроси ще зададат вашите потребители, за да открият сайта ви?“

Ако имате още въпроси за Hummingbird и оптимизацията на сайт, следете редовно блога ни и бъдете информирани, както и може да оставите коментар в секцията по-долу. Ако пък не можете сами да разрешите проблемите си с оптимизацията, потърсете съвет от вещо лице. Предлагаме услугите си за консултация и безплатен анализ на вашите проблеми с търсачките, за да можем да ви дадем ясните отговори и да премахнем пречките заедно.

Ако са останали с други неотговорени въпроси, за Hummingbird на Google, можете да попитате в коментарите или да пробвате да си дадете отговора сами. Вижте най-ЧЗВ за Колибри алгоритъма от английски език.

5 thoughts on “Пълно ръководство за Google Hummingbird”

 1. Ванеса

  Hummingbird частта с най-важните фактори е супер полезна и систематизирана. Помогна ми адски много за разбирането, но реализацията може би ще бъде доста трудна. Особено мобилната оптимизация на блога ми и споделянето в социалните мрежи. Може ли някакви съвети за органичен трафик от социалните мрежи и да видите другият въпрос, който ви писах на страницата за органичен трафик?

 2. Здравейте, Борислав това ли е статията, която ми препоръчахте да прочета, когато се чухме вчера? Другото, което искам да ви питам е къде да се запиша за сайта и да ми идват известия на e-mail?

  1. Здравейте, Диян! Да, това е статията, която ви препоръчах по телефона. Много приятно съм изненадан, дори малко потресен от идеята за това, че посетителите може да имат интерес към записване по e-mail, дори умишлено на сайта ни няма такава опция. Все пак не сте първият, който пита за възможността да ни следи на ел. си поща и решихме да добавим опцията най-долу в сайта и на други места по време на четене на статиите. Надяваме се да запазим баланса да сме полезни за посетителите си и не много досадни с известия.

 3. Крум Томов

  Божее… толкова много писаници и толкова малко по темата. Да не говорим, че в „какво научихме до тук“ не си отговаря на името и ми идеше да кажа, че май нищо не научихме, май? Вижда ми се по скоро като филъри това, отколкото като истинска помощ за някой.

  1. Samuel Ignatov

   Това пък е чиста доза заяждане и картинки е сложил човека и е подчертал в дебело различните важни неща. Какво повече искаш? На мен ми е интересно дали автора ще коментира.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top