OST – Oрганичен Tрафик (OST и SERP)

Съдържание:

OSТ - Organic Search Traffic SEO (Органичен Трафик)

OST описва органичен трафик или organic traffic на търсене, идващ от търсещите машини по натурален начин от търсенията на хората. Търсачките като Google използват редица алгоритми, за да подобрят релевантността на показваните резултати, като анализират и опознават човешката аудитория, а след това по тяхна оценка класират съдържанието на сайтовете на отредените им позиции.

SERPs са списъсъци от резултатите на търсачките, които се показват спрямо тежестта на търсените ключови думи и отношението им към начина на търсене. Разбира се търсенията ви в Google например включват и някои от „препоръчаните сайтове“ т.е. платените рекламни места в търсачките, които често можем да видим отляво или отдясно предложени като „реклама“ от Adwords. Тези търсения не са органичен трафик и се заплащат като „плати на клик“. Оттук може да проверите вашият SERP по ключови думи.

Органичен трафик и органични посещения от Google
Графика на органичен трафик от търсенията по ключови думи в Google (по месеци) .

Важно: Органичният трафик е показател за информативността и уникалността на съдържанието ви. Това е най-добрият начин да прецените как се справяте или как се справя, човекът оптимизиращ вашият сайт. OST е често срещан термин в услугите за SEO оптимизация на сайтове , но оптимизаторите също толкова често пропускат да го обяснят на клиентите си.

Някои примери за SEO техники използвани да се докара органичен трафик са ползването на ключови думи и анализа на ключовите думи в съдържанието, backlink-инга (обратно сочещите връзки към вашият сайт, което спомага за популяризиране на съдържанието ви) и писането на оптимизирано съдържание достъпно и леко четиво за хората.

Google Analytics - OTS (Organic traffic in Google Analytics)
Примерна графика на органичният трафик в Google Analytics.

В Google Analytics, може да добавите сайта си към анализиращата програма на търсачката и по този начин, както виждате на тази графика ще имате възможността да достъпите информация за посещенията по държави и населени места , катко и % процента на новите търсения и завърналите се посетители обратно към сайта ви. Има информация за продължителността на сесията на потребителите, както и много други полезни инструменти за анализ.

3 thoughts on “OST – Oрганичен Tрафик (OST и SERP)”

  1. Николай

    Много добре написано!Благодаря за полезната информация, не бях много запознат с Google анализите и SERP , но статистиките ми показаха, някои неща на които да обърна внимание и това подобри класирането ми в Google на сайта с цяла страница и 2 позиции!

    1. Радвам се, че съм успял да ви помогна, Николай ! Успех със сайта ви. Последвайте ме в социалните мрежи и най-вече Google+ , за да виждате какво споделяме и за какво пишем, може да ви е от полза.

  2. Ванеса

    Охх, някой като че ли вече беше питал този въпрос, но още нямаше отговор в коментарите. Може ли повече информация за органичният трафик от социалните медии ? Изобщо този трафик от социалните медии до колко е органичен и как да го разделим от платеният трафик ? Също така какво мислите за комбинацията на платен с органичен трафик от социалните мрежи и Google?

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top