SEO Оптимизация на Flash сайт

Съдържание:

Как да направим SEO oптимизация на Flash сайт?

SEO оптимизация на FLASH site -Как да направим добро SEO на flash site
SEO – оптимизация за търсачките като Google на Flash Site – Възможно ли е и как ?

Как Google индексира Flash сайтовете?

Годината е 2015-та и познайте какво? Google вече индексират .swf файлове. По-точно Google индексира .swf файлове от далечната 2010-та година. За незапознатите .swf файловете са файлове, които са изработени да се изпълняват на Adobe Flash. Да, същият онзи Adobe Flash, който доскоро използвахте в Youtube плеърите си. Чакай? Как така? Защо доскоро?

Доскоро, защото сайтът Youtube, закупен не толкова отдавна от Google, който смени дизайна си неколкократно, както и подобряваше функциалността си, вече използва HTML5 Player.  Какво точно стана с flash-а , който се използваше до момента в player-ите? Все още в браузърите ни се намира приложението на Adobe – наречено Flash Player.  Наскоро, обаче, дори самият Google се отърва от него. Буквално го премахна завинаги, като първо обяви, че повече няма да показва досадните flash реклами с движещи се и мигащи човечета и надписи от типа: „Кликни ме, ти си 10,000-тният посетител. Спечели Ipod“. Няма да виждате повече подобни реклами в Google AdWords. После го премахнаха и от Youtube с аргумента, че HTML5 е в пъти по-добро решение. Всъщност Google винаги са прави. Кой съм аз да ви казвам, кое е правилно. Щом самият крал на търсачките в интернет взе това решение, думи на който и да е друг нямат власт.

4 причини да не си направим flash сайт, свързани със SEO оптимизацията

1. SEO и flash не се разбират

Най-систематизирано и най-просто казано. Каквото и да казват Google е факт, че резултатите говорят, повече от всички думи.

2. SEO оптимизацията на Flash сайт е против правилата на Panda 2015

Всъщност не може да сме на 100% сигурни за истинността на това твърдение, но ако помислим малко, ще разберем, че всъщност начините за ефективна SEO оптимизация са част от процес , който скрива съдържание и то става невидимо за ползвателя, което е ясно дефинирано от Google като black hat метод. Тоест  Google не го харесват и не го одобряват, какво остава да класират сайта ви, ако разчитате единствено на него. Тук искам да допълня, че много зависи и изградената структора и как тя бива извиквана от програмиста. Тоест би могло да лавираме тук, но разбира се винаги с риск и в граници.

3. SEO оптимизацията на Flash сайт е в конфликт със SEO  Анализите и Google Bot

Често flash сайтовете се състоят от една Main страница, в която се зареждат всички останали уеб страници динамично. Проблемът е, че не всяка страница има собствен адрес в интернет (пример: „http://моятсайт/категорянасайтами/моятастраница.html“) , а дори да има, той се достъпва не пряко посредством браузъра, най-често в iframe, което не винаги е най-добрата опция за индексиране на съдържание. Често анализите ви ще бъдат некоректни или ще дават неочаквани резултати. Показателите за статистика на посетителите ви ще са непълни и това, може да доведе до загуби на съществено важна информация за вас, което ще затрудни анализите и обърка стратегическият начин и подход за оптимизация в бъдеще.

4. SEO оптимизация на Flash сайт и Актуално Съдържание

Flash сайтовете не подлежат на чести ъпдейти. Тоест не могат да бъдат обновявани често със съдържание, във вида в който са. Защото, ако да речем искате да добавите нова страница. Flash програмиста, трябва да отвори Adobe Flash , да зададе нейният път в менюто ръчно и да насочи връзката от менюто към нова страница, след което да добави тази страница и да постави съдържанието ви там. Сега ще попитате , тази трудност по какъв начин е свързана със SEO оптимизация на Flash сайт и аз просто ще ви накарам да допуснете, че ви се налага често да обновявате съдържанието си, за да сте актуални и google да ви индексира по-често с нова информация. Така Google Bot ще ви смята за полезен източник с прясна информация всеки път !

Какви резултати можем да очакваме с SEO на flash сайт?

Колко flash уебсайтове сте виждали след успешна SEO оптимизация на първа страница в Google ?

Какво показва опита ни за SEO оптимизация на flash сайтове?

Kъм днешна дата, може би нито един. Това, съвсем не означава, че оптимизацията на флаш сайт е невъзможна и няма да постигне никакъв резултат, но със сигурност прави оптимизацията на такъв уебсайт ужасно трудна.

Какво казва Google за SEO-то на вашия флаш уебсайт?

„В крайна сметка, нашата технология за индексиране на SWF, сега ни позволява да индексираме съдържание от SWF файлове на стотици милиони страници в интернет.“ – Google, 19.Февруари.2010

Как да оптимизираме Flash сайтът си?

С една дума, бихме казали „Трудно“. А сдве? С две: „Много трудно“!
Нещата не са отчайващи, колкото ви се виждат. Все пак Google твърдят, че вече могат да четат съдържанието на flash сайтовете и техните уеб страници. Тоест SEO Оптимизацията за Flash е възможна?  Не е най-доброто, което може да направите, но както знаем от личен опит, с повече желание, няма невъзможни неща.

Един от начините за SEO оптимизация на Flash сайтове, изисква използването на HTML5. И без това няма да се разминете с него. Но това означава, освен Flash сайтът, който ще изработите, да направите още един 1:1 идентичен уебсайт, който носи цялата информация на вече изработеният flash сайт в HTML5 файлове. Принципна схема за този вариант, може да видите на картинката по-долу.

 

SEO оптимизация за Flash сайт structure - вариант 1
SEO оптимизация за Flash сайт – нагледна схема 1

 

SEO оптимизация за Flash - Преди / След website preview
SEO оптимизация за Flash сайт – Преди / След website preview

За да запазим облика на оригиналния сайт, всичко това остава скрито под Flash анимацийката, използвайки SWFobject. От гледна точка на HTML , цялото съдържание е там, но с използване на CSS и Javascript се скрива в страницата и при зареждане се заменя с отговарящите му Flash файлове. Ако браузърите не разполагат с Flash и Javscript възможност за зареждане, базисният HTML се извиква, вместо Flash. Но най-важното, Google и други търсачки ще видят HTML-а и съдържанието ви безпроблемно. Графиката по-горе показва Flash версия на началната страница (вдясно) и еквивалентна HTML5 версия (вляво).

Нагледен пример за SEO оптимизация на Flash сайт:

<head>
<!--snip-->
<script type="text/javascript" src="/js/swfobject.js">
 </script>  
  <script type="text/javascript">    
   var flashvars = {};   
   var params = {    
   wmode: "transparent"   
   };   
   var attributes = {}; 
   
   var flashvars2 = {};   
   var params2 = {    
   wmode: "transparent"   
   };   
   var attributes2 = {};
    

   swfobject.embedSWF("/flash/map_test.swf", 
    "myContent", "800", "450", "9.0.0", 
    "/flash/expressInstall.swf", 
    flashvars, params, attributes);  

   swfobject.embedSWF("/flash/homepage.swf", 
    "headerbanner", "760", "220", "9.0.0", 
    "/flash/expressInstall.swf", 
    flashvars1, params1, attributes1);
 </script> 
</head>

<body>
<!--snip-->

<!--Индексирано съдържание за не Flash потребители.--> 
<div id="myContent">
 <img src="/images/home-top.jpg" border="0" 
  alt="SEO оптимизация на Flash сайт" height="350" width="760">
</div> 

<!--snip-->
<div id="headerbanner1">    
 <h1>SEO оптимизация за Flash <em>noun</em></h1>
 <p>1) Начини да подобрим оптимизацията в нашият flash сайт. 
  2) Като добавим допълнителен content ,
 който се индексира от google bot в самата страница. 
  3) Като направим копие на flash сайта в HTML5. 
  4) <strong>SEO оптимизация на Flash</strong>.</p>      
</div>

Ако имате Flash сайт, използвайте тези 3 реда код

<noscript>
  <!-- alternative SWF content -->
</noscript>

Показвания на Флаш сайтове в резултатите

SEO оптимизация за Flash сайт - показвания в google
SEO оптимизация за Flash сайт – показвания в google

Допълнителни съвети

 1. Използвайте нова комбинирана карта на страниците – XML sitemap;
 2. Използвайте нова комбинирана 404 – страница за грешка;
 3. Използвайте комбинирана страница от Flash и HTML5 „За контакт“.

Избягвайте да използвате Flash в навигационното меню.

Flash , е меко казано непрепоръчителна опция за използване в навигационно меню на интернет страница поради две основни причини:
Първата, както вече обясних, е да се избегне объркването в насочващите опции към страници. Това може да предизвика неизползваемост на навигацията и крайният потребител хубавичко да се оплете. Ако случайно промените местоположението на страница и забравите да пренасочите пътят и в менюто или направите недомислието, flash менюто да е отделно за всяка страница, а не извиквано навсякъде. Това може да се постигне лесно с HTML5. Просто, не го правете!

Другата причина е, че както вече споменах по-горе уеб анализите използвани да следят и оптимизират , начина по който сайта ви се държи в интернет, може да не осигуряват верни статистики и дори да подават грешна информация. Трудно е да се проследи информация, като например „посетени страници“ „реферал на посещенията“ „кои части на сайта се посещават най-често“ и „средна дължина на времето за посещения“.

Правилно използване на Sitemaps (Карти на сайта) за Flash сайт.

XML sitemaps улесняват индексирането на сайта ви (страниците , съдържането им и връзките в тях) в Google. Вижте повече за какво е sitemap тук. За сайтовете използващи Flash XML Sitemap картите , не могат да стоят в главната (root) директория на сайта.

Алтернативи на Flash за по-добра SEO оптимизация

Искате хората да отворят сайтът ви … чакайте спрете тук.
Искате хората да отворят flash сайтът ви и да ахнат с въздишка. „Ах! Какъв прекрасен сайт! Да не би да е изработен на flash?“ Всичко е толкова [sf_tooltip link=“http://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/fancy“ direction=“bottom“ title=“Привлекателно , изпълнено с орнаменти, привличащо погледи или просто кликнете за точна дефиниция“]fancy[/sf_tooltip] и раздвижено. Прекрасно и грабващо окото. Искате клиентите ви да се любуват на 5 минутното зареждане на  [sf_tooltip link=““ direction=“bottom“ title=“Информативното съдържание на вашата уеб страница. Това включва: страници, менюта, текста в самите страници, картини и др.“]content[/sf_tooltip] и след това след мишката им да танцуват облечени в костюми палячовци, приветстващи ги на сайта ? Време за зареждане на страницата „едно кафе“. Време за Offpage оптимизация на страницата „20часа“, време за Onpage на страницата… безкрайност. Е, разбира се зависи от SEO оптимизатора, но при ключовата думатаflash“ в разговора вече и без това сте го изгонили или сте дали с широка усмивка тлъста пачка. Пригответе същата пачка и за SEO оптимизация на Flash съдържанието. Той има няколко алтернативи, за които вече прочетохте в „Как да SEO оптимизираме Flash сайтът си?“

Или искате изобщо да НАМЕРЯТ сайта ви в Google. Знаете ли какво ви е необходимо, ако искате да го намерят изобщо ? Точно така , познахте ! SEO Оптимизация. SEO Oптимизацията , попринцип е доста трудоемка дейност. Точно по тази причина е на висока цена. SEO оптимизацията на flash е най-големият кошмар на всеки SEO оптимизатор.

Добре , моля кажете ми колко резултата намерихте в Google, когато написахте „SEO оптимизация на flash сайт„. Всеки уважаващ себе си специалист иска да избяга от тези главоболия и повечето статии започват по подобен начин „Flash + SEO = НЕ ГО ПРАВЕТЕ!“ А за какво ни е супер добре изглеждащ сайт, за който никой никога няма да научи или поне от посещаващите Google. Което по статистики са някъде ~ 98% от интернет потребителите. Другите 2% считам , че са на преклонна възсраст научили се скоро що е то сайт и просто си проверяват abv-то от запазен bookmark, някъде горе в browser-a, който внукът им е добавил, за да си пише с тях.

Най-добрата алтернатива на Flash е и остава: Java Script

Защо JavaScript e алтернатива на Flash за SEO оптимизацията ?

Постигате същото. Постигате „Уааау!“ ефекта на сайта от бъдещето, когато някой отвори страницата ви. При това БЕЗ Flash! Напишете ни нещо в чата докато сме тук и ще ви покажем лично, колко „впечатляващ“ може да бъде JavaScript-a. И в същото време не ограбващ възможността една страница да бъде добре класирана в Google.

По материали на Борислав Йорданов.
Статия за SEO оптимизация на FLASH базирана на личен опит.

4 thoughts on “SEO Оптимизация на Flash сайт”

 1. Васил Гергов

  Без да се обиждате, но за доста от нещата съм скептичен. Намеирх статията ви от връзка в Google+. Оптимизацията на flash сайт, вече е в пъти по-лесна от преди 5-6 години да кажем, когато Google и Adobe си подаваха ръка. Adobe са много силна компания на пазара. Освен Adobe Flash за уеб сайтове , те имат Photoshop, Dreamweaver и редица друг софтуер за създаване и редактиране на уеб лейаут. Според мен мнението ви за Flash е напълно погрешно. Да , махат го от Adwords и ? И го заменят HTML5 , което какво ще промени толкова ?? Това че съдържанието се зарежда след задържане и кликане с мишката ? Ще има абсолютно същите реклами, но в HTML5 🙂 … Както обхожда html5, така ще обхожда и флаш. Живеем в 21 век все пак…

  1. Борислав Йорданов

   Здравейте, Васил!
   Целта на тази статия е да покаже на нашите клиенти, както плюсовете, така и негативите на flash съдържанието и по-точно минусите му при SEO оптимизацията. На пръв поглед, може мнението ми да изглежда субективно, от гледна точка на SEO дейностите, с които се занимавам, но ви уверявам, че работейки вече повече от осем години като дизайнер и freelancer съм виждал прекрасни уеб приложения (сайтове), направени, без един ред flash в тях. Мога да заявя, че сърцето ми далеч не се къса да се разделя завинаги с това творение на Adobe, дори го правя с удоволствие. Това, за което се хващате в този коментар, а именно отношението на Google към flash в google AdWords, съвсем не е същината, на проблемите, с които искам да запозная драгите ни клиенти, когато им щукне идеята „Защо не flash сайт?“. Тук просто се оптивам да отговоря на този въпрос.
   С уважение, Аз. =)

 2. Здравейте, Борислав! Намирам статията за оптимизация на flash сайт и всички останали за много полезни. Исках да ви попитам дали мога да получавам редовно информация по e-mail?

  1. Здравейте, Теа! Благодаря за коментара. Радвам се, че мога да съм ви полезен. За да получавате информация за нови статии, може да ни последвате в Google+ и Facebook, както и да се запишете за известия по електронната поща. Най-долу в сайта на всяка страница, има поле, в което да въведете e-mail.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top