Какво се счита за добър CTR (честота на кликване) ?

Какво е CTR? Какво се счита за добър Click trough rate?
Съдържание:

Какво точно представлява честотата на кликване?

В по-широкото си определение това е броят на хората, които действително са кликнали върху вашата връзка и са стигнали до целта на кампаниятав (напр.: онлайн магазин, формуляр за събиране на данни, целева страница, уебсайт и други) разделен на общия брой посетители, които са виделивръзката. (Това, че са видели връзката ви, съвсем не означава, че те са я видели с очите си.

Това просто означава, че според платформата, в която публикувате съдържанието, вашият резултат е бил показан на екрана на потребителя. Най-просто казано, това е цифрата, която представлява процента на хората, които са били ангажирани от това, което сте поставили пред тях, за да щракнат върху връзката или съобщението ви.

Маркетолозите и рекламодателите използват това съотношение, за да определят ефикасността на онлайн рекламата в имейл, целева страница или цял уебсайт. CTR може да се използва за измерване на успеха на рекламни кампании, в Google Search Console за проследяване на кликовете от органично търсене, за рекламни изображения във Facebook, оформления на целеви страници, уебсайтове и много други.

Честотата на кликване или CTR (Click Through Rate) е изключително важна за рекламодателите. В повечето PPC платформи, включително и в Google Ads (известен преди като Google AdWords) и Bing Ads, вашият CTR, помага да се определи както рекламният ви ранг, така и цената на кликване. Колкото по-висок е CTR-a ви в Google Ads, толкова по-добро е класирането ви и по-ниски са разходите ви.

Честотата на кликване се определя от общия брой показвания на реклами, които водят до кликвания и е един от ключовите фактори във формулата за качествен рейтинг на Google. Google използва качествен рейтинг, за да определи както позицията на рекламата ви, така и действителната цена на кликване.

CTR при органично класиране в Google (Search Console)

Този CTR е малко по-специфичен и особен от другите. Въпреки, че в основата си представлява същото. Органичният CTR, който виждате в конзолата за управление на Google, ви показва показва каква част от всички потребители, са не само достигнали до класиралите се думи и изрази на вашият сайт, а и доброволна са кликнали с мишката на резултатите. Потребителите избират да клинкнат на резултатите, когато:

 1. Резултатът ви се класира на първа или втора страница от търсенето
 2. Резултатът има апетитно заглавие, което подканва потребителя да кликне
 3. Описанието на резултата е кратко, ясно и информативно
 4. Съдържанието на заглавието и описанието удовлетворяват търсенето на потребителя

Забележка: към 1-ва точка от списъка е, че посещения, може да получите от всяка страницца в резултатите до десета, но вероятността за това намалява правопропорционално с покачването на номера на страницата.

Забележка: CTR съвсем не е единствения важен фактор, но е първия най-важен, за да се подсигурим, че потребителя е стигнал до целевата страница. Оттам нататък има други метрики като например bounce rate, които измерват колко дълго потребителя се задържа на страницата, преди да напусне. Скорост на зареждане на уеб сайт, което определя колко бързо сайта зарежда в различни условия. Важно е дали има качествен UX дизайн и дали сте измислили добър начин за монетизация на услугите/продуктите си. Има и други, но няма да ги засягаме в тази публикация.

Ако стотици хиляди хора видят резултата от търсенето ви, но никой не кликне върху него, това биха били напразни усилия. Органичният CTR е пряко свързан с генерирането на трафик и преобразуваните проценти в продажби – т.е. По подобен начин инвестирането в подобряване на CTR, може да донесе голям ROI и да подобри цялостно SEO кампанията ви.

Какъв среден CTR постигаме ние от Вземи SEO?

Тук може да видите средната честота на кликване, изчислена средно аритметично на резултатите от всичките ни клиенти за отделни видове кампании. Някои от тях изцяло ориентирани към рекламата и други към органичните резултати от търсене.

 • Google Search Console (SEO)
  Среден CTR от 11.2% от над 200 домейна, при считащ се за успешен CTR от 2.8%
 • Google Ads Реклама
  Среден CTR от 2.8% от  над 50 клиента, при считащ се за успешен CTR от 2.0%
 • Facebook реклама
  Среден CTR от 11% от  над 20 клиента, при считащ се за успешен CTR от 6%
 • Youtube SEO и рекламни кампании
  Среден CTR от 23% от  над 10 клиента, при считащ се за успешен CTR от 5.0%
 • Instagram реклама
  Среден CTR от 2.8% от  над 10 клиента, при считащ се за успешен CTR от 2.0%

Гледайки тази статистика, можем да заключим, че най-голям успех и най-висок CTR имаме в резултатите от органично търсене. Когато говорим за честота на кликване, 1% разлика най-често означава много! В зависимост от бюджета, определен от клиента това биха могли да бъдат 1000 допълнителни клика (потенциални негови клиенти).

Какво се счита за добра честота на кликване?

Често хората се опитват да разберат, дали постигната честото на кликване е удовлетворяващ резултат. Това зависи от сферата на дейност, конкуренцията ви, бранша, локацията на бизнеса ви, вида на предлаганите услуги, както и други фактори.

Като отправна точка, можете да направите безплатна SEO консултация, ако вече сте наш клиент, който се възползва от услугите ни за ирзработване на сайтове или платена, в която ще ви предоставим сравнителен анализ с конкурентите във вашия бранш. Така ще може да видите дали текущата честота на кликване в Google, е по-висока или по-ниска от средната за вашата индустрия както и още много полезна информация.

Как да разберем, дали фирмата, която се занимава с маркетинговата кампания, постига задоволителна честота на кликване или само ни прибира парите?

Поискайте им портфолио на текущите клиенти. Направете сравнение между няколко фирми. Горещо препоръчваме, когато не се отнася до CTR свързан с органичното търсене (OFF PAGE/ON PAGE SEO), да се обърнете към различни фирми и сами да направите съпоставка в резултатите. Когато става дума органичен трафик. Там резултатите идват постепенно и е много по-трудно да се определи дали следващата фирма, която се захваща с проекта ви, не си присвоява назрелия вече готов продукт на предишната фирма за дигитален маркетинг.

Средни цени за кликване в Google Ads по отрасли

За да постигнете по-добра честота на кликване върху резултатите ви, отнема време. Първо е необходимо време, за да се определи какъв е постижимия CTR. Не е еднакво за всички ниши. Средният CTR, зависи от фактори като индустрия, в която се намирате, колко конкурентни са ключовите думи, за които искате да се класирате и още фактори.

Все пак е конструктивно да имате някои общи насоки за стартиране на кампанията си в Google Ads.

Въз основа на опита си за последните 10 години и информацията ни от клиентски данни, установихме, че среден CTR за всички отрасли в Google Ads е 1,91% в мрежата за търсене и 0,35% в дисплейната мрежа. Разбира се, един добър CTR за реклами от Google е над средното ниво, така че трябва да се търси по-висок CTR, за да задмине този среден резултат! Установихме, че високите честоти на кликване, не само водят до висококачествени резултати – те също корелират с по-високи проценти на конверсия .

Ако сте любопитни какъв е вашият собствен CTR, в Google Ads, можете да използвате безплатния инструмент от Grader за ефективност на рекламите в Google Ads. Този инструмент, ще ви помогне да измервате честотата на кликване и да правите съпоставка с вашшят CTR и други KPI на конкурентите ви.

Да кажем, че започвате с тези критерии и решавате да постигнете 3% от честота на кликване за вашия бизнес с недвижими имоти. Вие определяте целевите си ключови думи, оферирате за тях и настройвате рекламите и целевите страници с тези ключови думи.

Как да подобря средната си честота на кликване?

Разглеждайте периодично честотата на кликване на рекламите си, за да засечете промяна. Тази информация може да бъде намерена в таблото за управление на вашия акаунт в Google Ads. (Или можете да стартирате Google Ads Performance Grader за безплатна проверка на състоянието на CTR.) Вижте колко близо са вашите честоти на кликване до крайната ви цел.

Ако вашият CTR е далече от целта, помислете за текста на рекламите си. Вашите реклами примамливи са? Предизвикват ли вълнения у потребителите? Ясна ли е таргет групата ви ? Използвате ли ключовите си думи, а точните ключови думи ли използвате? Ако не направите продукта или услугата си привлекателни или лесни за разбиране, клиентите ви, няма да кликват върху резултата от търсене, респективно рекламата.

Уверете се, че използвате разширения на рекламите . Те увеличават размера на вашата реклама, както и повишават честотата на кликване.

Не забравяйте, че е възможно да имате твърде висока честота на кликване. Ако вашите CTR са значително завишени, но процентът на реализация е нисък, вероятно няма да постигнете възвръщаемост на рекламната си инвестиция. Ще плащате за кликвания, които не се превръщат в клиенти. Уверете се, че офертата ви е нещо, което хората искат, и че целевите ви страници са добре оптимизирани за конвертиране на всички устройства.

Наблюдавайте честотата на кликване и реализациите след всякакви промени в рекламите си. Ако доходите ви са по-високи от разходите за кликване, помислете за стрелба за по-висока честота на кликване. Можете да направите това, като подобрите рекламния си текст, изберете по-добри ключови думи и включите отрицателни ключови думи в кампаниите си в Google Ads. Тези действия трябва да увеличат броя на квалифицираните рекламни импресии, честотата на кликване и реализациите.

Още съвети за постигане на по-добър CTR

Ето някои други неща, които трябва да имате предвид при определяне на идеалния процент на кликване за платено търсене:

 • Обикновено, честотата на кликване за реклами в мрежата за търсене е по-висока от честотата на кликване за реклами в дисплейната мрежа . Това е така, защото дисплейните реклами не съвпадат толкова много с намерението и често са по-скоро генериране на информираност за марката, отколкото незабавна реализация на печалба.
 • Рекламите, обвързани с „по-леки“ реализации, като безплатна оферта, обикновено генерират по-високи честоти на кликване, отколкото рекламите за артикули с високи билети като корпоративен софтуер.
 • Рекламите за ключови думи включващи точното название на марката/продукта, стимулират едни от най-високите CTR от всички и повишават общия качествен рейтинг на вашия акаунт.

 

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top