27 SEO трика за по-добро класиране в Google

Всички ние се чудим какви SEO трикове да приложим, за да се качим нагоре по стълбите на Google и да се наредим при големите. За да разберем кои са триковете, ще е нужно да направим анализ и много да експериментираме. Търсачките не казват какви са триковете, а само казват правилата за качество. Затова по-долу ще Ви дам работещи трикове, които можете да приложите. Една част от тях сигурно ги знаете вече, други може и да не ги знаете.

 

1. Тагове H1 и H2

H1 и по-конкретно заглавието в началото на страницата, отбелязано с h1 играе може би решаваща роля за търсачите и има най-голяма тежест от останалите. Затова е задължително основната ключова дума или фраза да се съдържа в самото заглавие (h1) на целевата страница. Разбира се, че h1 e главното заглавие на страницата, което трябва да се съдържа в началото на самата страница. Този таг трябва да се използва само веднъж на страница!

Брандът задължително трябва да присъства в h1 тага, като той може да се съдържа в заглавието на сайта. В случай, че само името на фирмата Ви или името на сайта Ви са написани в заглавието на сайта, което се намира най-отгоре, то след името на страницата ще се визуализира брандът при резултатите от търсене, като ще изглежда така заглавието на страницата: Заглавие на страница – Бранд. В случай, че в заглавието на сайта нямате бранд, то тогава трябва да го напишете в  заглавието на целевата страница. Това Ви отличава от конкурентите, а и не само – търсачките също го оценяват, а това помага и заглавието да е уникално, като в себе си съдържа бранд.

Първата дума в title има най-голяма тежест и е желателно тя да е ключова, а не бранд. Брандът е добре дори да е след заглавието.

Самото заглавие на страницата трябва да е уникално (над 90%), да грабва вниманието на потребителите, да им отговаря на техните въпроси, които биха задали при търсене и да е не повече от 70 символа. По-дълги заглавия просто не се визуализират в резултатите от търсене, а като надхвърлят 70 символа и се отсича останалата част от заглавието, като се поставят три точки… Помнете, че кратките заглавия от 40 – 45 символа се класират най-добре. Не е добре обаче да е под 40 символа.

Как да разберете дали едно заглавие е уникално? Има 2 начина:

  • Проверка с инструмент за проверка на уникалност, като Advego Plagiatus;
  • Ограждане с кавички на фразата и иницииране на търсене в Google.

Ключовите думи в h2 също играят основна роля за класирането, затова е задължително и в този таг да сложите основните думи, за които се борите.

 

2. Подновяване на домейна за повече от 1 година (минимум 2 години)

Google, а и останалите търсачки считат, че сте по-сериозни като си закупите/подновите домейна за повече от 1 година, като например за 2 или 3 години. Съответно би следвало това да ви дава предимство за по-добро класиране.

 

3. Стари и авторитетни домейни

Старите и авторитетни домейни се котират по-добре в Google, както и в останалите търсачки. Затова е добре като си правите нов сайт, той да бъде на стар домейн. От него си купих този домейн и съм доволен. Той определено ще ви помогне при избор на подходящ домейн. Иначе има инструменти за намиране на изтекли домейни, но сами трудно бихте се справили с избора, защото трябва да бъдат добре анализирани, по възможност тематични и да не са били наказвани или пък да не са били от сайтове за възрастни, тоест да са били с добра история, освен с висок авторитет и тематичност. Добре е да се знае на какви сайтове са били тези домейни, за да не се окаже, че са били спамерски и включени като подозрителни от Гугъл.

Ако пък държите толкова на Ваш бранд, ще трябва да чакате доста и да оптимизирате доста сайта си, за да натрупа висок авторитет и възраст на домейна. Принципно само да чакате да остарее даден домейн и сайт и да не набавяте качествени линкове към сайта, не би ви помогнало за изграждането на авторитет. Той се гради с качествени линкове от авторитетни сайтове, социални сигнали и много тематични сайтове.

Избирайте домейни, които не съдържат думите, по които се борите да се класирате, защото това не ви дава предимство, а точно обратното. Стремете се да изграждате уникален бранд, а не думи от дейността. Google дава предимство на домейните с уникален бранд, а не на тези, които съдържат думи от дейността на компанията. При една външна оптимизация, ако се борите за класиране точно по тази дума в домейна, тя ще се сметне за ключова и съответно ще носите наказание за външни връзки с анкор текст, който съдържа само ключова дума и то в големи размери, защото една голяма част от линкове ви ще бъдат с тази дума и ще имате еднообразие.

Ако пък притежавате такива домейни с думи от Вашата ниша, не се притеснявайте и не ги сменяйте, те са добри и ще ви вършат работа като преди, особено ако са с висок авторитет. Просто оптимизирайте за други думи, които не се съдържат в домейна и разнообразявайте анкор текста на всяка връзка, като можете да включите името на фирмата в текстовия линк, за да играе роля като уникален бранд.

Обаче, ако сте се решили твърдо да сменяте, направете пренасочване от стария към новия домейн чрез редирект 301. Нужно е да поддържате стария домейн поне 1 година, докато научат потребителите за новия.

 

4. Дължина на текста в страница

Търсачките не индексират празни страници и не приемат заявки за индексиране на празни страници. Първо напишете качествено SEO съдържание за страницата си, което да отговаря на указанията за качество на Гугъл и едва тогава изпратете молба до Google за по-бързо индексиране.

Като стана горе дума за дължина на съдържание, тук ще стане дума за минимална дължина, която трябва да бъде минимум 300 думи. Този брой думи е задължителен, ако желаете да се класирате по-добре.

Но това е само минималната дължина, която не значи, че само с нея можете да се класирате добре. Принципно колкото по-дълго съдържание имате в страницата си, толкова по-голяма тежест ще имат основните фрази в него при класиране и толкова по-качествено ще бъде то, но не трябва да се прекалява (не повече от 2 000 – 3 000 думи на страница). Препоръчително е в качествена страница да има около 1 000 думи. Все пак не изпадайте в другата крайност да пишете цели романи на страница, защото няма кой да ги чете, а и ще получите обратен ефект при класирането. Такова дълго съдържание може да се раздели на отделни статии с подключови думи, които да се котират по-добре.

 

5. Думите „препоръки“ и „съвети“

Използвайте в някои от заглавията си една от горните думи. Търсачките ще сметнат, че давате полезна информация и ще ви издигнат нагоре. Това е полезно за оптимизация на блоговете и сателитните сайтове, които дават съвети и препоръки.

 

6. Пишете полезно съдържание за потребителите и търсачките, а не само реклама и хвалба

Търсачките гледат интереса на потребителите, а не на търговците, така че мислете повече как да предоставите максимално повече качествена информация от тази на другите, както и снимки + видеоклипове. Всяко уникално нещо е златно за Вашия текст и читателите, което ще стане диамантено за търсачките и те ще Ви възнаградят с добро представяне. В статията за оформяне на добро SEO съдържание ще разберете защо трябва да задържате посетителите по-дълго в сайта си, и как техният престой влияе на класирането.

 

7. Стремете се да си набавите линкове от авторитетни сайтове

Всеки линк от високоавторитетен сайт е много ценен, особено ако е силно тематичен. Понеже сайтът, от който получавате линк е с висок авторитет, той предава от авторитета си на сайтовете, които линква.

На държавните сайтове и неправителствените организации (сайтове на посолства, държавни агенции, министерства, университети, и др.) изкуствено се надува авторитетът. Затова е много ценно да вземете линк от държавен сайт, но това разбира се става с пари. Тези линкове са платени на годишна база и трябва да преговаряте със съответната институция. Освен това, за да Ви одобрят предложението, Вие трябва да предоставяте достатъчно полезна и тематична информация в сайта Ви, която ще е от полза за съответната институция да постави изходящ линк към Ваш сайт. Не е сигурно дали ще са съгласни и на каква цена. Принципно трудно се взема линк от държавен сайт. По-скоро можете да вземете линк от форум на университет. Самите институции не знаят какво богатство са техните сайтове. Те дори не гонят класиране като бизнеса, а го получават малко наготово. Разбира се, че и техните сайтове се оптимизират, но много лесно пробиват напред пред бизнеса. Целта е да излизат напред, защото са по-важни от бизнеса с ясната идея бизнесът да си плаща данъците. Това е така за всички държави. Винаги държавните сайтове се считат за по-важни от останалите и на тях се дава по-висок авторитет, за да се класират по-напред. За пример вижте сайта на НАП. Там трудно ще вземете линк.

 

8. Поддомейни на авторитетни домейни

Ако авторитетът на домейна е висок, той се предава и на поддомейните. Затова като ще правите сателитен сайт или блог и искате добро класиране, то използвайте авторитетните блог платформи, които ще Ви осигурят поддомейн за блога.

За категории, чужди езикови версии, форум и блог към сайта можете да използвате Ваши поддомейни от главен домейн. Всеки от тях се индексира като отделен сайт. Затова е добре всяка от категориите на онлайн магазиите да е на отделен поддомейн. Обаче, ако става дума за сателитки, то в никакъв случай да не се правят на поддомейна на сайта, който ще се оптимизира.

Недостатък е, че пейдж авторитетът на началната страница на сайта на поддомейните ще бъде по-нисък от този на заглавната страница на главния домейн, но пък за сметка на това домейн авторитетът се запазва какъвто е на главния домейн. Предимството на поддомейните е, че оптимизацията им е лесна и могат да натрупат голям авторитет, ако към тях се изградят качествени линкове. Вдигне ли се авторитетът на поддомейните, се вдига и на главния домейн, който обира сумарната стойност на авторитетите на поддомейните.

Освен всичко това, поддомейните на едни главен домейн са безплатни и без ограничения. Ако трябва за главен домейн да давате пари на годишна база, то поддомейните ви спестяват пари и вместо това. Вие плащате само за един главен домейн.

 

9. Пренасочване 301 вместо изтриване на стара страница

Ако сметнете, че съответна страница е важна (има много качествени линкове от авторитетни и тематични сайтове към нея), а решите да я триете, не го правете, защото ще загубите цялата тази линк тежест. Вместо това направете пренасочване (редирект) 301 от старата страница, която желаете да изтриете към новата страница, към която желаете да се прехвърли тази линк тежест.

Чрез пренасочване 301 можете да правите редиркет от стар към нов домейн, както и от една версия на сайта към друга.

Добре, но има един недостатък на редирект 301 – пренасочването забавя зареждането на страницата, което пречи на нейното класиране.

 

10. Проверете конкуренцията

Анализирайте първите 10 конкурентни сайта и вижте откъде са си набавили нови връзки. Добре е и от самите тях да вземете линк, както и от други тематични сайтове.

 

11. Рекламирайте чрез Google Adwords

Ако търсите първи позиции в Google, не само по време на рекламата, но и в дългосрочен план, то заделете някакъв бюджет за Google Adwords.

 

12. Обновявайте често съдържанието на сайта си с ново и качествено съдържание

Честото обновяване на сайтовете с прясна и уникална информация говори на търсачките, че те са добре поддържани и не са изоставени. Така като се обновява често едно съдържание на сайт, ботовете на търсачките виждат това и го оценяват, освен това по-често ще започнат да обхождат сайта.

Текстове губят уникалност поради кражба. Проверявайте си редовно съдържанието на сайта за уникалност, за да не се окаже в един момент, че някой Ви е копирал статията и тя е загубила уникалност, или пък са копирали частично определени неща и уникалността е намаляла драстично.

Лично аз съм виждал сайтове, които са откраднали съдържание от други сайтове. Естествено, че тези дето са го откраднали това съдържание, не са се класирали по-напред от тези с оригиналното съдържание, но в някои случаи е точно обратното, за което се надявам алгоритмите на „Гугъл“ да се усъвършенстват и да не дават възможност на авторитетните източници да копират и да се класират по-наред от първоизточниците с по-малък авторитет.

На едни сайт, въпреки че са му откраднали съдържанието, той продължава да се класира на 2-ро място, докато другият дори не се класира по тази ключова дума (извън индекса на Google е). Въпреки това смятам, че дублираното съдържание вреди и на 2-та сайта и в един момент може да се окаже, че сайтът с оригиналното съдържание не е толкова качествен, защото не съдържа уникално съдържание. Гугъл Панда ги хваща тези неща с дублираното съдържание, но те прилагат трикове, като не дублират 100% съдържанието, а 50%. Това обаче не дава добро класиране.

 

13. Труднодостъпните линкове силни ли са?

Според мен те са най-силните. Ако можете да вземете линк от уеб директория, фирмен каталог, социална мрежа, сайт за обяви или пък просто от директория за статии, то много по-трудно бихте взели линк от конкурентен сайт, също и от авторитетен държавен сайт. Колкото по-труден за набавяне е един линк – изисква плащане за публикацията, в която се намира, трудно одобряване, високи изисквания за качество, толкова по-качествен и силен би бил той. Ако вземате лесни линкове от сайтове, от които и останалите са взели, то тогава с нищо не ги превъзхождате. Идеята е да си набавите трудни линкове, освен лесни.

 

14. Афилиейт програма във вашия сайт

Това може би е златната възможност за безплатен линк билдинг и трафик към сайта, а също и продажби. Това прави сайта привлекателен за тематичните сайтове на Вашия, защото те могат да печелят от това, че са Ви донесли клиенти, а в същото време печелите и Вие с реализирани продажби и линкове, които сочат от техните сайтове към Вашия.

 

15. Ролята на Социалните сигнали

Инвестирайте плавно в социални сигнали, а не лавинообразно. Всяко едно споделяне на линк от профил от световните и популярни социални мрежи е скъпоценно за Вашия сайт и целева страница.

Нужно е да напишете интересен, ангажиращ, уникални и тематични постове в бизнес профила в съответната социалната мрежа (фирмена фейсбук страница), да сложите ключовите думи и линка към целевата страница, след което да го подсилите този пост или социален профил чрез реклама.

Така ще забележите как социалните споделяния, харесвания, коментари и членства ще се увеличават. Не забравяйте обаче, че трябва социалните сигнали да са бавни и с постоянна скорост, а не изведнъж. Затова инвестирайте постоянно и по малко в нови постове и тяхната реклама.

Не забравяйте също и да отговорите на всеки коментар под постовете, защото точно от това ще зависи дали ще провокирате потребителите да коментират още повече и да споделят.

Не мислете, че само с това сте си свършили работата, нужни са Ви и социални бутони в сайта. Ако си ги набавите и тях, то посетителите от сайта сами ще създават социални сигнали в техните профили.

 

16. Пречи ли рекламата в сайта на неговото класиране?

Според мен пречи, особено ако се прекали много с нея и е на далечна тематика. Една комерсиална страница може да рекламира само тематични източници, така няма да навреди тази реклама на класирането, но и линковете е добре да са в текста, а не на банери. Сами си преценете, но щом гоните максимум при класиране в Google, то не трябва да имате реклама. От реклама се нуждаят сайтове, които се издържат от реклама. Ако предлагате платени услуги или продукти и гоните добро класиране, то не Ви трябват реклами, които да пречат на класирането.

Има и едно друго правило при нетематичната реклама и тази с банери, а то е, че линковете трябва да се маркират с атрибута nofollow (не следвай), за да не им се дава тежест, която да вреди и на 2-те страни, в случай, че се линква нетематичен изходящ линк, а другият сайт получава входящ, нетематичен линк, или се линкват рекламни банери, които също не се гледат с добро око от Google.

 

17. Борете се за дългоопашати ключови фрази

Едно, че конкуренцията е по-ниска и по-добре ще се класирате при тях, второ, че потребителите вече търсят по-конкретни неща, и трето, че Гугъл се съобрази с тяхното търсене и си промени двигателя, така че предимство да се дава на фразите, а не на единичните ключови думи. Примерно продавате дрехи и сте решили да се борите по ключовата дума „дрехи“, която е силно конкурентна, а и потребителите не търсят само дрехи, а търсят нещо по-конкретно, като дамски дрехи, облекло за балове, луксозни костюми за сватби и т.н.

 

18. Наситете дългите текстове от над 350 думи с поне 3 повторения на основната ключова фраза

Тук не бива да прекалявате, защото ще постигнете обратен ефект, а именно наказание за пренаситеност на ключови фрази. Основната фраза трябва да се разпредели така: в началото, в средата и в края на текста.

 

19. Проверете скоростта на зареждане на сайта си

Проверката се извършва чрез официалния инструмент на Google – Page Insights.

В случай, че скоростта е по-ниска от 60 – 70 от общо максимално 100, то значи имате проблем и този проблем ще Ви се изпише на инструмента. Но не слушайте какви препоръки дава този инструмент, а мислете, защото не казва правилно нещата. Ако вземете да компресирате файлове, да кеширате цели страници, да правите CSS да се зарежда през JavaScript, CSS да се зарежда във футъра, или да „отблокирате“ чрез CSS и JavaScript определени изображения и неща, то ще бъде за сметка на ползваемостта на потребителите, което не си заслужава. В повечето случаи ще повишите скоростта, но ще намалите качеството – това на изображенията, HTML кода, достъпността на потребителите през различни браузъри, както и на самото зареждане, така че CSS да се зарежда по-късно, а не със самото отваряне на сайта.

Ако една CMS е добре програмирана и автоматично компресира всичко и оптимизира скоростта на сайта, то не се налага да правите нищо, защото в противен случай това ще вреди на потребителите, зареждането на CSS стиловете и по всяка вероятност ще счупи HTML кода на сайта.

Това, което можете да направите за подобряването на самата скорост е следното:

  • Избягвайте да пренасочвате една страница към друга;
  • Чистете си базата данни, която е излишна и товари самото зареждане;
  • Изтрийте излишните плъгини и теми, които не Ви трябват;
  • Кеширайте и компресирайте само плъгини и файлове, които забавят дадена страница;
  • Не пренатоварвайте една страница с безкрайно много файлове и продукти;
  • Memcash на сървъра.

Самото кеширане и компресиране може да се извърши чрез готви плъгини. Могат да се отчетат и други проблеми в CSS, HTML, PHP, SVG и скриптовете, които трябва да се решат от програмист. Определено слабата скорост на зареждане на сайта пречи за неговото класиране, а това се гледа от Google и играе решаваща роля.

 

20. Мета описания, мета заглавия и целеви думи

Всичко си го пишете в мета данните да съдържат ключовите думи, без мета описанието. Там думите нямат никаква тежест за Google. Затова там пишете само за потребителите, а не за търсачките. По този повод е добре да има там призив за действие, може също и телефон за връзка. Помнете, че Google показва само 140 символа при резултатите от търсене на мета описанието на страница от сайта, така че повече символи не пишете.

Важно е да се отбележи, че този таг трябва да е с уникално съдържание. В Google Webmaster Tools можете да проверявате за дублирани мета описания и да ги пренаписвате, ако се наложи. В мета (SEO) заглавието вече можете да включите ключовите фрази и думи, защото то е важно за класирането. Самото мета заглави трябва да е уникално и не повече от 70 символа.

 

21. Сайтът ви има ли мобилна версия и адаптивен дизайн?

Защо е важно това? Важно е, защото Google вече класира по-добре сайтове с мобилни версии. Най-добре е версията за мобилни устройства да се направи на съществуващ сайт, като дизайнът се оптимизира и направи адаптивен. Ако сте на безплатни и популярни системи за управление на съдържанието, като WordPress и Joomla, то тогава можете да ползвате готовите плъгини за оптимизация на дизайна на сайта за мобилни посетители. Инсталирайте един такъв плъгин и вече сте си написали домашното, без да е нужно да търсите програмист и уеб дизайнер, който да пеправи кода на сайта или да пише плъгин. Това има и една негативна страна и тя е, че допълнителните плъгини и разширения, натоварват сайта излишно и увеличават времето му за зареждане, а може и да са причина за пробив в сигурността.

 

22. Не повтаряйте ключовите думи в сайта на много страници и адреси от него

Дублажите могат да са включително в изображенията и видеата, в тяхното описание и адреси, в заглавия на страници, в съдържания и всякакви други адреси. Всяко едно повторение се счита за спам. Това важи и за целия сайт, а не само за конкретна страница от него.

 

23. Външни и вътрешни линкове в страница от сайта

Вторият вид връзки е задължителен, за да се индексира страница, а първото е нужно, за да се котирате добре в мрежата. Трябва Ви поне една вътрешна връзка в сайта, за да се индексира въпросната страница, като е задължително да се слагат вътрешни линкове в статиите на сайта, водещи към други страници от него (вътрешен линк билдинг). Можете да видите подробности относно външен линк билдинг.

 

24. Пишете ръчно URL адресите си на всяка страница

Те трябва да описват съдържанието и заглавието на страницата, а не да бъдат автоматично генерирани с някакъв код или от самото заглавие. Ако ги напишете на кирилица, ще се котират по-добре в Гугъл при търсенето на кирилица, но пък при тяхното поставяне в друг сайт ще се кодират чрез символи. Ако ги напишете на латинеца, това кодиране ще изчезне, но пък ще изпуснете по-доброто класиране. Задължително е едни URL адрес на страница да съдържа основната ключова дума, по която се борите и която се съдържа в страницата. В никакъв случай не оставяйте URL-то без ключови думи.

Максималната дължина на URL-то според WEB стандартите може да бъде до 255 символа, но не всички платформи го позволяват този максимум, а и трябва да се стремите да съкращавате и да сте кратки. Добре е да не използвате предлози и съюзи в URL-то. Колкото по-кратък URL адрес, толкова по-добро класиране за страницата.

URL адресите трябва да са с малки букви. Ако се комбинират малки с големи букви, вероятността от дублирани страници се увеличава.

При линкване на адреси на кирилица, по-добър вариант е те да се линкват с кодировката, а не така както са на кирилица, за да може да се четат от ботовете на всички търсачки.

 

25. Видеоклипове и снимки

Гледа се предимно дали има описанието и alt атрибута на съответното изображение или видеоклип, като е добре да има ключови фрази в него, а не само единични ключови думи, защото по тях ще се класира това изображение или видео. Добре е да се даде уникално описание, заглавие и алтернативен текст. Отделно освен това описание вътре в самите изображения и видеоклипове, е нужно и в самия сайт да им се даде описание за потребителите и търсачките.

Alt тагът (заглавието за търсачките на изображението) се вижда само от машините, а наименованието на изображението (image title tag) и краткото описание се виждат от потребителите. Важна роля за търсещите машини е първото, но второто и третото също трябва да ги има. И в двата случая се пишат думи, по които желаем да се класира това изображение.

Друго важно нещо при снимките и видеоклиповете, това е техният URL адрес. Той също трябва да съдържа поне една ключова дума.

Снимките и видеоклиповете, хостнати в сайта играят важна роля за неговото класиране, защото потребителите ги обичат, обича ги и Гугъл. Затова се дават съвети да се украсите с тях, за да задържите хора на сайта си и да направите добро впечатление на търсачките. Колкото повече изображения в страница, толкова  по-добро класиране за нея. Само това може да Ви вдигне многократно пред сухата конкуренция, която пести от изображения в основните си страници и публикации.

Всеки едни видеоклип, хостнат на Ваш сайт носи всички активи от неговото споделяне в социалните мрежи от страна на потребителите. Ако обаче изберете за икономия да хостнете този видеоклип в YouTube или vbox7 и да сложите линк в сайта Ви към него, то тогава всички активи от споделянията и входящите връзки ще спечели този сайт, в който е хостнат този видеоклип.

За снимките има едно правило, а то е, че те трябва да са уникални, а не да са крадени от други сайтове, защото Google ще разбере и ще Ви сметне за нискокачествен сайт. Щом сте качествени, то трябва да сте с оригинални изображения, в повечето случаи направени от професионалист. Счита се, че щом предлагате нещо качествено, то имате и пари да си платите за оригинални снимки.

 

26. Дължина на HTML кода

Колкото по-кратък е кодът спрямо текстовото съдържание, толкова по-добро класиране. Затова не трябва да се прекалява с таговете в съответна страница, защото ще се отчетат като HTML код.

 

27. Чувствате се ограбени или конкурентите Ви използват несправедливи техники?

Влизате си в профила в Google и отворете тази връзка. Пишете жалба до Google. Те ще ви бъдат благодарни за всеки едни подаден сигнал за спам в мрежата. Това е едни добър метод да се спасите от крадено съдържание, купени връзки и други техники, които конкурентите Ви се ползват, за да Ви минат в класирането по начин, който не е честен и е в нарушение на указанията за качество на Гугъл.  Щом Вие спазвате тези правила, трябва и конкурентите Ви да ги спазват, иначе ги докладвайте.

 

Извод

Бъдете в крак с алгоритмите на търсачките, защото те непрестанно се променят.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top