Защо да изберем SEO пред платен маркетинг?

SEO или платен маркетинг
Съдържание:

Последно обнолевние на: 15.03.2023г.

В днешната дигитална ера наличието на силно онлайн присъствие е от решаващо значение за всеки бизнес. При толкова различни маркетингови стратегии е предизвикателство да се определи коя от тях ще ви осигури най-добра възвръщаемост на инвестициите. Въпреки това, ако търсите устойчиво решение, което ви спестява пари, SEO трябва да е приоритет във вашия списък. Оптимизирането уебсайт за търсачките може да увеличи видимостта, да привлече правилните клиенти и да увеличи приходите.

Какво е SEO?

SEO е оптимизация за търсачки. Отнася се до практиката за оптимизиране на вашия уебсайт, така че да се показва по-високо в страниците с резултати от търсачките (SERP), когато хората търсят определени ключови думи или фрази. SEO може да помогне за увеличаване на трафика към вашия уебсайт и подобряване на цялостната му видимост онлайн.

Как работи SEO?

Търсачките използват сложни алгоритми, за да определят кои уебсайтове трябва да се показват по-високо в техните резултати от търсене. SEO включва извършване на промени в съдържанието и структурата на вашия уебсайт, за да го направите по-привлекателен за тези алгоритми. По този начин можете да подобрите класирането и видимостта на уебсайта си на страниците с резултати от търсачките.

Какви са различните компоненти на SEO?

 • Оптимизация на страницата – Това включва неща като проучване на ключови думи, мета тагове и оптимизиране на съдържанието. Оптимизацията на страницата помага на търсачките да разберат за какво става дума в уебсайта ви и какви теми обхваща.
 • Изграждане на връзки – Това включва насочване на други уебсайтове към обратна връзка към вашия сайт. Висококачествените обратни връзки могат да подобрят авторитета и надеждността на вашия уебсайт, което може да помогне за повишаване на класирането му на страниците с резултати от търсачките.
 • Създаване на съдържание – Създаването на висококачествено, ценно съдържание, което резонира с вашата целева аудитория, може да помогне за привличането на повече трафик към вашия сайт. Това от своя страна може да доведе до повече препратки и споделяния в социалните мрежи, което може допълнително да подобри класирането на уебсайта ви в страниците с резултати от търсачките.
 • Много други

Накратко SEO е практиката за оптимизиране на уебсайт с цел подобряване на неговата видимост и класиране в търсачките. Като се съсредоточите върху оптимизирането на страницата, изграждането на връзки и създаването на съдържание, можете да помогнете за подобряване на класирането на вашия уебсайт на първа страница в резултатите от търсачките и да привлечете повече органичен трафик.

SEO vs Search Engine Marketing

Какво представлява платеният маркетинг?

Платеният маркетинг е всяка форма на реклама, при която фирми или физически лица плащат, за да популяризират своите продукти или услуги чрез различни канали или платформи. Това може да включва маркетинг чрез търсачки (SEM), дисплейна реклама, реклама в социални медии и видео реклама. Целта на платения маркетинг е да увеличи видимостта, да привлече трафик и да генерира потенциални клиенти или продажби за бизнеса.

В платения маркетинг фирмите обикновено се наддава за конкретни ключови думи или рекламни разположения. Цената на кликване (CPC) или цената на импресия (CPM) варира в зависимост от конкуренцията. За разлика от органичните маркетингови стратегии като SEO, платеният маркетинг предлага на бизнеса повече контрол върху промоционалните временни кампании. Така се достигна навреме до целевата аудитория бързо и ефективно, но за кратко.

Каква е разликата между SEO и платения Search Маркетинг?

SEO (Search Engine Optimization) се използва, когато искаме да подобрим органичните резултати от търсене с Google, Yahoo, Bing и други търсачки. Ако веднъж вашият сайт влезне и бъде показван в редовните резултатите от списъка на търсене, не е нужно да плащате за всяко кликване. Така спестявате пари и си гарантирате една дълготрайна позиция.  Репутацията на сайта ви започва покачване и постепенно заемате позицията, на която всички хора ще ви познават. Платеният маркетинг показва вашата реклама в спонсорираните резултати на търсачката, което може да отблъсне клиентите.

SEO е органичен начин да осигурите добро потребителско преживяване

Ако търсите нещо в Google и кликнете на рекламата, може да не получите желаното. Рекламите са скъпи и ще бъдете таксувани, дори ако не намирате полезна информация. Най-добре е да потърсите органичните резултати, за да намерите точно това, което търсите.

Пример:

Търсите място за две нощувки в България. Ако кликнете на рекламата, може да попаднете на сайт, който не предлага това, което търсите. Може би предлага предложения за апартаменти или хотели в други градове на България, различни от тези, които предпочитате за почивка. Резултатите в платената реклама може да предлагат „all inclusive“ или седем дневни почивки с група.

От друга страна, органичните резултати дават по-голям шанс да намерите мястото за почивка в желаното от вас местоположение. Използвайки конкретни ключови думи и предпочитания, можете да откриете места за настаняване, които предоставят удобствата, които са важни за вас. Органичните резултати включват мнения и оценки от други посетители, които ще ви помогнат да вземете информирано решение. Търсейки в органичните резултати, имате по-добри шансове да намерите точно това, което желаете, без да губите време с неподходящи оферти.

Защо SEO е по-добрият избор пред платения маркетинг?

Като експерт в областта на дигиталния маркетинг, мога да ви кажа, че оптимизация за търсачки е един от най-ефективните и ефикасни начини за привличане на органичен трафик към вашия уебсайт. Ето някои от предимствата на SEO:

 • Повишава трафика към уебсайта. Чрез оптимизиране на уебсайта ви за търсачките увеличавате шансовете си да се появите по-високо в класирането на търсачките. Товаводи до повече кликвания и посещения на вашия уебсайт.
 • Подобрява ефективността на разходите. В сравнение с други форми на дигитален маркетинг като PPC реклама, SEO може да бъде много по-рентабилен в дългосрочен план. След като сте оптимизирали уебсайта си, не е нужно да плащате за всяко кликване или импресия, както бихте направили с платени реклами.
 • Подобрено потребителско изживяване. SEO не само улеснява търсачките да обхождат и индексират вашия уебсайт, но и подобрява потребителското изживяване, като прави уебсайта ви по-лесен за използване, по-бърз и по-лесен за навигация.
 • Надеждност. Хората се доверяват повече на резултатите от органичното търсене, отколкото на платените реклами, което прави SEO ценен начин за установяване на доверие и изграждане на доверие с потенциални клиенти.
 • Доверие към марката. Когато вашият уебсайт се класира високо в страниците с резултати от търсачките, това създава у потребителите впечатлението, че вашата марка е надеждна.
 • Дълготрайни резултати. За разлика от PPC рекламата, която изчезва веднага щом спрете да плащате за нея, SEO може да осигури дълготрайни резултати. Дори ако спрете активно да оптимизирате уебсайта си, направените усилия за оптимизация ще продължат да привличат трафик.

В заключение, SEO е решаващ аспект на дигиталния маркетинг, който може да бъде от значителна полза за вашия бизнес. Инвестирането в SEO може да увеличи трафика на вашия уебсайт, да изгради надеждност и доверие в марката и да спести пари в дългосрочен план.

Силата на oрганичната SEO оптимизация за подобряване на вашия сайт

Ако до момента сте използвали „показване в платените резулатти“, като начин на маркетинг и това е било част от вашата стратеги, вашия сайт е получавал посетителите си, защото сте платили за тях. С SEO, можете да получите посетителите на сайта си, защото те сами са го избрали и предпочели. Тоест оценката на потребителите е, че вие си струвате и сайта ви има качествено и полезно за тях съдържание!

Ако пък сте ползвали SEO като помощен начин за подобряване на видимостта на вашия сайт, за да видите резултати, имате нужда да оптимизирате уеб страниците си, съдържанието им, да улесните user interface-a и други. Въпреки, че това е трудоемко и изисква повече работа, усилията ви ще бъдат възнаградени с получаване на посещения, а от тях и приходи, ако бизнес идеята ви е добра и цените ви конкурентни.

Organic SEO и социалните медии

Социалните медии могат да увеличат броя на обратните връзки, които получавате от други сайтове и да подобрят класирането в Google. Създавайте страница или статия и я споделяйте в социалните медии, за да се появите като резултат при търсене. Платеният маркетинг е добро решение за спешни случаи, но не трябва да бъде основният метод за привличане на посетители. SEO дава най-добра дългосрочна възвръщаемост на инвестициите и помага за по-добро класиране без да плащате за всеки клик.

Vzemisite е сайт, който предлага оптимизация за търсачки и безплатен SEO Анализ на наши клиенти, които вече имат сайт направен от нас. Също така безплатна оптимизация за един месец, след което отстъпка до 50% в цената за наши редовни клиенти с възможности за разсрочено плащане и други. Потърсете ни сега и ще останете доволни!

5 thoughts on “Защо да изберем SEO пред платен маркетинг?”

 1. Здравейте пак съм аз.Писах и на една друга ваша тема в сайта.А, органичният трафик не е ли без социалните мрежи?Смисъл соицланите мрежи нали са платени и се чудя как така ги наричате органичен трафик?Аз плащам за моят бизнес SEO на месец и отделно плащам във Facebook и Google+ за харесвания и лайкове.Това лошо ли е и този трафик органично ли идва от моето SEO?

  1. Здравейте отново, Диян! Ще се опитам отново да отговоря в реда на задаване на въпросите ви.:
   1. Можете да видите повече за това какво е органичен трафик тук .
   2. Да, социалните мрежи са платени, но има публикации в тях, които хората сами споделят и тук говорим именно за този тип публикации.
   3. Всъщност е доста лошо. Обещавам скоро да напиша цяла статия за влиянието на фалшивите харесвания и споделяние в Google. Изключително наказуем метод и вързвръщането на позициите след използването му, може да коства година. Не си заслужава, за това агитирам клиентите си да доставят полезно съдържание и им давам съвети, как то да стане „viral“ и така трафика да идва от истински хора.

 2. Поздравления на автора, наистина занимателна и интересна статия за защо SEO е по-добрият избор пред платеният маркетинг. Аз също съм на мнението, че ако човек има бизнес, който има за цел да се задържи задълго и да е успешен в дългосрочен план, SEO е правилният избор. 

 3. Крум Томов

  Аз не разбирам каква е толкова разликата… така и така все си плащате само дето единият път на оптимизаторите, а другият път директно на Google и резултатите са по-бързи. Не излизайте с тея номера, че вашето е по-добро, защото и вие сте си един вид измамници, лъжещи Google, че сайтовете на хората са полезни. Едно уточнение: „На хората, които ви плащат“. И после да показвате органичен трафик е смешно… същият този трафик се отчита и от кликовете в Google анализ…

  1. Samuel Ignatov

   Отказвам се вече да ти чета коментарите, Круме… 😀 Хем не знаеш, човек … хем говориш и така всички български манталитет. Ако ще питаш нещо, питай като хората какво е това заяждане?

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top