15 начина да получите обратни връзки, които ще се харесват на Google

15 начина да получите обратни връзки
Съдържание:

Обратните връзки са в основата на OFF SITE SEO и могат да подобрят или да влошат онлайн присъствието на уебсайт. Изграждането на силен профил на обрати връзки, обаче може да бъде скъпо и отнема много време. Ето защо съставихме списък от 15 изпробвани начина за получаване на обратни връзки, които Google ще хареса.

Интродукция към начините за получаване на обратни връзки

Независимо дали сте собственик на малък бизнес или специалист по дигитален маркетинг, тези съвети ще ви помогнат да спестите пари и да получите висококачествени обратни връзки, които могат да повишат видимостта и класирането на вашия уебсайт.

 • Оптимизирайте профилите си в социалните медии, като добавите връзка към уебсайта си.
 • Идентифицирайте публикации, които се класират добре в Google и създайте по-добри техни версии.
 • Създавайте съдържание в списъци, „как да„, „защо„, „инфографика“ или „видео формат„. Тези формати обикновено привличат повече обратни връзки.
 • Създайте изчерпателни ръководства, които обхващат всеки аспект на дадена тема. Тези публикации обикновено са дълги, но могат да бъдат много достойни за връзка.
 • Публикувайте като гост в други блогове и уебсайтове във вашата индустрия, за да спечелите присъствие и обратни връзки.
 • Свържете се с влиятелни хора във вашата ниша и споделяйте съдържанието си, като ги поканите да се свържат с вашия уебсайт.
 • Провеждайте интервюта с влиятелни хора в индустрията и споделяйте полученото съдържание, което може да ги насърчи да се свържат с вашия сайт.

1. Използвайте платформи за социални медии

Социалните медийни платформи предлагат отлична възможност за популяризиране на вашия уебсайт и повишаване на осведомеността за марката в страниците с резултати от търсачките (SERP). Натурално изглеждащият профил на обратни връзки трябва да съдържа комбинация от dofollow и nofollow връзки.

 • LinkedIn – Услугата за публикуване на блогове на LinkedIn е страхотно място за споделяне на вашето съдържание и за включване на връзки без следване. Добре написаните публикации могат да се класират високо в органичното търсене и да привлекат трафик към вашия уебсайт и профили.
 • Pinterest и Tumblr – Тези популярни платформи за споделяне на визуално съдържание ви позволяват да публикувате статии с dofollow връзки, което ви помага да популяризирате съдържанието си в органични търсения на изображения.
 • YouTube – YouTube не е само платформа за споделяне на видео, но и отличен инструмент за популяризиране на вашия бизнес и установяване на вашата марка. С над 2 милиарда активни потребители месечно е трудно да се пренебрегне потенциалът на YouTube за привличане на трафик и повишаване на осведомеността за марката.
 • Google My Business – Google My Business (GMB) е важна платформа за местния бизнес. Създаването на активен GMB профил с връзка към вашия уебсайт може да подобри класирането ви в търсачките и да привлече трафик.
 • Facebook и Twitter – Въпреки че тези платформи може да предлагат само връзки без следване, те все още са ценни за привличане на нови посетители към вашия уебсайт и увеличаване на органичната видимост на вашата марка.
 • Reddit – Reddit е мощна платформа за популяризиране на вашето съдържание и привличане на целеви трафик към уебсайта ви. Важно е обаче да следвате техните правила и да избягвате спам връзки. Като участвате в подходящи дискусии и органично споделяте вашето съдържание, можете да се утвърдите като доверен член на общността и да привлечете ценен трафик към уебсайта си.

2. Услуга за публикуване на блогове

Независими платформи за блогове и услуги за публикуване на блогове от водещи търсачки могат да се използват като допълнителни източници на препратки и трафик. Когато публикувате публикация, моля, не забравяйте, че публикуването на едно и също съдържание на всички платформи определено не е добро за вас. Освен това всяка платформа за блогове има свои специфични характеристики, които трябва да вземете предвид по време на процеса на разработване на съдържание.

 • Blogger (по-рано Blogspot). Услугата за публикуване на блогове, разработена от Google, позволява в публикациите да се поставят връзки dofollow.
 • Medium. Големите независими услуги са много популярни в професионалните общности. За съжаление, всички връзки Medium имат атрибут rel = „nofollow noopener“.

3. Участвайте във форуми

Ангажирането с форуми може да бъде лесен и ефективен начин за изграждане на обратни връзки. Започнете, като идентифицирате активни дискусии, свързани с вашата ниша, с органичен трафик и редовни дейности от реални потребители, а не само от създатели на връзки.

Преди да публикувате коментар, отделете време да прочетете и разберете правилата на форума, за да избегнете забрана. Някои форуми може да изискват създаване на репутация, преди да добавят връзки към вашите коментари. С правилния подход, участието във форума може да помогне за изграждането на обратни връзки и повишаване на осведомеността за марката.

Ето някои популярни български форуми, които си струва да разгледате:

 • BGmama

4. Използвайте платформи за въпроси и отговори

Платформите за въпроси и отговори, обикновено дават връзки с атрибут „nofollow“ , но все пак могат да бъдат полезни за повишаване на видимостта на сайта и марката. Това ще привличе нов целеви трафик към вашия уебсайт.

Присъедините се към тези популярни платформи за въпроси и отговори и предоставете отговори на подходящи въпроси в нишата си. Ето как ще установите доверие и авторитет, което ще доведе до потенциални възможности за връзки и подобряване в представянето на марката.

 • Quora: Това е една от най-големите и популярни платформи за въпроси и отговори, с милиони потребители по целия свят. Той обхваща много теми и потребителите могат да задават и отговарят на въпроси, да гласуват за отговори и да следят проблеми и хора.
 • Reddit – Въпреки че не е предимно платформа за въпроси и отговори, Reddit има известна секция „Попитайте ме каквото и да е“ (AMA), където хората могат да задават и отговарят на въпроси по различни теми. Платформата също има много subreddits, посветени на конкретни теми, където потребителите могат да задават и отговарят на свързани въпроси.
 • Stack Exchange – Тази платформа е фокусирана върху по-технически и специализирани теми, като програмиране, инженерство и наука. Потребителите могат да задават и отговарят на въпроси, а платформата използва система за репутация, за да осигури висококачествени отговори.
 • Answers.com – Тази платформа позволява на потребителите да задават и отговарят на въпроси по различни теми, от здраве и фитнес до пътуване и образование. Освен това има формат в стил wiki, където потребителите могат да допринасят и редактират статии по различни теми.

Като отговаряте на въпроси на тези платформи, можете да се утвърдите като експерт в своята област и да привлечете целеви трафик към уебсайта си. Предоставянето на полезни и информативни отговори, които добавят стойност към общността, е от съществено значение, а не просто популяризирането на вашия уебсайт.

5. Уебсайтове с обяви за продукти / компании

Ако рейтингите и списъците (на продукта или компанията) са популярни във вашата ниша, можете да използвате съществуващите опции и да добавите компанията (и връзката към уебсайта) към тях.

За да намерите списък с популярни ниши, използвайте един от инструментите на Serpstat – изследване на ключови думианализ на SERPсортиране по ключова дума.

Методът за добавяне на връзка ще зависи от формата на списъка на самия списък. Ако е създаден като статия, трябва да напишете съобщение директно до неговия автор. Ако се генерира автоматично, моля, изпълнете всички необходими стъпки, изисквани от уебсайта, за да получите обща оценка.

6. Публикации в нишови блогове

Ето няколко съвета за успешно публикуване на гости:

 • Регистрирайте се или влезте в медийния блог и качете статията си в подходящия формат.
 • Коригирайте връзката и натиснете бутона за публикуване.
 • Уверете се, че съдържанието е уникално и ценно.
 • Персонализирайте изходящите си имейли, за да ги направите по-подходящи.
 • Добавете професионален имейл подпис, за да направите своя имейл по-персонализиран.
 • Използвайте блогове като гост, за да получите естествени препратки и да привлечете органичен трафик от източници на новини.
 • Проверете списъка с посетители, публикуващи сайтове, и се опитайте да получите обратни връзки към тях.

Публикуването на блогове за гости в нишови медии може да бъде печеливш ход.  Изисква се време и упорита работа за създаване на съдържание, което да бъде одобрено за публикуване. Следвайки тези съвети ще увеличите шансовете си за успех и ще се възползвате максимално стратегията за изграждане на обратни връзки.

7. Поправяне на стари счупени и забравени връзки

Ако има проблем с генерирането или публикуването на съдържание (напълно сте изчерпали идеите си или собственикът на уебсайта иска твърде висока цена), можете да използвате алтернативен метод за изграждане на връзки. Този метод включва търсене на счупени връзки и замяната им с активни свързани връзки (от вашия уебсайт, разбира се):

 • Идентифицирайте уебсайт, към който да се насочите за изграждане на повредени връзки.
 • Използвайте Ahrefs, за да намерите всички повредени връзки на този уебсайт.
 • Експортирайте и анализирайте списъка с повредени връзки.
 • Свържете се със собственика на уебсайта и предложете да замените неработещата връзка с връзка към статия на вашия уебсайт, свързана със съдържанието на неработещата връзка.
 • Неработещите връзки на вашия уебсайт могат да навредят на вашето SEO, но поправянето им е лесна победа. Използвайте инструмент като Ahrefs или Screaming Frog, за да намерите всички повредени връзки на уебсайта си.
 • Потърсете повредени външни връзки, които сочат към подходящо съдържание на вашия уебсайт. Свържете се със собственика на уебсайта или уеб администратора и предложете да замените повредената връзка с връзка към вашето съдържание.
 • Използвайте Archive.org, за да намерите старо съдържание на други уебсайтове, които са имали връзка към вашия уебсайт, но след това са премахнали връзката. Свържете се със собственика на уебсайта и предложете възстановяване на връзката към вашето съдържание.
 • Намерете споменавания на вашата марка или уебсайт, които нямат обратни връзки. Свържете се със собственика на уебсайта и предложете да добавите връзка към вашия уебсайт. Това е отлична възможност за изграждане на взаимоотношения и повишаване на познаваемостта на марката.

8. Повишаване на доверието към услуга предлагана от компанията ви

Много компании, занимаващи се с B2B пазара, са готови да публикуват препоръки на потребителите на собствените си уебсайтове. В повечето случаи те дори ще поставят линк към уебсайта на вашата компания. Използвайки тези безполезни методи, помолете колегата си да напише отзиви за услугата, която вашата компания използва.

9. Участвайте в конференции и други професионални дейности

Участието в професионални дейности играе роля в традиционния PR. Участието ви може да предостави и други възможности за изграждане на връзки.

Изпратете служителите си да участват в събитието като лектор и станете медиен партньор или спонсор – можете да гарантирате, че ще получите висококачествени препратки към уебсайта на събитието. Когато установявате партньорство с организатора на събитието, моля, не забравяйте да посочите вашите изисквания за връзка.

10. Взимайте европейски проекти

Един ефективен начин за получаване на висококачествени препратки е да поемете европейски проекти. Много европейски образователни институции предлагат проекти на студенти, които изискват от тях сътрудничество с предприятия и организации.

Така получавате достъп до експертния опит на студентите и членовете на преподавателския състав и имате възможност да печелите ценни препратки от .EDU домейни. Тези домейни се ползват с голямо доверие от търсачките. Известно, че оказват положително влияние върху SEO на вашия уебсайт. Ето 10 съвета, които ще ви помогнат да получите обратни връзки от .edu домейни:

 • Потърсете европейски образователни институции, които предлагат проекти за сътрудничество.
 • Свържете се с координаторите на проекта и заявете своя интерес за сътрудничество.
 • Обсъдете изискванията на проекта и вижте как можете да допринесете.
 • Предоставете подходяща информация за вашия бизнес или организация.
 • Работете в тясно сътрудничество със студентите и преподавателите.
 • Уверете се, че проектът е завършен успешно.
 • Попитайте координаторите на проекта дали биха желали да направят връзка към вашия уебсайт.
 • Предоставете им връзката, която искате да използват.
 • Благодарете им за сътрудничеството и подкрепата.
 • Поддържайте връзка с тях и търсете възможности за сътрудничество в бъдещи проекти.

11. Сътрудничество с блогъри за обратни връзки

 • Помислете за партньорство с блогъри и за dofollow връзки като безплатен метод за подобряване на видимостта на вашия сайт. Концентрирайте се върху маркетинг на съдържание и SEO.
 • Възползвайте се от възможностите на вашата компания за социални медии или имейл базата от абонати. Така ще достигнете до блогъри или предложете директен обмен, ако блогът се нуждае от вашия продукт.
 • Използвайте професионални услуги за публикуване на съдържание като гост. Така ще разширите стратегиите си за изграждане на обратни връзки, но се уверете, че шаблоните и отговорите на имейлите ви са фокусирани върху това да помогнете на блогърите да увеличат органичния трафик.
 • След като установите връзка с блогъри, можете лесно да се свържете с тях повторно за бъдещи възможности за сътрудничество.

11. Уикипедия

Този метод за създаване на обратни връзки е най-интензивният ресурс. И дори нямаме предвид пари: всичко е свързано с вашето време и нервни клетки. Процесът на изграждане на страница в Уикипедия изисква вашата постоянство. Ще се изправите пред поредица от желани модификации, преди статията да бъде одобрена от администратор. След публикуването на страницата обаче ще получите ценни обратни връзки.

12. Споменаване на бранда без връзка

Как да намерите и свържете всички несвързани споменавания на марки:

 • Намиране на споменавания. Използвайте основни оператори за търсене с Google. За да направите заявка, използвайте следния шаблон: Име на марката -yourwebsite.com -twitter.com -facebook.com -google.com. Използвайте кавички, за да търсите точно съвпадение. Тирето ви позволява да изключите споменавания от определени уебсайтове.
 • Настройте постоянно проследяване на споменавания. Използвайте Google Alerts или друга специализирана услуга (като споменаване), за да проследявате споменаванията във времето.
 • Свържете се с уеб администратори. Напишете учтиво и благодарно писмо с молба за връзка към вашия уебсайт. Изпратете друго писмо след няколко дни, ако е необходимо.
 • Проверете за автоматични разположения. Някои споменавания може да бъдат поставени автоматично, но трябва също да проверите за откраднато съдържание или спам връзки. Използвайте показатели като Moz Spam Score или Netpeak Checker, за да направите това.

Следвайки тези стъпки, можете да намерите и свържете всички несвързани споменавания на вашата марка. Така си гарантирате, че уебсайтът ви е правилно свързан в мрежата.

15. Сайтове за мнения и оценка

Сайтовете за онлайн оценки, също могат да се превърнат в чудесно място за взимане на обратни връзки. Те често се фокусират само върху определени ниши. Например информационни технологии, онлайн сектор, хотели, имоти, салони за красота и др. Намерете тези, които са във вашата пазарна ниша и са от значение за вашия бизнес.

Има сайтове като bgrabotodatel.com и jobs.bg

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top