27 SEO трика за по-добро класиране в Google през 2023

Съдържание:

Последно обновяване 22.03.2023г.

Ще трябва да приложите точните SEO трикове и съвети, за да подобрите класирането на уебсайта си в търсачките. Tъй като търсачките непрекъснато се развиват, може да е трудно да сте в крак с най-новите стратегии. Ето защо ние от Вземи SEO написахме и обновихме тази статия за вас. Сега ще ви споделим 27 доказани съвета и трикове за SEO, които можете да приложите през 2023 г., за да се изкачите по стълбата на Google и да се класирате сред големите играчи. От проучване на ключови думи до изграждане на връзки, ние ще покрием всичко, което трябва да знаете, за да оптимизирате уебсайта си за търсачките. Така че, независимо дали сте опитен професионалист или SEO е ново за вас, прочетете нашите експертни съвети.

1. SEO съвет – Тагове H1 и H2

 1. Включете основна ключова дума или фраза в H1 заглавния таг. H1, особено заглавието в началото на страницата, маркирано с H1, играе решаваща роля в SEO. Основната ключова дума или фраза трябва да бъде включена в заглавния таг H1 на целевата страница, тъй като носи най-значимата тежест от цялото съдържание на страницата. Тагът H1 трябва да се използва само веднъж на страница.
 2. Включете бранда си в H1 тага. Марката трябва да присъства в тага H1, или като част от заглавието на сайта, или включена в заглавието на самата страница. Това помага на заглавието да бъде уникално и да ви отличава от конкурентите. Оценява се и от търсачките.
 3. Уверете се, че първата дума в тага за заглавие е ключова, а не марката. Първата дума в тага за заглавие има най-голяма тежест, така че е най-добре да е ключ, а не марка. Марката може да бъде включена след заглавието.
 4. Поддържайте заглавията уникални и привличащи вниманието. Заглавието на страницата трябва да е уникално (над 90%), да отговаря на потребителски въпроси и да не е повече от 70 знака. По-дългите заглавия не се показват напълно в резултатите от търсенето, така че е най-добре да се стремите към заглавия от 40-45 знака. Не се препоръчва обаче заглавията да са под 40 знака.
 5. Включете основните ключови думи в H2 таговете. H2 таговете също играят важна роля в SEO класирането, така че е важно да включите основни ключови думи и в този таг.

2. SEO съвет – Подновяване на домейна за повече от 1 година (минимум 2 години)

Подновяването на вашия домейн за повече от 1 година, за предпочитане 2 или 3 години, сигнализира на търсачките, че се интересувате от вашия уебсайт и онлайн присъствие. Това ви решение ще се разглежда като положителен сигнал, който показва, че вашият уебсайт няма вероятност да съдържа спам или ниско качество. В резултат на това подновяването на вашия домейн за няколко години може да ви даде предимство в класирането в търсачките.

За да приложите този съвет, просто удължете регистрацията на вашия домейн за по-дълъг период от време. Имайте предвид, че това е само един малък фактор при оптимизирането на сайтове, така че е важно да се съсредоточите и върху други съвети и стратегии за SEO за най-добри резултати.

3. SEO съвет – Стари и авторитетни домейни

Старите и авторитетни домейни са силно предпочитани от Google и други търсачки. Ето няколко съвета, които да ви помогнат да изберете и оптимизирате своя домейн за SEO:

 • Изберете стар домейн, ако е възможно. Ако не, съсредоточете се върху изграждането на авторитет чрез качествени връзки, социални сигнали и подходящо съдържание.
 • Избягвайте да използвате ключови думи в името на вашия домейн, тъй като това може да доведе до препълване с ключови думи и наказания.
 • Съсредоточете се върху изграждането на уникална марка, тъй като Google дава приоритет на домейни с уникална марка пред тези, съдържащи ключови думи.
 • Ако имате домейн с ключови думи в него, не се притеснявайте, просто оптимизирайте за други думи и променяйте котвения текст за всяка връзка.
 • Ако решите да смените домейна, използвайте пренасочване 301 и поддържайте стария домейн поне една година.
 • Следвайки тези съвети и трикове за SEO, можете да увеличите шансовете си за по-високо класиране в страниците с резултати от търсачките и за изграждане на успешно онлайн присъствие.

4. SEO съвет – Дължина на текста в страница

 • Напишете качествено SEO съдържание за вашата страница, което отговаря на указанията за качество на Google, преди да го изпратите за индексиране.
 • Стремете се към минимум 300 думи на вашата страница, тъй като това е минималната дължина, необходима за по-високо класиране.По-дългото съдържание ще има по-голяма тежест за вашите ключови фрази в класирането, но внимавайте да не прекалявате – 2000-3000 думи на страница е ограничението.
 • Стремете се към качествена страница от около 1000 думи, като разделяте дългото съдържание на отделни статии с подключови думи, за да се класирате по-добре.
 • Избягвайте да пишете романи на страница, тъй като това ще има обратен ефект върху класирането ви, тъй като никой няма да ги чете.

Не забравяйте, че писането на качествено съдържание е от ключово значение за доброто класиране и оптимизирането на дължината на вашата страница може да помогне за повишаване на класирането ви.  Имайте предвид препоръчителната дължина, но се фокусирайте върху създаването на съдържание, което ангажира вашата аудитория и осигурява стойност. Правейки това, ще видите положително въздействие върху вашите SEO усилия.

5. SEO съвет – Думите „препоръки“ и „съвети“

За да подобрите класирането си в търсачката, помислете как да използвате думите „препоръки“ и „съвет“ в някои от заглавията на вашето съдържание. Това ще сигнализира на търсачките, че предоставяте полезна информация и може да подобри видимостта ви в резултатите от търсенето. Това е особено полезно за оптимизиране на съдържанието на блогове и сателитни сайтове, които предоставят съвети и препоръки. Не забравяйте да използвате тези думи естествено и само когато са подходящи за вашето съдържание. Избягвайте да ги използвате прекомерно, тъй като това може да се разглежда като препълване с ключови думи и да навреди на класирането ви.

6. SEO съвет – Пишете полезно съдържание за потребителите и търсачките, а не само реклама и хвалба

 • Съсредоточете се върху предоставянето на полезно съдържание както за потребителите, така и за търсачките.
 • Избягвайте излишния шум и самореклама във вашето съдържание.
 • Включете уникална и висококачествена информация, както и снимки и видеоклипове.
 • Дръжте посетителите ангажирани и на вашия сайт за по-дълги периоди от време.
 • Разберете как ангажираността на потребителите и посещенията на сайта влияят върху класирането ви в търсачките.
 • Вижте нашата статия за създаване на добро SEO съдържание за повече информация.

7. SEO съвет – Стремете се да си набавите линкове от авторитетни сайтове

Всеки линк от високоавторитетен сайт е много ценен, особено ако е силно тематичен. Понеже сайтът, от който получавате линк е с висок авторитет, той предава от авторитета си на сайтовете, които линква.

 • Връзка от авторитетен сайт е изключително ценна, особено ако е много актуална.
 • Правителствените уебсайтове и неправителствените организации имат изкуствено завишен авторитет, което прави връзките от тях много ценни.
 • Получаването на връзка от държавен сайт обикновено изисква плащане на годишна база и договаряне със съответната институция.
 • За да получите връзка от правителствен сайт, трябва да предоставите полезна и актуална информация на вашия сайт, която ще бъде ценна за съответната институция.
 • Трудно е да получите връзка от държавен уебсайт, но можете да вземете връзка от университетски форум.
 • Правителствените сайтове се считат за по-важни от други и им се дава по-голям авторитет, за да се класират по-високо.
 • Винаги се стремете да получавате връзки от авторитетни сайтове, тъй като те ще помогнат за подобряване на авторитета на вашия уебсайт и класирането в търсачките.

8. SEO съвет – Поддомейни на авторитетни домейни

 • Използвайте авторитетни блог платформи, които предоставят поддомейни за вашия блог, за да получите добро класиране
 • Поддомейните от основния домейн могат да се използват за категории, чуждоезични версии, форуми и блогове
 • Всеки поддомейн се индексира като отделен сайт, така че е добре всяка категория на онлайн магазина да е на отделен поддомейн
 • Не трябва да се правят сателити в поддомейна на сайта, който ще бъде оптимизиран
 • Правомощията на поддомейните засягат главния домейн, който сумира авторитетите на поддомейните
 • Поддомейните са безплатни и без ограничения, което ви спестява пари, тъй като плащате само за един главен домейн.

9. SEO съвет – Пренасочване 301 вместо изтриване на стара страница

За да запазите теглото на връзката на подходяща страница с качествени връзки, използвайте пренасочване 301, вместо да я изтривате. Ето защо:

 • Пренасочването 301 прехвърля теглото на връзката от старата страница към новата страница, към която искате да пренасочите.
 • Можете да използвате 301 пренасочване от стар домейн към нов или от една версия на сайта към друга.
 • Не забравяйте, че пренасочването 301 може да забави времето за зареждане на страницата, което да повлияе на нейното класиране.
 • За да минимизирате въздействието, уверете се, че пренасочването е настроено правилно и използвайте най-добрите практики за оптимизиране на скоростта на страницата.

10. SEO съвет – Проверете конкуренцията

 • Използвайте инструменти като Ahrefs, SEMrush или Moz, за да идентифицирате 10-те най-добри конкуренти за вашите целеви ключови думи.
 • Анализирайте техните препратки, за да видите откъде получават връзките си.
 • Потърсете високо авторитетни и подходящи сайтове, които се свързват с вашите конкуренти.
 • Свържете се с тези сайтове и предложете вашето съдържание или уебсайт, за да получите връзка.
 • Съсредоточете се върху изграждането на връзки с други сайтове във вашата ниша, за да увеличите шансовете за получаване на връзка от тях.
 • Проследявайте обратните връзки на вашите конкуренти с течение на времето, за да видите дали са придобили нови висококачествени връзки, към които също можете да се насочите.

11. SEO съвет – Рекламирайте чрез Google Adwords

Ако търсите първи позиции в Google, не само по време на рекламата, но и в дългосрочен план, то заделете някакъв бюджет за Google Adwords.

 • Google AdWords е мощна рекламна платформа, която ви позволява да създавате насочени реклами въз основа на конкретни ключови думи и демографски данни.
 • Като рекламирате чрез AdWords, можете да увеличите видимостта на уебсайта си и да привлечете повече трафик към него.
 • Увеличеният трафик може да помогне за подобряване на класирането на вашия уебсайт в търсачките, като сигнализира на търсачките, че вашият сайт е подходящ и полезен за потребителите.
 • AdWords може също да ви помогне да определите кои ключови думи и реклами се представят добре, което може да информира цялостната ви стратегия за SEO.
 • Наблюдавайте внимателно кампаниите си в AdWords и да коригирате бюджета и насочването си според нуждите, за да получите най-добри резултати.

12. SEO съвет – Обновявайте съдържанието на сайта си често с ново и качествено съдържание

 • Често актуализирайте сайта си със свежа и уникална информация, за да покажете на търсачките, че е добре поддържан и не е изоставен.
 • Като актуализирате често съдържанието на вашия сайт, ботовете на търсачките ще обхождат сайта ви по-често, увеличавайки шансовете ви да се класирате по-високо в резултатите от търсенето.
 • Редовно проверявайте съдържанието на вашия сайт за уникалност, за да предотвратите загуба на самоличност поради кражба.
 • Дублираното съдържание вреди и на двата сайта и може да доведе до загуба на уникалността на оригиналното съдържание, което води до по-ниско класиране на сайта в резултатите от търсенето.
 • Google Panda улавя дублирано съдържание и прилага трикове, като не дублира 100% от съдържанието, а 50%, което води до по-ниско класиране.
 • Актуализирането на съдържанието на вашия сайт също предоставя на вашата аудитория нова и подходяща информация, което ги прави по-вероятно да се ангажират с вашия сайт и да го споделят с други.

13. SEO съвет – Труднодостъпните линкове силни ли са?

Според мен те са най-силните. Ако можете да вземете линк от уеб директория, фирмен каталог, социална мрежа, сайт за обяви или пък просто от директория за статии, то много по-трудно бихте взели линк от конкурентен сайт, също и от авторитетен държавен сайт. Колкото по-труден за набавяне е един линк – изисква плащане за публикацията, в която се намира, трудно одобряване, високи изисквания за качество, толкова по-качествен и силен би бил той. Ако вземате лесни линкове от сайтове, от които и останалите са взели, то тогава с нищо не ги превъзхождате. Идеята е да си набавите трудни линкове, освен лесни.

14. SEO съвет – Афилиейт програма във вашия сайт

Това може би е златната възможност за безплатен линк билдинг и трафик към сайта, а също и продажби. Това прави сайта привлекателен за тематичните сайтове на Вашия, защото те могат да печелят от това, че са Ви донесли клиенти, а в същото време печелите и Вие с реализирани продажби и линкове, които сочат от техните сайтове към Вашия.

15. SEO съвет – Ролята на Социалните сигнали

 • Инвестирайте в социалните сигнали постепенно, а не внезапно.
 • Всяко споделяне на връзка към вашия профил от популярни социални мрежи е ценно за вашия сайт и целева страница.
 • Пишете интересни, увлекателни, уникални и тематични публикации в своя бизнес профил в съответните социални мрежи.
 • Включете подходящи ключови думи и връзки към вашата целева страница в публикациите си в социалните медии.
 • Подсилете вашите публикации и социален профил чрез реклами, за да увеличите споделянията, харесванията, коментарите и членствата.
 • Инвестирайте постоянно и постепенно в нови публикации и тяхната реклама.
 • Отговорете на всеки коментар за вашите публикации, за да насърчите повече коментари и споделяния.
 • Добавете социални бутони към уебсайта си, за да насърчите посетителите да създават социални сигнали в собствените си профили.

16. Пречи ли рекламата в сайта на неговото класиране?

 • Рекламирането на вашия уебсайт може да повлияе на класирането ви в търсачките, особено ако е прекалено и не е свързано със съдържанието ви.
 • Търговските страници могат да рекламират актуални източници, но връзките също трябва да са в текста, а не на банери.
 • Ако преследвате най-високо класиране в търсачките, може да искате да избягвате рекламите напълно.
 • Сайтовете, които разчитат на реклама, може да се нуждаят от нея, за да генерират приходи, но ако предлагате платени услуги или продукти, може да не се нуждаете от реклами, които да пречат на класирането ви.
 • Ако имате реклама извън темата или банер на вашия сайт, маркирайте връзките с атрибута „nofollow“, за да избегнете придаването на тежест на вредните изходящи връзки.

17. SEO съвет – Борете се за дългоопашати ключови фрази

Едно, че конкуренцията е по-ниска и по-добре ще се класирате при тях, второ, че потребителите вече търсят по-конкретни неща, и трето, че Гугъл се съобрази с тяхното търсене и си промени двигателя, така че предимство да се дава на фразите, а не на единичните ключови думи. Примерно продавате дрехи и сте решили да се борите по ключовата дума „дрехи“, която е силно конкурентна, а и потребителите не търсят само дрехи, а търсят нещо по-конкретно, като дамски дрехи, облекло за балове, луксозни костюми за сватби и т.н.

18. Наситете дългите текстове от над 350 думи с поне 3 повторения на основната ключова фраза

Тук не бива да прекалявате, защото ще постигнете обратен ефект, а именно наказание за пренаситеност на ключови фрази. Основната фраза трябва да се разпредели така: в началото, в средата и в края на текста.

19. SEO съвет – Проверете скоростта на зареждане на сайта си

Проверката се извършва чрез официалния инструмент на Google – Page Insights.

В случай, че скоростта е по-ниска от 60 – 70 от общо максимално 100, то значи имате проблем и този проблем ще Ви се изпише на инструмента. Но не слушайте какви препоръки дава този инструмент, а мислете, защото не казва правилно нещата. Ако вземете да компресирате файлове, да кеширате цели страници, да правите CSS да се зарежда през JavaScript, CSS да се зарежда във футъра, или да „отблокирате“ чрез CSS и JavaScript определени изображения и неща, то ще бъде за сметка на ползваемостта на потребителите, което не си заслужава. В повечето случаи ще повишите скоростта, но ще намалите качеството – това на изображенията, HTML кода, достъпността на потребителите през различни браузъри, както и на самото зареждане, така че CSS да се зарежда по-късно, а не със самото отваряне на сайта.

Ако една CMS е добре програмирана и автоматично компресира всичко и оптимизира скоростта на сайта, то не се налага да правите нищо, защото в противен случай това ще вреди на потребителите, зареждането на CSS стиловете и по всяка вероятност ще счупи HTML кода на сайта.

Това, което можете да направите за подобряването на самата скорост е следното:

 • Избягвайте да пренасочвате една страница към друга;
 • Чистете си базата данни, която е излишна и товари самото зареждане;
 • Изтрийте излишните плъгини и теми, които не Ви трябват;
 • Кеширайте и компресирайте само плъгини и файлове, които забавят дадена страница;
 • Не пренатоварвайте една страница с безкрайно много файлове и продукти;
 • Memcash на сървъра.

Самото кеширане и компресиране може да се извърши чрез готви плъгини. Могат да се отчетат и други проблеми в CSS, HTML, PHP, SVG и скриптовете, които трябва да се решат от програмист. Определено слабата скорост на зареждане на сайта пречи за неговото класиране, а това се гледа от Google и играе решаваща роля.

20. SEO съвет – Мета описания, мета заглавия и целеви думи

Всичко си го пишете в мета данните да съдържат ключовите думи, без мета описанието. Там думите нямат никаква тежест за Google. Затова там пишете само за потребителите, а не за търсачките. По този повод е добре да има там призив за действие, може също и телефон за връзка. Помнете, че Google показва само 140 символа при резултатите от търсене на мета описанието на страница от сайта, така че повече символи не пишете.

Важно е да се отбележи, че този таг трябва да е с уникално съдържание. В Google Webmaster Tools можете да проверявате за дублирани мета описания и да ги пренаписвате, ако се наложи. В мета (SEO) заглавието вече можете да включите ключовите фрази и думи, защото то е важно за класирането. Самото мета заглави трябва да е уникално и не повече от 70 символа.

21. Сайтът ви има ли мобилна версия и адаптивен дизайн?

Защо е важно това? Важно е, защото Google вече класира по-добре сайтове с мобилни версии. Най-добре е версията за мобилни устройства да се направи на съществуващ сайт, като дизайнът се оптимизира и направи адаптивен. Ако сте на безплатни и популярни системи за управление на съдържанието, като WordPress и Joomla, то тогава можете да ползвате готовите плъгини за оптимизация на дизайна на сайта за мобилни посетители. Инсталирайте един такъв плъгин и вече сте си написали домашното, без да е нужно да търсите програмист и уеб дизайнер, който да пеправи кода на сайта или да пише плъгин. Това има и една негативна страна и тя е, че допълнителните плъгини и разширения, натоварват сайта излишно и увеличават времето му за зареждане, а може и да са причина за пробив в сигурността.

22. Не повтаряйте ключовите думи в сайта на много страници и адреси от него

Дублажите могат да са включително в изображенията и видеата, в тяхното описание и адреси, в заглавия на страници, в съдържания и всякакви други адреси. Всяко едно повторение се счита за спам. Това важи и за целия сайт, а не само за конкретна страница от него.

23. Външни и вътрешни линкове в страница от сайта

Вторият вид връзки е задължителен, за да се индексира страница, а първото е нужно, за да се котирате добре в мрежата. Трябва Ви поне една вътрешна връзка в сайта, за да се индексира въпросната страница, като е задължително да се слагат вътрешни линкове в статиите на сайта, водещи към други страници от него (вътрешен линк билдинг). Можете да видите подробности относно външен линк билдинг.

24. Пишете ръчно URL адресите си на всяка страница

 • Напишете ръчно вашите URL адреси на всяка страница.
 • Напишете URL адреси, които описват съдържанието и заглавието на страницата, а не генерирани от код или от самото заглавие.
 • Използвайте основни ключови думи в URL адреса, които съответстват на съдържанието на страницата.
 • Поддържайте URL адресите кратки, без предлози или съюзи.
 • URL адресите трябва да са с малки букви, за да се избегнат дублиращи се страници.
 • Ако използвате кирилица, използвайте кодиране, за да сте сигурни, че ботовете на всички търсачки могат да прочетат URL адреса.

25. Видеоклипове и снимки

 • Добавете уникални описания, заглавия и алтернативен текст към изображения и видеоклипове.
 • Използвайте ключови фрази в описанията и алтернативния текст, а не само отделни ключови думи.
 • Включете поне една ключова дума в URL адреса на снимката или видеоклипа.
 • Снимките и видеоклиповете, хоствани на сайта, са от съществено значение за класирането, тъй като потребителите и търсачките ги харесват.
 • Уникалните, оригинални снимки се предпочитат пред откраднатите изображения от други сайтове.
 • Повече изображения на страница могат да доведат до по-добро класиране.
 • Хоствайте видеоклипове на вашия сайт, за да предпазите всички активи от споделяния и входящи връзки.
 • Alt таг (заглавие на машината за търсене на изображения) е видимо само за машини, докато заглавието на изображението и краткото описание са видими за потребителите.

26. Дължина на HTML кода

Колкото по-кратък е кодът спрямо текстовото съдържание, толкова по-добро класиране. Затова не трябва да се прекалява с таговете в съответна страница, защото ще се отчетат като HTML код.

27. Чувствате се ограбени или конкурентите Ви използват несправедливи техники?

Влизате си в профила в Google и отворете тази връзка. Пишете жалба до Google. Те ще ви бъдат благодарни за всеки едни подаден сигнал за спам в мрежата. Това е едни добър метод да се спасите от крадено съдържание, купени връзки и други техники, които конкурентите Ви се ползват, за да Ви минат в класирането по начин, който не е честен и е в нарушение на указанията за качество на Гугъл.  Щом Вие спазвате тези правила, трябва и конкурентите Ви да ги спазват, иначе ги докладвайте.

Извод

Има различни SEO трикове, които собствениците на уебсайтове могат да използват, за да подобрят класирането си в търсачките през 2023 г. Те включват фокусиране върху създаването на качествено съдържание, оптимизиране на структурата и навигацията на уебсайта и изграждане на висококачествени препратки. Други важни стратегии включват ефективно използване на социални сигнали, избягване на прекомерна реклама на сайта и оптимизиране на изображения и видеоклипове.

Важно е да имате предвид, че SEO е постоянно развиваща се област и това, което работи днес, може да не работи утре. Въпреки това, като са в крак с най-новите тенденции и най-добри практики, собствениците на уебсайтове могат да гарантират, че техният сайт остава конкурентен и видим в резултатите от търсачките. Чрез прилагането на тези 27 SEO трика и стратегии собствениците на уебсайтове могат да работят за подобряване на класирането в търсачките и привличане на повече трафик към сайтовете си.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top