SEO оптимизация на заглавията в сайт

SEO заглавия - Вземи СЕО
Съдържание:

Правилната употреба на заглавните title тагове H1, H2, H3, H4, H5 и H6

vzemiseo-seo-zaglaviya-vzemisite-seo-headings
Правилната структура на съдържанието в страницата, трябва да започва с H1 (Heading 1) за основното заглавие на страницата, като всяко следващо заглавие, увеличава номера си до H6 (Heading 6). Съобразявайте се с дъщерните заглавия. Например:

<H1>Заглавие на страницата</H1>
[Текстова интродукция, която обяснява на читателя каква е основната тема на страницата и с какво ще ни запознае съдържанието ѝ. Около 10 изречения.]

<H2>Първо подзаглавие на страницата</H2>
[Текстът към това подзаглавие. Опитайте се текстът да отговаря на 100% на заглавието, под което стои. Това ще помогне на потребителите ви да се ориентират по-добре в сайта.]

<H2>Второ подзаглавие на страницата</H2>
[Текстът към това подзаглавие. Опитайте се текстът да отговаря на 100% на заглавието, под което стои. Това ще помогне на потребителите ви да се ориентират по-добре в сайта.]

<H3>Първо подзаглавие на второто подзаглавие</H3>
[H3 може да е дъщерно заглавие и уточняващо към всяко H2 заглавие. Използва се като подточка за заглавие от тип H2. Съветваме да не изпадате в такива подробности, че да се налага използването на заглавия след тези от H3, защото текстът става твърде насечен и вече не толкова лесен за четене.]

<H3>Второ подзаглавие на второто подзаглавие</H3>

[И така нататък до H6.]

 * * *

SEO Заглавия с title таг H1

SEO заглавията с H1 title таг е препоръчително да се използват само веднъж в заглавието на страницата. Пример с нашият сайт: Едни от главните ни страници са Начало , Услуги , Статии , Информация , За връзка и тн. Заглавията на всяка от тези страници е строго препоръчително да започва с H1 заглавен таг. Това е единствения тайтъл таг, който е препоръчително да не бъде използван на друго място в страницата. Много онлайн блогове и уеб сайтове пренебрегват тази препоръка, което може да се отрази по различен начин на класирането им в Google.

Изключение:

Има много редки случаи, в които заглавни тагове от тип H1 е допустимо да бъдат поставени на повече от едно заглавие в една уеб страница. Ако страницата ви има текст от над 3,000 (три хиляди) думи, какъвто е например случая със страницата ни OFF PAGE SEO, отнасяща се към външното влияние. Там равноправни по важност са заглавието „Външно SEO влияние“ и „Линк Билдинг„. Въпреки това, бихте могли да помислте, как да разделите съдържанието си по-достъпен за хората и търсачките начин. Например, създавайки нова страница.

Приложение на H2 title таг в SEO Заглавието

Съветвам ви да се придържате само и единствено към H2 заглавията, ако страницата ви не обхваща по-обширна тема. Повечето статии разделят заглавията си на едно H1 заглавие с множество H2 подзаглавия.

Правилната употреба на останалите <H>eading тагове

Заглавните тагове от H3 до H6 следват същата логика като в предишните два.  Всяко по-голямо число обособява условно категория, в която H-таговете с по-малки числа са подредени постепенно в низходящ ред. Тоест от по-малкото към по-голямото, следвайки продължителността на съдържанието в текста. Заглавните тагове от H3 до H6, често не се налага да се използват. Например, на тази страница, аз не съм използвал нито един заглавен таг по-голям от H2. Основните 2 Тitle тага, които са ни необходими , за да обособим съдържанието си се намират в първите две seo подзаглавия, а именно H1 и H2.

Допълнителна информация за SEO Заглавия

SEO заглавия и SEO оптимизация на заглавията в текста от Вземи СайтВажно е да се знае , че употребата на H1,H2,H3,H4,H5 и H6 заглавията, за да се постигне определен визуален изглед е меко казано непрепоръчителна. Въпреки, че много „уеб дизайнери“ залагат в дизайна си тайтъл тагове от различен тип, само за да постигнат даден изглед, това не е добра практика. Примери за неправилната употреба на title таговете, ще открием в цялата мрежа. Вместо да се използва CSS (език за стилизиране на дадени елементи).

Пример: телефон за контакт, име на автора, контактна информация на фирмата в header-a или footer-a , някои поставят H1-H6 тайтъл тагове. Оставете тази работа на вашият дизайнер, който може да акцентира върху текста по подходящ и работещ за търсенията начин и няма да доведе до куп неразбории, невалиден код или неправилно структориране на страницата ви. Не ви препоръчваме да експериментирате с поставянето на <H2> title тагове над заглавията с <H1> ,  въпреки че HTML не SEO заглавия и оптимизация на SEO заглавията в Google от ВземиСайт.comни го забранява практически.

Шестте заглавни елемента от H1 до H6 , обозначават заглавия на раздели . Въпреки, че редът и появата на заглавията не е ограничен от HTML DTD, документите, респективно страниците не трябва да пропускат нива ( например, от H1 до H3 ) , като конвертирането на такива документи/уеб страници за други цели и в други формати често е проблемно. W3C

Имайте предвид , че въпреки йерархията на заглавията  , не е необходимо да бъдат използвани всички SEO заглавия от H1 до H6 , за да оформите дадена страница. Пример за това:

Тази подредба, например е добра и веднага щом сте потърсили с Google SEO заглавия , сте попаднали на нас.

сео-заглавия-схема-seo-headings-vzemisite

Ключови думи в заглавията „Сандвич“

В заглавията на страниците в сайта ви, както и в подзаглавията след <H1> , съветваме да добавяте ключовата фраза и нейни вариации. В началото и края на заглавието, а думите около нея, да бъдат точни и описващи предстоящия параграф. Примери за това може да видите на тази страница, като за ключова дума използваме „seo заглавия“, а думите около нея описват за какво се говори във всеки параграф.

Обновяване: 13.12.2020г.  Статията е писана през далечната 2015г. и към днешна дата, съветваме да не прекалявате с ключовите думи и да не се фокусирате твърде много върху тях. Те са важни за търсачките, но ако текста ви не допринася и не помага на хората, постепенно ще се класирате все по-назад в SERPs.

Пример за ключови думи:

 • SEO Заглавия с title таг H1
 • Приложение на H2 title таг в SEO Заглавието
 • Правилната употреба на другите <H></H> в SEO заглавия
 • Допълнителна информация за SEO Заглавия
 • Ключови думи в seo заглавията

Привлекателни SEO заглавия в резултатите на Google

Препоръчително е заглавията ви да изглеждат привлекателно. Не просто да съдържат ключовата дума и търсените фрази, а да са насочени пряко към потребителите и да казват „КЛИКНИ МЕ!„. Освен за Google, ключовата дума не е на първо място при избора на заглавие, което човек ще кликне.

Примери:

 • 10 полезни съвета за SEO заглавията
 • SEO заглавия, които ще ни класират в Google
 • Как правилно да използваме заглавни тагове?
 • SEO заглавия (Пълно ръководство)
 • и тн.

За повече примери, разгледайте заглавията в нашия SEO Блог, както и в блога на Вземи Сайт.

13 thoughts on “SEO оптимизация на заглавията в сайт”

 1. Много полезна статия за SEO заглавията. Благодаря !

  1. Благодаря за коментара, Маша. За напред ще се стремим да добавяме още повече полезна информация. Може да се запишете , за да я получавате по e-mail, за да ви известяваме редовно. Желая ви успех със SEO заглавията ! =)

 2. Здравейте, ВземиСайт !
  Поздравления за полезната статия и изчерпателната информация. Само искам да добавя, нещо което вижда, че самите вие правите. Именно добавянето на сео ключовата дума към второто и третото заглавие, но с промяна на думите преди нея. Също така ключовите думи в сео-заглавията е важно да се намират преди текста в първите параграфи.
  Поздрави !

  1. Благодаря ви за прекрасният коментар, Нина.
   Информацията в статията за SEO заглавията е обогатена и обновена от днес, като съм добавил всичко това, за което говорите. Радвам се на интереса, който се проявява към SEO раздела. Това ме стимулира да пиша повече !

   1. Браво , поздравления! Преди време писах за „10те убийствени сео заглавия“. Не очаквах за такъв кратък период от време да ударите челните места. Информацията за SEO заглавията вече е още по-добре структурирана и разбираема.

 3. Здравей, Борислав, намерих вземи сайт от facebook и просто цъкнах на линка. От доста време се питам как да оптимизирам заглавията на началната страница в моят сайт. Спазвам всичко, за което си писал ти, но изглежда просто Google не иска да ме види. Виждам, че имаш и картинки на страницата си, наистина по seo заглавия в Google си първи, но не мислиш ли, че е добре да ни разкажеш малко повече за оптимизацията на цялата страница. Статията ми беше полезна, но искам повече. Благодаря ти предварително! Бих се радвала на някоя статия за alt таговете на изображения и дали мога да пиша такива alt тагове в самият текст. До колко е важна валидността на кода. Примерно както ти си цитирал W3C. Какви са факторите, моля те помогни ми ! Не излизам в Google по думите и фразите, които искам, а следвам всички стъпки, които си описал. Блогът ми е за арт неща и се намира в blogspot. Излизат други силни сайтове като wiki например :(. Проблемът е , че „ИЯ“ е в ключовите думи и хората пишат „ia“ и явно за това не ме намират, дали не трябва да е „iq“? И аз не знам. Всеки съвет би бил полезен!
  Поздрави, Диди.

  1. Борислав Йорданов

   Здравей, Диди. Сложно ми е да ти обясня с една дума ситуацията. Питаш ме интересни неща, но не ми казваш, за кой сайт точно става дума. Ако искаш свържи се лично с мен, на посоченият телефон в сайта или в чата отляво. Ще се радвам да ти съдействам. Не ти пробутвам просто услугите ни, но ако прецениш, че имаш нужда от нас, за това сме тук. Ако пък искаш да се наслаждаваш на безплатно съдържание следи ни редовно, като се запишеш и за нашият електронен бюлетин. Разбрах, че си ни намерила от facebook и изключотелно много се радвам, защото за маркетинга си там използваме само SEO оптимизация и не плащаме реклама. Скоро ще пиша статии за изображенията и алт таговете към тях. Колкото до ключовите думи, наистина не мога да обхвана ширината им в един отговор на коментар. В случай, че искаш мигновенни резултати, обади ни се и ще се радвам да те консултираме и насочим. Сигурен съм, че ще сме ти полезни.
   Поздрави, Борислав! =)

 4. Борислав Йорданов

  Статията за SEO заглавията е обновена от днес, като съм добавил исканата от някои от вас допълнителна информация. За повече , очаквайте още в раздел – SEO оптимизация.

 5. Здравейте, Борислав.
  Тук ме изпрати Google търсене,но не за seo заглавията ви,а косвено чрез страницата страницата ви за on-page оптимизация.Много се зарадвах на оформлението на страниците и на сайта ви като цяло. Поздравления и за хубавият урок, но по-скоро публикуваната общодостъпната информация. 🙂 😉

  1. Борислав Йорданов

   Не знам как да приема коментарът ви 😀 като seo реклама, като градивна критика или като комплимент, но във всеки случай благодаря. Старая се непрекъснато да има нова информация свързана с seo оптимизацията. Що се отнася до статията за заглавията, мога да ви уверя, че ми е отнела време над 2-3 часа собственоръчно писане, като съм посочил източниците си, което смятам за коректно. Не на последно място искам да изразя радостта си от посещението ви от Google и пренасочването от страницата за on-page оптимизация. Това е страница, която писах наскоро и неочаквах класирането и да е толко влиятелно.

 6. В списъците за заглавията пише „list_item и някакъв код“ какъв трябва да е този код, не разбирам и какво оптимизирате с него ?

  1. Благодаря ти за сигнала, Марио ! Това беше остатъчен код от bullet-a на списъците. Извинявай за неприятният изглед. Непрекъснато се стремя да обновявам сайта и това води до неочаквани промени в началото. Ще го оправя утре, обещавам , днес вече е утре и е много късно, за това ще почина малко и утре ще обърна по-сериозно внимание на списъците. =)

 7. Страшно полезна статия за SEO заглавията. Много ви благодаря за всички тези достъпни статии и безплатни съвети! Помогнахте ми да науча толкова полезна нова информация. Надявам се за напред да продължавате с изчерпателната информация. 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top