Как Youtube надписите и субтитрите се индексират от Google?

Как Google индексира надписите и субтитрите в Youtube видеа
Съдържание:

Преди няколко седмици, имах разговор с клиент, който ме попита дали надписите в Youtube помагат при индексирането и намирането на видеото в Youtube. Вече от предишна моя статия знаете, че описанията, ключовите думи и заглавията на видеото са също толкова важни, колкото когато се класира сайт. Клиентът ми ме попита дали има полза и при откриването на видеото в страниците с резултатите от търсене на Google.

Смята се, че YouTube и Google индексират заглавията и субтитрите на YouTube. Смята се, че това помага за класирането на видеата, но как и по какъв начин? Всъщност – ДА, както Google, така и YouTube индексират текста поставен във видеоклиповете, който се съдържа в заглавията и субтитрите. В тази публикация бих искал да ви покажа защо трябва да се възползвате от функцията CC (closed captions) надписите в YouTube видеа за SEO.  Наред с вече посочените причини има някои тънкости. Пригответе се, защото имам доста какво да кажа в тази статия. Ако не ви се чете цялата публикация, вижте видеото прикачено по-долу.

29/08/2022г. – Обновление

ВИДЕО ТУК

От написването на статията ни „Как Google индексира Youtube субтитри“ от 2020 година до момента, има някои интересни промени, които наблюдаваме.

За целта на днешния SEO експеримент сме качили видео в Youtube от канала на Вземи SEO, на което видео имаме добавени:

1. Ключова дума в заглавието „ключ_дум1“
2. Ключова дума в описанието на видеото „ключ_дум2“
3. Ключова дума в таговете към видеото „ключ_дум3“
(Както знаете таговете в Youtube не са видими на страницата на видеото)
4. ключова дума „ключ_дум4“ в субтитрите към видеото
5. и последно – „ключ_дум5“ в коментар добавен към видеото

Експериментът цели да покаже как Google и Youtube индексират нашите ключови думи по-малко от час след добавянето на видео клипа в Youtube.

Изводи: (само ще го пише на екрана)

От направения експеримент, можем да си направим извода, че търсачката на Google и Youtube, индексират и показват в резултатите си само:

Ключовите думи в заглавието и описанието на видео клипа. Това наистина е така. Към днешната дата Youtube и Google не показват резултати при търсене на ключови думи, които се съдържат в субтитрите, таговете и коментарите.

Макар да е истина, че в направения експеримент не открихме нашето видео, не можем да отхвърлим напълно идеята, че Google взима предвид части от субтитрите и таговете, за да ни покаже релевантно съдържание.

Както знаете уебсайтът Youtube.com е притежание на Google и алгоритмите за търсене използвани на сайта са подобни и аналогични с тези в Google търсачката. Ако таговете и субтитрите нямаха никакво значение за класирането, Youtube нямаше да ни остави тези опции.

Експериментът ни показва, че най-важни са описанието и заглавието на видеото, но след по-задълбочен анализ, можем да си направим извода, че таговете в Youtube са сходни по тежест с meta таговете, които добавяме на уеб сайта си.

През 2022-ра година Google взима предвид мета таговете и таговете към видеата качени в Youtube, но те не са в основния фокус за определяне на класирането.

Субтитри и пояснения от реч в текст и индексиране на видео съдържанието

Във VzemiSite.com от няколко години говорим за различни проблеми, които съществуват по отношение на търсещите машини, когато обхождат и се оптиват да разберат онлайн видео съдържанието. Също така говорим за тестването и използването на усъвършенствани технологии за разпознаване, за да помогнем на търсачките да приписват точни, директни времеви мета данни на мултимедийното съдържание. Целта е да се усвои по-добре, индексира, категоризира и класира съдържанието във видео файловете.

Сложените директни времеви метаданни, са метаданни, базирани на времето, които са свързани със същността на медийното съдържание. Анализът за разпознаване на реч, извършен върху аудио или видео съдържание, е един метод, който може да се използва за създаване на временни метаданни, (напр. Времеви текст и CC надписи) който може да помогне на търсачките за по-добро „разбиране“ и каталогизиране на мултимедийното съдържание. CC надписите в Youtube са повече от просто текст, показан в долната част на екрана, който е синхронизиран с диалоговия прозорец на видеоклипа. Те могат да включват и звуци от околната среда като шум, липса на звук, звънене на телефон, чукане на врати и др. Те могат да забележат кога се възпроизвежда музика, кой произнася думите, пляскания на публиката и други.

Няколко компании успешно внедриха модели за анализ на реч в текст в онлайн видео. RAMP е една компания, която използва патентована технология за разпознаване на реч в текст, за да извлече текстовото значение от мултимедийно съдържание, което съдържа изговорените думи. Техните клиенти са видели от първа ръка ползите при използването на извлечени временни метаданни за SEO. Blinkx(почина в мир), Truveo на Yahoo (също залезе) , двете видео търсачки, са посочили, че използват text to speach за помощ при сортиране на каталога си с видео съдържание. В крайна сметка, целта на видео търсачката е да обработи възможно най-много информация, за да даде възможност за точни и подходящи резултати от търсенето – поради тази причина, интерпретацията на аудиозаписът от видео в текст е една информация, която може да бъде изключително ценна.

Как Google индексира Youtube надписите и субтитрите

Кратка история на Google за текст към рече (Text to Speach) алгоритъма

Google също усилено работи по усъвършенстването на модели за възприемане на реч от текст и обратното. Целта е да се постигне извличане на временни метаданни от видеото. Съвсем скоро самите Google искат да наложат нов стандарт и в интерпретацията на текст от уеб страница в аудио файл. Повече за това в тази статия.

2007 г. – Google 411 . Още през далечната две хиляди и седма година, Google стартира огромна безплатна услуга за информация, която предлага помощ за телефонния указател, чрез позвъняване на общодостъпен номер. По-късно е заменена с множество нови иновативни технологии и алгоритми.

Още тогава Мариса Майер от Google споделя:

„Дали free-411 е печеливш бизнес сам за себе си, все още предстои да разберем … Причината, поради която го направихме, е, че трябва да изградим страхотен модел на реч в текст …, който можем да използваме за всякакви различни неща, включително търсене на видео. “

2008 г. – Gaudio, стартира с реч в текст на YouTube за политически кампании. Оттогава Google премахва  опцията, но е първият път, в който е публично достъпна, което позволява на потребителите да търсят текст във видео съдържание. В случая видео съдържанието е свързано с президентските кампании през 2008 г., въз основа на думи произнесени във видеоклиповете.

По-късно същата година, Google пуска автоматизирани надписи в YouTube (все още в бета версия)

2009 г. – CC са леснодостъпни за цялата общност на Youtube.

Март 2010 г. – Имаме автоматизирани надписи за всички видеоклипове (бета – само на английски).  YouTube пуска машинно-автоматизирано предложения на надписи за видеоклипове в YouTube, използвайки възможностите на Google за разпознаване на реч в текст. В резултат на това за YouTube вече е лесно да позволявт  качване на директен текстов файл и автоматично да го форматират във файл със затворени надписи, който се изпълнява в реално време с видеоклипа в YouTube. И още по-важно, да добавят метаданните за тези надписи!

Пояснителните надписи на YouTube ПОМАГАТ за класирането на видео (видео SEO)

Вероятно, не е изненадващо, че YouTube и Google, използват текста в от надписите в качените видеа, за индексиране на видеоклипове в YouTube.

През октомври 2009 г. имаме сведения и доказателства, че видеоклиповете, качени в YouTube, са били класирани за термини, намерени само в рамките на добавените надписи (субтитри) на YouTube. От тестовете и практиката си, имаме сведения, че при правилно приложени текстове към видеоклип, алгоритъма на YouTube харесва метаданните и ги взима предвид, при показването на . десетократно след добавянето на надписи. Макар да знам за това от много месеци, не можах да дублирам резултатите сам до началото на тази година. В резултат на тази дискусия с Майк се заех да направя няколко теста, за да докажа, че YouTube е индексирал текста от файлове със затворени надписи.

Видео доказателство, че YouTube и Google индексират видеоклипове за текста, съдържащ се в субтитрите към видеото.

Бележки и наблюдения:

Няколко полезни съвета от тестовете:

  • Съдържанието на коментарите в YouTube, не се използва за индексиране на видеоклипове. Разбира се, повечето коментари в YouTube са безполезни, така че може би това има някакъв смисъл.
  • YouTube, също така, не използва анотации. Разбира се, това има някакъв смисъл, тъй като анотациите често се използват за насочване към други видеоклипове и рядко съдържат полезна информация за гледаното видео.

Преписи срещу затворени надписи срещу автоматизирани

  • За няколко от видеоклиповете YouTube, с които направихме тестове, се забелязва, че индексирането не работи за видеоклипове, за които преди това не е качен файл с надписи. Първоначално мислех, че това може да е свързано с формата, в който е  качен този файл (. Srt ). Сега обаче се установи, че YouTube се занимава с това и е възможно да е изключен / включен в даден момент, когато качих файловете си със субтитри/надписи (в края на 2009 г.)
  • От февруари успешно успях да се индексирам за текст, съдържащ се в качени файлове със затворени надписи във всякакъв формат. С други думи, успешно индексиране се наблюдава за затворени надписи, качени във формати * .SRT ( SubRip  )и * .SUB ( SubViewer), както и за директен текстов транскрипт, качен с машинна транскрипция на YouTube за кодиране на текста в затворени надписи . Това работи за по-стари видеоклипове, където се заменят надписите с нов файл.  
  • Що се отнася до въпроса дали Google или YouTube индексират само надписите/субтитрите, които са включени от потребителя, или използват „реч към текст“ алгоритъм, за да индексират автоматично ключови думи, изговорени във всички видеоклипове в Youtube , изглежда, че на този етап, за индексиране се използват само заглавия, които са включени от собственика на видеоклипа качен в платформата. Направихме тест, използвайки видеоклип с уникална фраза от 3 ключови думи (без намерени резултати), произнесени ясно във видеото. За този конкретен видео тест не качихме файл с преписи или с надписи. Вместо това проверихме, дали видеото ще бъде индексирано за думите, които са изговорени. Освен това проверихме дали машинната стенограма на YouTube взима точно трите ключови думи. Тестът е неуспешен, така че на този етап, изглежда, че както в YouTube, така и в Google Video индексът за търсене се взима предвид в класирането от ключовите думи, намерени във файловете с надписи. Но все още ключовите думи, посочени във видеоклипове без надписи или преписи не се индексират. Т.е. това работи само за надписи, които са разрешени от ъплоудъра.

Последици за видео SEO и оптимизация на YouTube

Тук няма нищо „новаторско“ в смисъл, че човек би очаквал Google и YouTube да използват текста в затворени файлове с надписи за индексиране на видеоклипове. Винаги обаче е хубаво да знаем това със сигурност и сега го правим.

Що се отнася до класирането и тежестта, е трудно да се каже каква стойност може да се приложи към ключови думи, намерени в затворени надписи. Направих няколко теста, при които качих видеоклип с ключови думи, натъпкани в попълнения файл с надписи, и изглежда не се класира по-високо за използваната ключова дума. Това не беше изчерпателен тест (малко контроли, размер на извадката и т.н.), така че резултатите в най-добрия случай са анекдотични, но ме карат да вярвам, че в този момент текстът, съдържащ се в затворените файлове с надписи, не изглежда да е „коз“ текст, намерен в заглавието, описанието, връзките или етикетите. Всичко казано, няма да ме изненада ни най-малко, ако YouTube започне да придава по-голяма тежест на съществуването на затворени надписи във видеоклиповете. Освен това не би ме изненадало, ако започнат да използват своите алгоритми за реч в текст, за да индексират автоматично думи, изречени във всички видеоклипове в YouTube, независимо дали потребителят разрешава или не.

На този етап можем спокойно да предположим, че качването на файлове с надписи в YouTube, дори когато се използва само текстов препис, може да помогне на видеоклиповете да се класират за думи, които се съдържат в затворените надписи. Затворените надписи действат като още един сигнал към търсачките, за да разберат по-добре видеосъдържанието. Добавянето на надписи към видеоклиповете в YouTube може да помогне при индексирането и класирането за по-дълги ключови фрази. За по-конкурентни ключови фрази, заглавията са само един от многото фактори, които трябва да се разглеждат по-скоро като цялостен подход за оптимизиране на видеоклиповете в YouTube . Разбира се, добавянето на препис към полето за описание би постигнало почти същото, но има много допълнителни убедителни причини, поради които трябва да започнете да използвате YouTube надписи.

Още убедителни причини за затворените надписи на YouTube

Не само убедително е, че надписите могат да помогнат за SEO, но освен това има и по-важни причини да разположите затворени надписи във вашите видеоклипове в YouTube – а именно, 1) достъпност за хора с увреден слух, 2) глобален обхват на преводите и 3 ) разширено филтриране на търсенето .    

Достъпност

Добавянето на затворени надписи към видео може да е един от начините за получаване на допълнителен трафик, като направите видеото достъпно за хората без персонални компютри (напр. Много офис служители) или тези с увреден слух. Стандартните указания за достъпност в мрежата показват, че надписите трябва да бъдат синхронизирани, еквивалентни на тези на изговорената дума и достъпни за тези, които се нуждаят от нея.

В Youtube затворените надписи могат да бъдат включени по подразбиране за потребители, които се нуждаят от него, а по-рано тази година YouTube стартира интерактивни преписи за видеоклипове, които имат затворени надписи, при което потребителят може да прочете текстовия препис, който е подчертан навреме с видеото ( вижте изображението вдясно.)

Преводи = Global Reach

Една стратегия за постигане на по-широка аудитория на вашите видеоклипове е включването на надписи и субтитри на множество езици към вашето видео. Добавянето на надписи и субтитри към вашите видеоклипове не само прави видеоклипа ви достъпен за тези с увреден слух, но добавянето им на различни езици може да помогне за привличането на допълнителен трафик от не-англоговорящи и международна аудитория. Можете също да качите затворените надписи на предпочитания от вас език и след това да позволите на потребителите да превеждат надписите с помощта на Google translate , както се вижда на снимката вдясно.

Филтриране за разширено търсене

Както Google, така и YouTube позволяват на търсещите да филтрират търсенията за видеоклипове, които имат само свързани надписи. Ако искате вашите видеоклипове да бъдат намерени от тези потребители, ще трябва да активирате надписи.

Как да създадете и публикувате YouTube заглавия

Тази публикация вече е достатъчно дълга, така че вместо да предоставя подробно ръководство за добавяне на затворени надписи към YouTube, вместо това ще ви насоча към статията ни от ноември, озаглавена „ Как да добавите затворени надписи в YouTube, субтитри и преводи “. В публикацията изброяваме няколко налични инструмента и услуги, които ще ви помогнат да създадете надписи за вашите видеоклипове.

Ето списък на няколко:

  • Dotsub– Без такса, сайт за субтитри на видео и услуга в „wiki“ стил. Можете да преглеждате, качвате, преписвате и превеждате изцяло през сайта. 
  • SubPLY е услуга, която можете да използвате, за да генерирате преписи и надписи за вашето видео. Вижте нашия преглед на Доставка срещу ръчна транскрипция .

Може би най-лесният начин да направите това днес е да се възползвате от функцията за автоматична машинна транскрипция на YouTube, която ви позволява да качите препис от обикновен текст на видеоклипа (не е необходимо кодиране по време). Ако имате скрипт за видеоклипа си, можете да го качите и Google ще съпостави думите в текстовия файл със звука, за да създаде надписи, основани на времето. Ако нямате препис с обикновен текст, можете да използвате една от услугите, изброени тук , или можете да изтеглите файла за машинна транскрипция на YouTube, да го поправите за грешки и след това да качите отново този файл в YouTube.

Заключение – НАПРАВЕТЕ СУБТИТРИ ЗА ВИДЕОТО СИ!

Така или иначе, независимо дали за SEO, достъпност, глобален обхват или друго, силно препоръчвам да започнете да добавяте надписи към вашите видеоклипове в YouTube. Успех в начинанията ви за видео маркетинг. Споделете вашия опит в коментарите.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top