Рецензия на Majestic SEO

Съдържание:

Рецензия и оценка на Majestic SEO за уеб сайт

Majestic SEO tool review from vzemiseo.com
Majestic SEO tool ревю от vzemiseo.com

Majestic SEO е уеб базиран софтуер, който е съсредоточен върху предоставянето на информация за изграждане на обратни връзки към уеб сайта ви, проследяване на репутацията на сайта ви в интернет, конкурентен анализ на връзките ви и анализ на трафика на уеб сайта. Majestic, има различни начини на приложение и използване, от които най-често се възползват SEO специалисти, хора като мен. Екипът на VzemiSite , също се възползва от услугите на Majestic SEO често, като приложение за сравнителен анализ на обратните връзки към сайтовете на клиентите ни и за стандартни SEO одити. Като цяло, този инструмент е много мощен по отношение на проучването и изграждането на стратегии за обратни връзки за клиенти. Накратко Като цяло Majestic SEO е лесен за използване и ефективен в резултатите си от анализите, за да направите равносметка и исторически анализ на back link-овете (обратните връзки) към сайта ви от други места в интернет. Първоначалното впечатление на всеки, който не работил до момента с уеб софтуера на  Majestic за SEO, както и с подобен уеб софтуер за анализ на сайт, може да е на объркване, поради многото информация и начина, по който тя се показва в крайните резултати. Всъщност данните са лесни за разбиране и тълкуване, щом веднъж се ориентирате къде да гледате. Данните от Majestic SEO се вземат от вътрешният инструмент на софтуера, вместо да бъдат вземани външно от търсачките – Google, Yahoo и Bing. Ако търсите един динамичен инструмент, който е фокусиран върху изграждане на връзки/backlinks, опитайте Majestic SEO. Въпреки това, ако не сте толкова заинтересуване от back links, то тогава, може би това не е вашият инструмент =). Majestic SEO не разполага с инструменти валидиращо кода или PR Check (инструменти за проверка ранка на вашият уеб сайт), що се отнася до обратни връзки и взимане от органичният трафик – OST на вашите конкуренти, това е най-добрият инструмент. Ние от екипът на VzemiSite смятаме, че цената на инструмента за „PRO“ планове и отключването на лимита, който е твърде малък е малко тлъстичка, особено като за България. В случай, че имате чуждестранни клиенти, обаче с каквито ние работим, няма да усетите месечната си вноска за плана. Все пак качеството на услугата за анализ на обратните връзки е добро, но не най-доброто. Повече предложения за инструменти за анализ на обратни връзки ще можете да видите в бъдещите статии на сайта. Предимства:

 • Интуитивен интерфейс: Просто поставяте URL адреса и за секунди получавате необходимата информация за обратните връзки към вашият сайт.

 • Разполагате с резюме на цялата информация необходима за създаване на стратегия за изграждане на обратни връзки, което включва „външни обратни връзки“, „сочещи към вас домейни“, Trust Flow (мярка за измерване на доверието към страницата ви) и Citation Flow (за момента го приемете като споменаване на части от ваши материали, водещи към сайта ви).

 • Majestic SEO предоставя възможност за Download на направените отчети и доклади съдържащ цялата информация от анализа.

 • Различни ценови планове, подходящи за бюджета на вашият проект или проекти.

 • Позволява интеграция с API-а на Google SpreadSheet

 • Често предоставят безплатни уроци за работа с инструмента на e-mail

 • Безплатен анализ на обратните връзки за „вашите уебсайтове“ сайтове добавени в Majestic, като ваша собственост, които вече имат и лимитиран брой безплатни анализи с доклад.

 • Имат приложение за WordPress, с което директно може да гледате статистика за сайта си от работният панел на WP

Недостатъци:

 • Сравняването с конкурентни сайтове не е особено лесно в уеб интерфейса, за по-добро сравнение използвайте сваленият .csv

 • За да получите полезни резултати за обработка е необходимо повече време

 • Не предлага красиво и подредено представяне на информацията

 • Повечето диаграми са трудни за четене от масовият потребител с правилно разбиране

 • Някои неща на Majestic SEO изглеждат много дървени сравнение с конкурентите му

Планове и цени Плановете на Majestic SEO биват както месечни абонаменти, така и годишни. Разбира се една от възможностите е безплатна т.е. „FREE“ , но разбира се не очаквайте тя да ви свърши работа дори за повърхностен анализ. Личните ми впечатления от безплатният план са, че той е изключително лимитиран. Такъв анализ, можете да направите и без регистрация. Ако все пак искате да изпробвате безплатно „PRO“ версията, за да напишете ревю като моето, можете да се възползвате в рамките на месец. Най-добрият им абонаментен план се води този с откриване на до 1000млн. обратни връзки към сайт. Разбира се цената му е впечатляваща и никоя малка и дори средна агенция за онлайн маркетинг не би направила инвестицията от $3999.90 на година, пък и честно казано би било безсмислено. Всичките им цени не включват VAT такси. Всеки план над Silver е просто безсмислен за нашата малка България.

Majestic SEO - Plans and Pricing
Majestic SEO – Plans and Pricing

Majestic SEO Препоръчва плана „Gold“, който позволява анализ на 25 милиона бек-линкове  и 5000 реда изследвани данни. В сравнение с инструменти като Raven Tools, които предлагат цялостен 30-дневен пробен период и Ahrefs.com, който пък показва данни по по-лесен за разбиране начин, Majestic SEO е в своя собствена класация. Ако смятате обратните връзки за сериозна инвестиция и искате да се захванете с това, Majestic SEO си струва парите. Ако пък просто се опитвате да изграждите връзки и се сблъсквате с инструмента за първи път, или не се нуждаете от такива детайлни данни за анализ и работата и целта, която се оптивате да постигнете е друга, някой друг инструмент би свършил работата за вас.

Възможнисти и Характеристика на инструмента

The Site Explorer позволява на потребителите да получат пълно доклад с обратните връзки и как те са били натрупани постепенно. The Site Explorer също показва обобщена статистика за обратните връзки (backlinks) в категории като линкове от образователни сайтове (EDU), правителствени беклинкове(.GOV) и индексирани URL адреси. Както се вижда графика, показваща целият поток от връзки, натрупани през последните пет години. Majestic Site Explorer – Видео Презентация

На снимката по-долу ще видите информацията, която SEO Majestic Tool-a дава след безплатният анализ на сайт. Това включва информация свързана с домейна и Линк-Профила на сайта ви. Външни обратно-сочесщи връзки, обратно-сочещи домейни, сочещи IP-та към сайта ви, събнети, Trust Flow и Citiation Flow. На снимката са показани и две диаграми – на текущите обратни връзки и на историята на изграждане на линковете до момента.

Backlink History диаграмата  ви позволява да сравнявате изградените backlink-ове за последните 90 дена. Полезен инструмент, ако искаме да видим как е работил нашият маркетинг директор и за какво е пръснал парите по проекта. =) „Страната на шега“, но това е един полезен инструмент, с който да сверим нивото си спрямо себе си и да видим имаме ли подобрение или не. Скалата отляво е за измерване на обратно-сочещите линкове, а тази отдясно за домейните с обратен линк към нас. Ако се питате каква е разликата. Пример: Резултатите от първата диаграма показват не само линковете към основният домейн vzemiseo.com, а и общият брой на обратните връзки, като на един домейн можете да имате повече 1 линкове. Например: vzemiseo.com, vzemiseo.com/seo, vzemiseo.com/seo/seo-ceni с различни анкър текстове и Majestic ще отчита всички тях, докато на втората диаграма ще ви покаже, че всичките тези линкове сочат от един домейн и на нея ще отчете „числото 1“.


Инструментът за търсене Explorer позволява на потребителите да търсят по ключови думи, за да проверите кои ключови думи се използват в заглавията на сайта, URL адресите, както и с какъв anchor текст. Инструментът предоставя богата информация, ако се интересувате от това как се  конкурирате (класирате) по специфични термини за търсене.

Ето един пример на данните, които Majestic SEO получава, по заявка за търсене на „SEO“:

SEO Majestic Site Explorer


Заключителни мисли

Като цяло, любимото ми нещо за този инструмент е възможността да анализира линковете на моите клиенти, които се нуждаят от SEO одит. Първоначално, интерфейсът изглеждаше малко смущаващ, а данните изглеждахаа трудни за да се анализират добре, но след като влезнах по-навътре в нещата и работата на ползване на инструмента, стана много по-лесно за разбиране и се оказа полезен. Majestic SEO има възможност за използване на „Fresh Index“ (Съвсем пресен анализ) и „Исторически Index“ (анализ на backlinks от самото начало) в зависимост от това какви видове backlink-ове (препратки) искате да видите. Има и опция да се скрият изтритите препратки при анализиране на данните. Това прави много по-лесно да се види пътя на връзките, които все още се индексират и са активни в други сайтове и помага да проследите, когато някоя връзка си замине. Преценявате кои да запазите и кои са безполезни и само ще ви навредят и е редно да се отървете от тях. За нашия екип, Majestic SEO има доказан успех. Все пак, аз не препоръчвам този инструмент на крайният потребител,  освен ако не иска да направи задълбочен анали и е необходимо сериозно почистване на обратните връзки на сайта му . Това е един полезен инструмент с много възможности за създаване на план за линк билдинг и изкореняването на „лоши връзки“, които не могат да помогнат, а е по-вероятно да навредят на рейтингът ви и на  на вашия бизнес. Какви инструменти за анализ, бихте ни предложили вие и какво ви харесва в работата с тях?

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top