Google+ Пълно Ръководство

Съдържание:

Google+ Wiki Bulgaria

Въведение в Google+

Въпреки огромният брой позитиви на Google+ . Напоследък като основна социална мрежа се предпочита предимно неговият син роднина. Синята мъгла се налага в цял свят,  не само за голям брой социални потребители, но и за, ако не всички, то повечето пазарни нисши, малки търговци, любителски организации и дори бизнес и корпоративни страници и групи. Хората ме питат „Защо да избера Google+ ?“ Защо да избера Google+ , когато всички потребители са се насочили към facebook и вкисват животите си там от сутрин до вечер ? Да не се лъжем, социалната мрежа на G+ е провал и това се знае от самото начало. Когато Марк Зъкърбърг, открадва (взаимства) идеята за Facebook,  Google са му завидели много и на свой ред им се е приискало да имат своя социална мрежа. Наистина ли така стоят нещата? Съвсем не бих казал. Google+ в днешни дни въобще не е това, което беше през не толкова далечната 2011, но 4 години по-рано наистина тежестта му граничеше с нулата, като на всяко новородено нещо, разбира се. Това е идеалният пример, който ни показва, че независимо търсенето, предлагането, изобилието, пазара и други по-маловажни фактори, винаги е от значение кой стои зад твоят проект. Компания с мащабите на Google и лидер в областта си (интернет средата) , независимо от продукта си, успява да го пласира по свой начин. Мрежата на гигантската търсачка беше досадна, буквално навирана в носовете ни с апел за регистрация в нея посредством Youtube канали или други методи. Напоследък, обаче се забелязва точно обратното. Все повече хора, „умират да я ползват“. Причината не е една, а няколко и за тях ще разберете по-долу в текста.

google-plus-vs-facebook-vzemisite
Google+ vs Facebook

Google+ в момента (Google+ в наши дни) Нарочно започвам провокативно и с открито недоволство към това, което беше G+. Но с всеки ден в рамките на четири години, те порастнаха много. Не толкова като социална мрежа, а повече като начин на мислене и отношение към ползвателите си. На мнение съм, че която и да е социална мрежа не е заместител на общуването и комуникацията лице в лице и въпреки условията на ползване на социалните мрежи, тяхната политика спрямо ползвателите им и безкомпромисното им отношение към личната информация на всеки отделен член, хората продължават да ги използват и боготворят. Не могат да си представят ден без синята мъгла, както ще я наричам занапред. Google+ наистина отпуснаха юздите, когато видяха, че не привличат хората, а дори ги отблъскват, притискайки ги да правят нещо, което не всеки желае. Има и хора, които са в другата крайност например. Имат регистрации навсякъде, качват наляво и надясно без да им пука или без да четат условията с които са се съгласили, а просто слагат тикче на онази кутийка в началото на всяка регистрация, на която пише „I agree with the terms of use“ , почти винаги – подчертано и води до страница с „Правилата и условията на ползване“. Политиката на G+ се промени и постепенно хората осъзнаха нуждата да имат G+ профили, G+ групи, G+ страници. Ще попитате „Защо?“ или „Why in the name of the O mighty WWW?“. За отговорът на този въпрос, бихте се досетили и сами, ако имате собствен бизнес, кауза или занимание, което искате да е популярно в интернет. Защото днес изразът „да си популярен в интернет“ , не се свърза само с това да получиш еднократно 20хил. реални посетители от синята мъгла, поради споделянето на един добър материал. Разумните инвеститори мислят, не само за днес, а за седмица, ден, месец, дори години по-късно или с други думи, не ги устройва извстността и успеха за 1 ден, които може да дефинираме като просто „ПИК на скалата на OTS„. Тогава идва нещо, което на английски формулираме като „long therm investments“ или дългосрочна инвестиция. Не за първи път казвам, че в интернет пространството нашата валута е съдържанието. Ключов фактор за оценка на авторитета на една страница е полезността и оригиналността на нейното съдържание. Понякога, дори да прекрачим всички правила за оптимизация на уеб страница, ако съдържанието ни е уникално, полезно и информативно, шанса да се видим на първа позиция в Google, никак не е малък, поради сложността и всевъзможните алгоритми на калкулация за по-релевантна преценка, повече  като човек, отколкото като машина за търсене.

Google+ Потребителски профил

Естествено, както навсякъде другаде в интернет и тук имате потребителски профил. Профилът ви съдържа информация за вас самите, нещата които сте споделяли и отбелязали с +1 , коментарите ви към публикации на ваши колеги, приятели и др. В Google +, профилът на всеки потребител е публично видим и е свързан с много други Google модули. Това ще рече, че включва основните неща, които и други социални мрежи като снимка на потребителския профил, раздел – за мен/за нас, снимка на фона, снимка на корицата и други. Страницата за мен съдържа информация за: вашата работа, образувание, интереси, местожителство, роден град, личен уеб адрес на блог или фирма и др. Също така включва няколко раздела, в които можете да представите интернет приносът си към световната общност, като например някои ваши трудове. Можете да добавите информация за другите ви социални профили, в кои организации сте член и кои са вашите партньори. Влияние на Google+ над резултатите от търсене SERPs

Google+ резултати в Google SERP
Google+ резултати в Google SERP

Защо профилът и страницата ни в Google+, да са толкова важни ? Важни са защото при търсене в Google, точно така в Google, не в Google+ има огромна вероятност, ако ваш последовател, който ви е добавил в кръг използва ключова дума, свързана с неговият интерес на търсене и тази ключова дума „съвсем случайно“ фигурира във ваша публикация, независимо споделена от друг сайт или ваша собствена публикация в Google+, да ви открие на ПЪРВА страница. Пример за такъв резултат от добавена в кръгове страница, може да видите по-долу. Счита се, че от търсенето ви на определена фраза ще бъде интересен и по-важното приоритетен резултат публикацията на страница или човек, който вече следите. Пример: Аз съм влезнал от личният си профил – „Борислав Йорданов“ и предварително съм последвал профилът на Vzemisite и съм го добавил в кръговете си. При търсене в търсачката на Google от профил „Борислав Йорданов“ с ключовият израз „white hat“ , дори без да бъде „white hat seo“ , получавам като предложен резултат на първа страница публикация (post) от статия на този, който следвам (в случая профилът на ВземиСайт). Констатирам това като много мощно оръжие за повлияване в резултатите на вашите последователи.

Кръгове (Google+ Circles)

Кръговете са основеният начин и елемент на Google + да добавите някого или да го последвате. Те дават възможност на потребителите да организират хората в групи или списъци за споделяне от различните продукти и услуги на Google. Организирането на кръговете се извършва на принципна на drag-drop-ването. След създаването на кръг, потребителят от Google+ може да сподели конкретно съдържание само до определената от него среда (избраният от него кръг). Така например, работят тематичните кръгове за съдържание, като позволяват споделянето само между колеги на една фирма, или пък група приятели, както и само между хора от семейството. Публичната опция за споделяне „Public“ позволява всеки потребител на Google+ да може да прегледа вашите публикации. Кръговете са ви познати до сега от синята книга като „персонализиране на споделянето“ , само че тук вие сами определяте аудиторията си и кой да добавите в нея. Преспективата е малко по-широка, но зависи от гледната точка.

Друга функция на Google Circles е да контролира съдържанието на нечии поток от информация. Един потребител може да кликнете върху „Circle“ в лявата част на страницата и в друг кръг (в центъра) ще визуализират само публикации споделени в този кръг от потребителите участващи в него. За несегментиран поток от информация (той включва съдържанието от всички кръгове на потребителя), като всеки кръг има „слайдер“ конфигурация на позициятя с четири възможности: „нищо избрано„, „само някои неща„, „повечето неща„, и „всичко„. Ако сте избрали „нищо“ не се изисква от вас да кликнвате върху името на Кръга, за да видите изрично съдържанието от потребителите в този кръг. Настройката „всичко“ показва всичките публикации в кръга. Останалите две възможности указват контрол на количеството на показваните публикации, които се появяват в главния поток публикаци, като алгоритъма за контрол следва логиката, за да скрие или покаже желаното от вас.

Google+ и Бизнес Страниците Честното ми мнение за мрежата на Google е, че тя е ориентирана повече към бизнес модела за бизнес страници и профилите на активните интернет разрабочици. Разбира се, колкото по-скоро се присъедините към нея, толкова повече авторитет „authority“ ще натрупате пред Google. Това оказва пряко влияние върху класирането на бизнесът ви онлайн. За разлика от място като синята мъгла, Google+ предлага истински органичен трафик, при това от директно търсене в търсачката. Всички знаем, че синята книга няма как да ни предложи такова нещо. Нейната система е по-скоро ориентирана върху това да продава, правейки приход за себе си и експлоатирайки собствениците на услуги, като лимитира аудиторията им , ако отказват да заплатят. Според мен великият преход за всеки персонално, ще започне едва когато сериозността на погледа върху собствените занимания и интереси се промени изцяло. Разбира се всяка мрежа има своите аудитории и съвсем искрено казвам, че аудиториите в Google+ са много по-сериозни и като авторитет и като съдържание. Google+ , Gmail и електронната поща Всъщност на пръв поглед, ще кажете, тези трите нямат кой знае каква връзка. Да, ама грешите. Всеки ваш профил в Google, може да бъде възприет като валута, която определя абсолютната стойност на вашият принос в определена нисша в интернет. (И когато казвам „ваш профил“ , имам предвид „съдържанието, което сте публикували от него, участието ви в дискусии и цялостната активност от датата му на създаване.“) Нещо, което още не се е обезценило и по различни критерии дори е положителен авторитет – именно датата на създаване.

Google+ Profilеs
Multiple Google+ Profilеs / Gmail Profile switch

Тук ви показвам примерна снимка на моите профили в Google+. На нея може да видите как съм stack-нал мои профили отговарящи на различни e-mail адреси и лесно мога да превключвам между тях. Страшно удобно за проверка на множество e-mail адреси, когато си инциатор на собствен бизнес и собствени каузи. Ако се занимавате с повече от едно неща или просто искате да имате фирмен e-mail и Google+ Акаунт и същевременно личен Gmail и да ги проверявате без да излизате от който и да е от тях, повярвайте ми, ще се влюбите в тове находчиво решение на Google да ги обедини и да можете с едно щракване, вече да пишете от друго име. Също е много полезно, дори да не ръководите бизнес. Например, ако живеете с жена си и двамата използвате една работна станция. Възможностите са безкрайни, но все още има минуси и негативи, които може да се подобрят. Например, за да направите един от G+ профилите/ Gmail-ите си главен „Main Profile“ е необходимо да излезнете от всички останали и да влезнете отново, но този път първо с него. Може би донякъде от съображения за сигурност, но продължава да виси като нещо, което далеч не ми е любимо.

Google+ Добавки за Уеб Разработчици

Добавките на социалната мрежа на Google за уеб разработчици са многобройни и ще ги откриете в различни форми, с възможност за персонализиране на изгледа и внасяне на уникалност към тях. Тук ще ви запозная с повечето от инструментите за споделяне, а при интерес от ваша страна, можете да посетите страницата за „Значки и приспособления“ и да изработите по техният модел ваш собствен инструмент отговарящ на нуждите ви.

Google+ webtools (инструменти за уеб разработчици)
Google+ Инструменти и добавки за уеб разработчици.

Google+1 Бутон Google+ си има „+1 бутонgoogle-plus1-button , който позволява на уеб сърфистите, да препоръчат сайт или част от него и е аналогичен на бутона „харесвам“ във Facebook. Бутонът +1 може да бъде задействан от всяка страница в интернет, ако е поставен предварително от уебмастър и дава възможност за моментално споделяне с кратък коментар от посетител. По-нататък ще разберете каква могъща сила, всъщност е този бутон за популяризирането и оптимизацията на страниците ви. За да се сдобиете с такъв, единственото, което е необходимо да направите е да посетите Google Developers или с други думи сайта на разработчиците на Google, за други уеб разработчици. Въпросният уеб инструмент „Web Tool“ може да вземете и като последвате връзката – вземи G+ бутон сега. Бутонът поставен в нашият сайт, ще видите над всяка индивидуална страница, а понякога и най-долу в нея. На картинката е означен като „НОМЕР 3″. „НОМЕР 1“  е стилизиран Google бутон от Addthis. Google+ Значки / Google+ Badges Google+ предоставя голям брой вариации на тъй наречените „Значки„. Трите основни категории значки са:

  1. Google+ Профили
  2. Google+ Страници
  3. Google+ Общности
Google+ Видове Значки - google plus badge types
Google+ Видове Значки (Badge Types)

Кодът необходим за визуализацията на Google+ Значка:

<script src="https://apis.google.com/js/platform.js" async defer></script>
<g:person href="https://plus.google.com/{profileId}" data-rel="author"></g:person>

Под „НОМЕР 2“ на схемата по-горе, може да видите най-стегнатият изглед на Google Значката, който използваме на нашият сайт. Най-хубавото е, че ако вече сте интегрирали Google+ бутона на страницата си, не е необходимо да добавяте platform.js скрипта отново, може просто да поставите g:person tag-а. или да използвате <div></div>, като добавяте всеки атрибут с префикс data- :

<script src="https://apis.google.com/js/platform.js" async defer></script>
<div class="g-person" data-href="https://plus.google.com/{profileId}"></div>

В случаят data=href="" e атрибутът сочещ адреса (ID-то) на вашата страница.

Помощна таблица за значките 

[table id=1 /] Google+ Вход в сайт Това е много полезен фичър на Google+. В наши дни, хората искат просто да свалят файл или да напишат коментар, но нямат време за поредната регистрация. Дори повечето предпочитат да влизат със социалните си профили. Да добавите Google+ вход в сайт, не е никак трудна задача. Можете да се справите сами, като посетите страницата им за Google+ вход в сайт и разгледате 8-те стъпки за имплементиране на този модул във вашият код. Повече информация за оптимизирането на сайта и добавянето и тестването на социален вход с Google+ профили ще намерите в Google Developers Console. Google+ и Рекламите Това може би е любимата ми част. В Google+ няма реклами. Няма позициониране на продукти и показването на страници не е базирано на това, колко плащаш на клик или на показване, за разлика от други социални мрежи. Поне за момента това е така и според мен, причината е, че Google имат достатъчен приход от Adwords и не ламтят за повече. Това условие, разбира се може да се промени, когато всички се преориентират към мрежата им, но сега и в далечно бъдеще не се очакват подобни действия от тяхна страна. Сякаш вече са си взели необходимият урок откакто се опитваха да наложат Google+ мрежата преди няколко години. Пример: За разлика от синята книга, ако докато си пиша в Google Hangouts и случайно спомена на приятелката си, че мой приятел има рожден ден и му готвим изненада, Google+ няма да започне да ме залива с предложения за „Торти за рожден ден“ или пък „Парти изненада в София“ и „Магазин за подаръци за най-добри приятели“. Изключително ми харесва, че ще си спестя да виждам навсякъде „бълване“ на съдържание по ключови думи от реклами и предложения да харесам тази и друга страница на стената си. Всъщност, за да бъда честен, не съм използвал официалният си личен профил във facebook отGoogle+ Last visit 06,08,2015. Google Chat – Google Hangouts Google Hangouts не е толкова популярен в България. Hangouts представлява безплатен чат с видео-конферентна връзка и разговори с до 10 души, което може да се ползва директно от Google+ мобилното приложение, също толкова успешно както от сайта и gmail. С него се комбинират отлично и други Google приложения, което позволява на потребителите да споделят документи, записки, снимки или техните екрани с други потребители. Google Hangouts използва YouTube, Google Docs и Capture API, като от Google са разрешили Hangouts API да се използва и от трети страни, с цел разпространяване и удобство на услугата.

Hangouts изглед в Google+
Hangouts изглед в Google+

Мобилната версия на Hangouts е за Android 2.3+ устройства с предна камера, а пък от 2012 г. в Google Hangouts e достъпен и за потребителите на IOS – Iphone, Ipad и др. Hangouts On-Air дава на потребителите възможността да се създават мигновени уебкаст в Google+ и да предават на живо, към свързан YouTube канал. Излъчванията също могат да се записват за по-късно гледане. Все пак видео споделянето не е разрешено на потребителите на възраст под 18 години или посетители от Китай, Тайланд, или Виетнам поради техните вътрешни закони. Добрата новина за SEO оптимизаторите е, че след заснемане и излъчване, видео материалите могат да се публикуват и индексират от Google в резултати от търсенето (SERPs) мигновено. Разрешено е и вграждането на онлайн излъчванията в сайтове, което е голям + за всяка уеб медия. Може да поставите собствени изисквания към аудиторията си, като филтрирате желаните от нежеланите наблюдаващи. Кат оставим настрана функциите за видео споделяне и излъчване на жив поток – „Live Stream“ , Google Hangouts e отлично място за размяна на текстови съобщения и създаване на групи. Група на класа, група в университета или група на работа. Така комуникацията между един екип се осъществява бързо и в реално време.

1 thought on “Google+ Пълно Ръководство”

  1. Ванеса

    Супер много информация за възприемане на един път, още повече че съм нова в блогването и Google+ , но наистина полезни неща са показани като например това за показванията в резултатите на Google+ при следене на профила. Дори ме амбицирахте да сложа google значка на сайта си, въпреки, че съм много скептична за това, кой ще я клика тази значка. 😀

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top