Пълно ръководство за Google Panda

Съдържание:

Какво е Google Panda?

Google Panda е промяна в алгоритъма създаден от Google, която за първи път е пусната февруари 2011 г.  и дава началото на нова ера в уеб търсенето с търсачката. Внасянето на „Google Панда“ елиминира спама и се справя постепенно с всяко обновление (update) на пандата, стремейки се да внесе яснота, кои резултати са полезни и кои са нагли black hat опити за лъже-оптимизация. Промяната има за цел да понижи page rank-a на ниско-качествените сайтове и уеб страници и да върне обратно на заслужилите с труд и постоянство такива сайтове по-високи позиции на по-предни страници в резултатите на Google. Малко ни интересува откъде идва името на алгоритъма „Panda“ , но все пак като интересен факт ще ви кажем, че разработчика на технологията Navneet Panda прави възможно за Google прилагането на това разширение към досегашните технологии за търсене и Панда е кръстена на създателя си. От достоверни източници като френската електронна медия CNET , част от CBS Interactive идва информация за ръста и подобряването на резултатите от новинарските сайтове и социалните мрежи. От друга страна сайтовете наливащи досадно рекламно съдържание са порязани подобаващо с наказание от алгоритъма.

Началото на Panda

В началото алгоритъма Панда си има своите бъгове. Броят на оплакванията за копирано съдържание се увеличава, като в определени случаи нелегитимните сайтове, които копират (дублират съдържание) се показват дори пред самите автори. Изключително недопустимо, но все пак с началото на алгоритъма се оправят доста други проблеми. След многобройните оплаквания от собственици на оригинални авторски статии в официалните Google уебмастър форуми, всичко идва в баланс и както в приказките и тук с щастлив край, Google внасят справедливост за онеправданите и наказват паразитите в следващите няколко актуализации. Е, не съвсем сами, но с помощта на система за регистриране на сайтовете-паразити от реални потребители са установени и премахнати значителен брой такива, а после всички три дена яли пили и се веселили.

Google Panda обновления (Updates)

Google Panda получава голям брой актуализации (обновления) през последните няколко години, които надграждат към алгоритъма и подобряват действието му. В началото на пускането на Панда са засегнати най-вече САЩ, а по-късно същата година (месец април) влиянието се глобализира за цял свят. Част от обновленията, които Google Panda внесе са свързани с елиминирането на спам content-a. Тоест нищо от което да се страхуваме аз и моите колеги. Често чета изрази в статии от типа на „Как да се предпазим от Google Panda“. Е, аз нямах никакво отражение на сайтовете, които оптимизирах в момента на пускането на update-a Panda от Google. Всъщност, за да съм съвсем откровен е имало „плуване“ в резултатите на търсачката с няколко (3-4) позиции нагоре или надолу, но нищо което да ме накарата да се откажа или да се хвана за главата. Дати на Panda Алгоритъм Updates: Вижте и изтеглете списъка с Panda обновленията в .pdf, които екипа на vzemisite систематизира по дати.

Panda почти със сигурност има най-обширния запис на публични данни за свързаните с него актуализации. Част от причината за това е, че Panda се изпълнява извън основния алгоритъм на Google, така че резултатите от съдържанието се засягат само на новата дата за актуализация на Panda или в близост до нея. Това продължи до 11 юни 2013 г. По това време Мат Кътс, заяви в SMX Advanced, че въпреки че Panda не е била директно интегрирана в основния алгоритъм на Google, данните ѝ се актуализират веднъж месечно и бавно се пускат всеки месец, като по този начин приключват внезапното въздействие на цялата индустрия е свързано с актуализацията на Panda.

Начина за номериране е малко объркващ. Може би очаквате, че основната актуализация на Panda алгоритъма, ще съответства на 1.0, 2.0, 3.0 и 4.0, но нито една актуализация не се нарича 3.0. В ретроспекция 3.1, не е основната актуализация на Panda. Опресняването на данните, ще актуализира резултатите от търсенето, но няма да актуализира самия алгоритъм на Panda. Обикновено се номерира според номера на актуализацията на софтуера (3.2, 3.4, 3.5 и т.н.). Третото издание на алгоритъма, обаче има твърде много опреснявания на данни. Дори след разбирането на тази номерация за именуване, все още не е ясно, дали всички малки актуализации на Panda са само опресняване на данни или някои от тях също съдържат нови сигнали. Във всеки случай, графикът за актуализация на Panda, който знаем, е е следният:

 • 1.0: 23 февруари 2011 г. Въведе първата итерация на неназована актуализация на алгоритъма (засегнати 12% от заявките), шокира индустрията за оптимизация на търсачките. Ефективно прекрати бизнес модела на „фермите за съдържание“, който съществуваше по това време.
 • 2.0 (# 2): 11 април 2011 г. Основният алгоритъм на пандата се актуализира за първи път. Тази актуализация включва други сигнали, като сайтове, които потребителите на Google са блокирали.
 • 2.1 (# 3): 9 май 2011 г. Индустрията го нарече Panda 3.0 за първи път, но Google поясни, че това е само опресняване на данни, точно както предстоящата актуализация 2.x.
 • 2.2 (# 4): 21 юни 2011 г.
 • 2.3 (# 5): 23 юли 2011 г.
 • 2.4 (# 6) Международен: 12 август 2011 г. С изключение на Япония, Китай и Южна Корея, Panda стартира във всички англоговорящи и неанглоговорящи държави / региони.
 • 2.5 (# 7) свързан с панда: 28 септември 2011 г. След тази актуализация, на 5 октомври 2011 г., Кац обяви, че „се надява да постигне поток, свързан с панда през следващите няколко седмици.“ Потвърдените дати за движение са 3 октомври и 13 октомври.
 • 3.0 (# 8): 19 октомври 2011 г. Google добави някои нови сигнали към алгоритъма на Panda и преизчисли как алгоритъмът влияе на уебсайта.
 • 3.1 (# 9): 18 ноември 2011 г. Google обяви малко опресняване, което засегна по-малко от 1% от търсенията. 3.2 (# 10): 18 януари 2012 г. Google потвърди, че данните са опреснени на тази дата.
 • 3.3 (# 11): 23 февруари 2012 г. Опресняване на данните.
 • 3.4 (# 12): 23 март 2012 г.
 • 3.5 (# 13): 19 април 2012 г.
 • 3.6 (# 14): 27 април 2012 г.
 • 3.7 (# 15): 8 юни 2012 г. Актуализацията на данните, показана от инструмента за класиране, е по-привлекателна от другите скорошни актуализации.
 • 3.8 (# 16): 25 юни 2012 г.
 • 3.9 (# 17): 24 юли 2012 г.
 • 3.9.1 (# 18): 20 август 2012 г. Сравнително незначителната актуализация бележи началото на нова конвенция за именуване, назначена от индустрията.
 • 3.9.2 (# 19): 18 септември 2012 г.
 • # 20: 27 септември 2012 г. Сравнително голямата актуализация на Panda също бележи началото на друга конвенция за именуване.Преди това индустрията осъзнава смущението от конвенцията за имена 9.xx и осъзнава, че така наречената актуализация на Panda 3.0 може да продължи да се случва дълго време.
 • # 21: 5 ноември 2012 г.
 • # 22: 21 ноември 2012 г.
 • # 23: 21 декември 2012 г. Начинът на обновяване на данните има леко въздействие. # 24: 22 януари 2013 г.
 • # 24: 22 януари 2013 г.
 • # 25: 14 март 2013 г. Тази актуализация беше обявена предварително и инструментът посочи, че се е случило около този ден. Кътс сякаш предполагаше, че това е последната актуализация преди интегрирането на Panda директно в алгоритъма на Google, въпреки че по-късно стана ясно, че това не се случва.
 • „Танц“: 11 юни 2013 г. Това не е дата на актуализация, но Кътс ясно заяви, че Panda няма да бъде директно включена в датата на алгоритъма, но ще се актуализира ежемесечно с по-бавна скорост на разпространение, вместо внезапно опресняване на данните в миналото.
 • „Възстановяване“: 18 юли 2013 г. Тази актуализация изглежда е коригирана, за да коригира някои прекалено взискателни дейности на панда.
 • 4.0 (# 26): 19 май 2014 г. На тази дата имаше голяма актуализация на Panda (засягаща 7,5% от заявките) и повечето хора в бранша вярват, че това е актуализация на алгоритъма Panda, а не просто опресняване на данни, особено според изявлението на Кутс за бавното стартиране.
 • 4.1 (# 27): 23 септември 2014 г. Друга голяма актуализация (засягаща 3-5% от заявките) включва някои промени в алгоритъма на Panda. Поради бавната скорост на стартиране точната дата все още не е известна, но съобщението беше публикувано на 25 септември.
 • 4.2 (# 28): 17 юли 2015 г. Google обяви обновяване на Panda, което ще отнеме няколко месеца, за да стартира. Поради бавността на разгръщане, тежестта на въздействието или точното време на удара все още не са известни. Това е окончателната потвърдена актуализация на Panda.
 • Интеграция на основните алгоритми: 11 януари 2016 г. Google потвърди, че Panda е включена в основния алгоритъм на Google, което очевидно е част от бавното пускане на пазара на 17 юли 2015 г. С други думи, след приключване на работата си, Panda вече не е филтър, приложен към алгоритъма на Google, а е обединен като друг компонент на основния си сигнал за класиране. Изяснено е обаче, че това не означава, че класификаторът на панда ще работи в реално време.

Промени в търсещият алгоритъм, които Google Panda внесе

Кой пострада от Google Panda ?

Какво се промени след влизането на алгоритъма. Кой зае челните позиции в класациите и кой се сви на по-задните страници. Големите сайтове – уеб медиите, i-вестниците, сайтовете с новини, порталите като dir.bg или по-точно техните резултати, започнаха да тежат повече. Това, обаче съвсем не значи, че един добре написан блог пост няма шанс да се класира напред, дори напротив и продължаваме да го доказваме непрекъснато.

Фермите за връзки

Пострадаха „фермите за статии“ както още ги наричат или сайтчета напълнени с толкова много разнообразен кънтент, само с цел повлияване на SERPs. Това е изключително остарял метод, който и до ден днешен различни SEO оптимизатори прилагат. Аз не смятам, че метода е лош, но вече не е чак толкова ефективен. Тоест какво точно се случи? Панда отся спам съдържанието, като анализира уеб страниците на даден уеб сайт и провери целият content. Съответно, ако след проверката „кашата е пълна“ или имате всевъзможни статти, само заради обратната връзка към даден сайт с ниско качествено съдържание от 350 думи , просто колкото да сте в лимита => *BANG* изгърмяхте.

Част от Гост блогърите

Сега, да не се уплашите! Който го е страх от панди, да не ходи при тръстиката… 😉 Google ни показа как едно от най-безобидните и прекрасни животни на Земята може да е толкова опасно в интернет. Метафората и поговорката е валидна и тук. Защо, ако сте гост блогъри да не се плашите от Panda? Защото тя няма да „ухапе“ вас и вече написаното ви съдържание, ако статиите, които сте писали до момента като гост блогъри на блогове с насочено съдържание са подобни на вашият сайт и блогът е от вашата нисша. Ако сте правили разни „пакости“ и сте се взели за велики black hat оптимизатори, е тогава с удоволствие ще видите, че тази панда не е само бяла, а и черна. Тоест тъмната ѝ страна.

Сателитните сайтове

Дори не ми се започва да пиша затова. Абсолютно неработещ похват, освен ако не сте супер креативни и няма някой, който да се грижи за съдържанието на сателитният сайт. Това граничи с направата на нов сайт, в който да се хвърли доста старание. Ако все пак сте имали ниско-качествени сателитни сайтове веднага сте усетили трус в резултатите си. Свидетел съм на сателитни сайтове и уеб ферми и до ден днешен, но правейки им анализ виждам само как вредят на съдържанието, вместо да му помогнат и да го засилят напред. Гарантирана втора страница, например. Устройва ли ви?

Panda Recovery – Да оближем раните

За да помогне на засегнатите издатели, Google предостави консултиране на официалния си блог, като така даде някакви полезни насоки и критерии, които да се следват с цел да се предприемат възстановителни процеси от щетите нанесени за различните сайтове. Те съветват всеки сайт за себе си да направи самооценка на качеството на досегашните си материали и да опита да се интегрира спазвайки новите правила на играта. Google ни снабдяват с „неподреден“ списък от 23 точки на своя блог, даващо отговори на въпроса „Как се бори за класиране един сайт с високо качество на съдържанието?“. Цялата идея е алгоритъмът Панда , да доведе до промяна на мисленето на всички уеб девълопъри и SEOs – „seo оптимизатори“ или до момента „лъжемазатори“. Интересен факт ! Интересен факт е, че Панда влияе пряко на цялото съдържание на сайта ви. Тоест достатъчно е да имате малко ниско качествени статии или копирани материали или пък да сте натъпкали стабилно с реклама определена страница, за да повлияе това на класирането на резултатите ви, за ключови думи и фрази, които се борите върху цялостното класиране на сайта. До някъде лошо, но от друга страна, идеята на тази мярка е, сайтове които до момента са практикували по този начин и съдържанието им е на 100% мусака, да бъдат наказаи безвъзвратно и да няма как да се излекуват, дори да премахнат цялото си съдържание, докато други сайтове стъпвали по ръба, да изтрият и да се отърват от ниско-качественият content и да изплуват обратно. Хитро и просто!

Фактори за класиране след Panda

Вече разбрахме, че Google Panda алгоритъмът спира класирането на не полезните сайтове в страниците на търсачката Google. Филтрирането на такова съдържание е повлияно пряко от хора дали реалните си обективни оценки и мнение. Google Quality Raters отговарят за въпроси като „Бих ли се доверил да си купя от този сайт по интернет и да оставя банковите си данни или да извърша плащане с карта“. Така Google взима в предвид техните оценки и на база тях, калкулира разликите между доверените сайтове и тези оценени като баластра. 28 Септември 2012 год. – влиза в сила Патентът на Google Panda patent (патент 8,682,892), на който широка изява се дава 25, 2014 год. Патентът представлява официална информация – документ, който казва, че Google Panda създава начин на оценка на сайтовете по техните вътрешни линкове и обратно-сочещи връзки – такива, които удостоверятват собствеността на сайта, като например фирмени данни или дали даден сайт се отнася към определена марка и той е официалният представител за нея.  След редица промени навлиза и модифициращият фактор за този патент, който е използван, за да се създадат впечатления за сайта на база търсенето и избора, кое да кликенм в SERPs. Съответно, ако страница не се справи да събере определеният брой кликове и хората очевидно я пропускат, защото изглежда fishy, spammy или просто не до там полезна, страницата пада в класирането на търсачката и се показва на долни позиции.

Как да проверим дали сме били засегнати от Panda ?

За да се установи дали вашият сайт е бил ударен, просто използвайте инструмента за анализ от Googl и проследете за промяна в посещенията си. Така ще прецените дали вашият OTS е ограничен, както беше ограничен трафика в САЩ от самото начало (третата седмица) февруари или в близките дни от началото на алгоритъма. През март 2013 г., Google обявиха, че се правят корекции на Panda част от цялостната му алгоритъм за класиране.

Matt Cutt за Панда

Matt Cutt казва „Тази актуализация е предназначена да намали пейдж ранка за сайтове с ниско качество, които са с малка стойност и не предлагат ново и полезно съдържание, копират съдържание от други сайтове или блогове и го рециклират. Такива сайтове не са само полезени никому. В същото време, Панда ще осигури по-добро класиране за висококачествените сайтове с оригинално съдържание и информация като научни изследвания, по-задълбочени доклади, информативни анализи и други. “

Google Panda , а аз ликувам !

Така и не успях да усетя трусовете от Панда, въпреки че по времето на пускане на Панда мениджирах цели два силни уеб сайта и двата играещи ролята на портали единият за музика, а другият фен сайт на разпространена онлайн игра. А може би и не бях толкова навътре с всички black hat методи, или пък предпочитах да играя по правилата. Всъщност сега си спомням, че имаше доста услуги за по 5-10$ , които можеше да се купят на черният пазар с имена от типа „Link Pyramid“ или „Web 2 link wheel“  и др., които е интересно че продължават да се продават дори днес, а годината е 2015. Моят съвет към всички е да не си дават парите за такива схеми, защото това единствено може да навреди на сайта им. Ако и вие сте от white hat братството като мен или „добрите бели магьосници на seo“ , също не сте усетили особена промяна, освен може би към положителното.

Резюме

Да систематизираме пораженията:

 • Дублиращо се съдържание
 • Не поддържане на актуално съдържание
 • Всякакви black hat методи – линк пирамиди, ферми за линкове, сателити, blog спам коментари, fake гост блогъри, скрейпъри
 • Сайтове натъпкани с реклама
 • Сайтове избягвани в резултатите от Google потребителите

Заключение

О, ами радвам се разбира се, че Панда дойде. Панда е моят спасител, както и супер-героят като каквато съм я представил в изображенията към статията. Какво по-добро от това интернет да стане едно по-чисто място. Също така Panda алгоритъма предпази Google, като им запази силната позиция на универсалната търсеща услуга в интернет, защото много хора, започнаха да се ориентират към други търсачки. Включително се появиха и български такива. Ако алгоритъма Панда не беше влезнал в сила тогава, сега все още щяхме да виждаме нацапани уеб сайтове на първа и втора страница. Помня, че в онези дни ми се е случвало да стигна и до 8-9-та страница в терсенията си, за да намеря съкровището, което ми е необходимо. Замислете се и вие не бихте искали при написването на „евтини дрехи“ , да ви засяпат с резултати от блог постъри пишещи баластра, сочеща към сайтове със скъпи дрехи или дрехи на неконкурентни цени. Това си е измама. Търсиш едно и намираш друго, не е приятно преживяване за крайният потребител, още повече когато крайният потребител сме ние. С удоволствие ще приема вашите предложения за това какво мога да допълня към статията „Всичко за Google Panda“. Чувствайте се добре дошли да ме поправите, ако смятате че съм сбъркал нещо или просто искате да изразите мнението си по темата кимайки колко сте съгласни или как въобще не сте съгласни и Панда ви е осакатила бизнеса на „лъжеоптимизатори“. Всичко хубаво от мен и очаквайте нови статии за панда ъпдейтите и другите алгоритми на Google скоро в категория SEO > Google > Алгоритми на сайта и SEO блога. Ако сте имали сайт „back in the days“ и наскоро се оптивате да си направите пак и да го оптимизирате по „старият начин“ , но не ви се получава, винаги може да се свържете с нас, на посочените телефони или да ни изпратите писмо на  ел. поща в сайта, за да ви помогнем и да свършим това за вас.   Ключови думи: Панда, Panda SEO, Google Panda алгоритъм, безплатни съвети за Google Panda, seo оптимизация panda

4 thoughts on “Пълно ръководство за Google Panda”

 1. Намрих сайта ви от Google. Благдаря, за информацията, мога ли да поискам съвети как да върна сайта си обратно, след като направих някои от нещата за които пише да не се правят и се доверих на друг оптимизатор. Имам нужда някой да ми помогне да се появя на първата страница или ако може да ми дадете лник да чета. Какво да правя? Ако искам да се консултирам с вас безплатна ли е консултацията? Благодаря.

  1. Здравейте, Диян!
   Радвам се, че ми пишете и имате въпроси, въпреки че не съм сигурен, колко са свързани с Panda Update-a на Google. Побързах да ви отговоря, веднага щом видях коментара ви.
   На първият ви въпрос „Какво да правя?“ отговора е, че нямам представа какво точно се е случило и не искам да ви подведа и да дам грешни инструкции, ако желаете, може да се свържете с нас или лично с мен и да разберем, откъде точно е дошъл проблема не се колебайте да го направите. Колкото до другият ви въпрос: Консултацията за SEO е безплатна за всеки наш клиент, който има сайт от нас и така и месечната такса за SEO е на половина. Все пак не се притеснявайте да питате, въпросите са безплатни и ще се радвам да ви упътя.

 2. Крум Томов

  Нямах нерви да изчета целият материал, но това далеч не ми помага да си оптимизирам сайта, като знам някои общи неща около Panda … те толкова алгоритми за оптимизация вече са влезнали и има толкова много ъпдейти, че тази информация не ми помага хич.

  1. Samuel Ignatov

   Ами те затова хората си предлагат услугите, не могат да ти разкрият целият си бизнес тук предполагам, иначе какво остава за тях? Но видях, че навсякъде в сайта си хейтнал мъч как нищо не си научил и не ти е помогнало, вместо да се радваш, че има изобщо информация на български. Пък и в статията пише, че скоро идват и други за другите алгоритми и ъпдейтите им, ама кой да чете…

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top